Novosti Crna kronika

Jedan od uhićenih švercera oružjem je član HNS-a, stranka donijela odluku o suspenziji

NOVIJE

Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije donijela je odluku o suspenziji Dražena Cmrečkog (41), kojeg se dovodi u vezu s rekordnom zapljenom oružja, iz svog članstva.

Podsjetimo, varaždinski su policajci u srijedu objavili da su kod dvojice muškaraca pronašli veću količinu oružja. Policajci su, nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja, prije nekoliko dana krenuli u akciju u trenutku kad su dvojica muškaraca u osobnom automobilu prevozili veću količinu oružja.

Akciju su predvodili pripadnici Interventne jedinice policije PU varaždinske koji su uhitili dvojicu muškaraca te u automobilu u kojem su se nalazili pronašli 20 pištolja, 16 automatskih pištolja i 9 automatskih pušaka s pripadajućim spremnicima i streljivom te 2,8 kilograma eksploziva i 30 ručnih bombi.

Pronađeno je i više desetaka prigušivača i 12 laserskih ciljnika što, naglasio je načelnik varaždinske policije Darko Jurčec, upućuje na to da je pronađeno oružje bilo namijenjeno za organizirani kriminal, a možda čak i terorizam.

Policija nije objavila detalje o uhićenima no lokalni su mediji doznali da se radi o Davoru P. (41) iz mjesta Črešnjevo te Draženu Cmrečaku (41) iz mjesta Križanec u Općini Sveti Ilija.

S obzirom da je Cmrečak HNS-ov član Mjesnog odbora u Križancu, čelništvo te stranke je zbog, kako navode, „posebno teških optužbi za kazneno djelo nezapamčeno u Varaždinskoj županiji čime je nanesena velika šteta stranci“, donijelo odluku da se Cmrečaka suspendira iz njihovog članstva.

- Sukladno Statutu, do okončanja postupka pred Sudom časti, osoba koja je pod suspenzijom iz članstva ne može obnašati stranačke dužnosti, sudjelovati u radu stranačkih tijela, birati i biti biran u stranačka tijela, te biti kandidiran na stranačkim listama za izbore, sve do ukidanja suspenzije ili okončanja postupka pred Sudom časti - priopćili su ih varaždinskog HNS-a.

JUČER

Varaždinska policija ostvarila je jednu od najvećih zapljena oružja i eksplozivnih tvari u svojoj povijesti.

Interventni policajci PU varaždinske su naime, u sklopu planiranog kriminalističkog istraživanja, kod dvojice muškaraca s varaždinskog područja, obojica starosti 41 godinu, pronašli cijeli arsenal pištolja i pušaka te pripadajućeg streljiva, ali i drugih eksplozivnih tvari.

Interventni policajci su u osobnom vozilu kojim su se koristili uhićeni muškarci pronašli čak 20 pištolja, 16 automatskih pištolja i 9 automatskih pušaka s pripadajućim spremnicima i streljivom ali i 2,8 kilograma eksploziva te 30 ručnih bombi.

Naknadno su pretražili i njihove domove te pronašli još jedan pištolj i jednu pušku domaće izrade te više desetaka komada streljiva.

Pronađeno je i više desetaga prigušivača pucnja i 12 laserskih ciljnika što, ističe načelnik PU varaždinske Darko Jurčec, upućuje na to da je oružje bilo namijenjeno za organizirani kriminal ili čak terorizam.

- Prigušivači su dodatak oružju koji se koristi za prikrivenu namjenu i sigurni smo da ovo oružje nije bilo namijenjeno, na primjer, za krivolov. Vjerujemo da je oružje bilo namijenjeno, usudio bih se reći, za namjene iz područja organiziranog kriminala, a možda i terorizma - naglasio je načelnik Jurčec.

Nakon kriminalističkog istraživanja, dvojica muškaraca su predana pritvorskom nadzorniku PU varaždinske uz kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oručja i eksplozivnih tvari, a kriminalističko istraživanje u ovom slučaju se nastavlja, poručuju iz PU varaždinske.

Luka Špac
FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX
Naslovnica Crna kronika