Novosti Crna kronika

slobodna doznaje

Osam Kaštelana i Nizozemac uhićeni zbog šverca oružjem koje je završavalo i u rukama terorista

slobodna doznaje

Ilustracija

16.13 - Od 9 uhićenih muškaraca, osam su hrvatski državljani s područja Kaštela, dok je jedan nizozemski državljanin. "Pali" su kada je zaustavljen kombi peugeot boxer pun oružja (zolje, automatsko oružje, puškomitraljezi, ostalo oružje...).

Svi su privedeni u splitsko Općinsko državno odvjetništvo na ispitivanje.

Priopćenje MUP-a:

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja provođenog od strane  policijskih službenika PNUSKOK-a i SSKOK-a Split u suradnji sa policijom Kraljevine Nizozemske, policijski službenici SSKOK-a Split su 7. siječnja 2015. uhitili osam državljana Republike Hrvatske i jednog državljanina Kraljevine Nizozemske zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 2. Kaznenog zakona.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga osoba, domova i vozila kojom prilikom je pronađena veća količina oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava namijenjenog za krijumčarenje na područje Kraljevine Nizozemske.

Obzirom da postupanje na području Kraljevine Nizozemske još uvijek traje, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi više detalja o samom kriminalističkom istraživanju. No, Ravnateljstvo policije planira detaljnije upoznati javnost na konferenciji za medije koja bi se trebala održati u narednim danima. 

13.20 - Najnovije informacije govore kako će u splitski USKOK tijekom dana biti privedeno ukupno 9 osoba zbog šverca oružjem. Među njima je i jedan nizozemski državljanin.

Navodno je lanac puknuo kada je zaustavljeno vozilo s većom količinom raznog oružja.

Navodno se ova akcija ne dovodi u vezu s terorističkim događajima u Parizu, kao ni s akcijom od prije par dana u Varaždinu gdje su pronađene velike količine oružja, streljiva i opreme. Varaždinsku akciju je provodio MUP, a ovu splitsku PNUSKOK i to nakon dugog planiranja.

PRVA VIJEST

Govoreći jutros o stanju siguirnosti u RH , ministar unutarnji poslova Ranko Ostojić kazao je kako je prije tri dana u Varaždinu presječen lanac opskrbe oružjem za terorističke skupine ili organizirani kriminal, ali i najavio da će tijekom dana u biti izneseni podaci o novoj sličnoj akciji provedenoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"To je naš doprinos borbi protiv terorizma i u njoj se ne može odustati", istaknuo je.

"Ponavljam, daleko od toga da Hrvatska ne može biti cilj. Može, ali pripremamo se za to, sudionici smo antiterorističke koalicije i to je ispravno što Hrvatska radi", ustvrdio je Ostojić.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje, na području Splitsko-dalmatinske županije zbog šverca oružjem uhićena je sklupina od 10 do 12 ljudi. Radi se mahom o hrvatskim državljanima, te jednom ili dvojici stranaca.

Također doznajemo da je područje Splita bilo početna točka u švercerskom lancu i odatle je išla distribucija oružja.

Akciju je vodilo policijski USKOK, a istragu je preuzeo USKOK.

V. URUKALO, PSD
Naslovnica Crna kronika