Novosti Crna kronika

najnovije iz solinske škole

Voditeljica tima za psihološku pomoć: Radimo s učenicima, nastavnicima i roditeljima. Moramo im vratiti sigurnost

najnovije iz solinske škole

Blaženka Klarić i ravnatelj Đuro Baloević

Sedmogodišnja curica, koja je teško ozlijeđena u srijedu, u solinskoj Osnovnoj školi "Vjekoslava Paraća" prije početka nastave, stabilnog je zdravstvenog stanja. Još uvijek je priključena na respirator, a pod stalnom je medicinskom skrbi liječničkog konzilija, na Jedinici intezivnog liječenja za djecu, pri Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.
- Bio sam u posjetu našoj učenici u bolnici, zajedno sa Zdravkom Omrčenom, županijskim pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. Išli smo vidjeti kako je curica, bili su tamo i roditelji. Vidim da im je užasno teško, ali moram priznati da su dosta hrabri, puni nade, kao i svi mi da će naša učenica biti dobro - kazuje nam u četvrtak ujutro Đuro Baloević, ravnatelj škole, sa suzama u očima prisjećajući se posjeta djevojčici.

Kakva je situacija danas, dan nakon nemilog događaja, u školi?
- Moram priznati... nikad mirniji dan u školi, veli nam ravnatelj.

Imate li novih spoznaja kako se, zapravo, sve to dogodilo?
- Sve nadležne službe rade svoj posao kako bi rasvijetlilie okolnosti kobnog događaja. Što je prethodilo svemu tome, još sa sigurnošću ne možemo reći, jer su i djeca u šoku. Je li to bila dječja igra, naguravanje ili nešto drugo, to će utvrditi nadležni. Ono što možemo reći jest da je djevojčica, po svemu sudeći, od udarca rasklopnim kišobranom u lice, u predjelu oka, pala i udarila glavom od vrata školskog ormara, a potom i o pod. Ponavljam kako nemam informacijama da se radilo o oštrici kišobrana, kišobran koji sam ja vidio je rasklopni – kazao je Baloević.

U školu je u četvrtak ujutro stigao i županijski krizni tim za pomoć djeci, ali i djelatnicima škole, koji su proživjeli teško iskustvo.
- Najvažnije je da svi učenici, učitelji, pa i roditelji, koji su bili uključeni u ovu nemilu situaciju, dobiju adekvatnu i stručnu pomoć. I, naravno, želja sviju nas je da se stradala djevojčica što prije oporavi- kazala nam je, među ostalim, Blaženka Klarić, voditeljica tima za psihološke krizne intervencije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Procjenjujemo kome će psihološka pomoć biti najpotrebnija, u kojem obimu i u kojoj mjeri. Sve službe rade svoj posao i odradit će ga do kraja. Najbitnije je u ovom trenutku pružiti pomoć onima kojima to treba i da naša učenica bude dobro - ističe ravnatelj Baloević.

Tijekom dana, ravnatelja Baloevića i školsko osoblje obišla je i Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.
- Pomoćnica ministra je posjetila djevojčici u bolnicu, a u školu je došla vidjeti što se dogodilo i ponuditi još kakvu pomoć ako je potrebno, kazao nam je ravnatelj Baloević.

I pojedini roditelji učenika s kojima smo pričali kazali su nam kako je djecu sve to zaista potreslo, čak i one koji nisu bili u jutarnjoj smjeni kada se to dogodilo.

A podršku su svojom molitvom uputili i iz župe u Svetome Kaju, gdje su građani molili i molit će ovih dana za ozdravljenje solinske prvašice.


MIA SESARTIĆ
FOTO: M. TODORIĆ / CROPIX
Naslovnica Crna kronika