Novosti Crna kronika

Zbog stanja tijela ne može se utvrditi je li Britt ubijena; Kukrika pročitao priopćenje i otišao

U dosadašnjem tijeku kriminalističke obrade ne postoje dokazi da je bilo nasilja nad Britt Lapthorne – bilo je sve što su novinari mogli doznati od Ivana Kukrike, zamjenika načelnika PU  Dubrovačko-neretvanske, koji nije ostavio nikakvu mogućnost postavljanja pitanja, već je pročitao priopćenje i napustio dvoranu ostavivši hrvatske i australske novinare u nevjerici da je to bila pressica na kojoj su očekivali saznati što se kobne noći nestanka, 18. rujna, dogodilo s mladom Australkom Britt Lapthorne.

Istražni sudac Đorđo Benussi kojemu su dostavljeni rezultati DNA analize napravljeni u Centru za kriminalističko vještačenje „Ivan Vučetić“ u Zagrebu i obdukcijski nalaz dubrovačkog patologa dr. Igora Borića, prije policijske pressice nam je izjavio kako se na tijelu pronađenom u moru ne mogu ustanoviti tragovi nasilne smrti. Policija je zapravo samo ponovila ono što je i istražni sudac rekao.

- Tijelo je bilo u visokom stupnju raspadanja i na njemu nisu uočeni nikakvi  tragovi nasilne smrti – kratko je kazao Benussi, dodavši kako mu nije jasno otkud informacije da će DNA analiza definitivno otkriti je li Britt ubijena ili je posrijedi splet nesretnih okolnosti koje su tragično završile za mladu djevojku.

Jedino što je sigurno je da je riječ o djetetu Dale Lapthorna budući se njegovi uzorci podudaraju s uzorcima uzetim s tijela pronađenog u moru u blizini Danača.

Brittin otac Dale je već prije, nakon prvog obdukcijskog nalaza tvrdio kako je njegova kćer ubijena i to prvenstveno zbog toga što na pronađenom tijelu nije bilo ekstremiteta.

Stanje u kojemu je tijelo pronađeno, naime, prema prvim procjenama koje je policija iznijela pred novinare najviše je zbunjivalo, jer je bilo u puno lošijem stanju nego je trebalo biti za dvadesetak dana koliko je moglo biti u moru.

S druge strane, prema obdukcijskom nalazu, jedan od argumenata da nije bilo riječi o nasilnoj smrti je činjenica da na lubanji nije bilo vidljivih traumatskih ozljeda, te da na ostatku tijela nije bilo tragova koji bi upućivali na nasilje.
Na pitanje što se dogodilo s mladom Australkom nakon što je napustila El fuego, odgovor će trebati potražiti na drukčiji način.

Kao ključni svjedoci ponovno se nameću osobe koje su te noći bile s Britt, a koje su dan-dva nakon što je nestala napustile našu zemlju.

Kriminalistička obrada se nastavlja, a s informacijama do kojih se dođe javnost i obitelj Lapthorne će biti pravodobno obaviještena, kazao je Kukrika.

Lidija Crnčević / EPEHA

Elke Lapthorne: Pronađite zvijeri koje su ubile moju Britt

Elke Lapthorne, majka tragično stradale australke turistikinje Britt, ne vjeruje da je smrt njezine kćerke posljedica nesretnog slučaja. Izrazila je nadu kako će odgovorni za stradavanje njezine kćeri biti privedeni pravdi:

- Kao majka nadam se da će pronaći osobu, ljude ili zvijeri koje su odgovorne za ovo- poručila je Elke iz svog doma u Eden Parku sjeverno od Melbournea.

Prema riječima Elke Lapthorne, obitelj u domovini namjerava ponoviti DNK analizu i obdukciju, nakon što njezin suprug Dale i sin Darren iz Hrvatske dopreme tijelo. Na put će, prema izjavi Dale Lapthornea, krenuti najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak.

- Britt se jednostavno našla na krivom mjestu, u krivo vrijeme. Nije učinila ništa loše. Zasigurno nije zaslužila ono što joj se dogodilo, kao što ovako nešto ne zaslužuje ni itko drugi. Nadam se da će je se pamtiti kao mladu ženu, 21-godišnjakinju koja je bila puno više od obične studentice na proputovanju – zaključila je Elke Lapthorne.

Nakon trotjedne agonije, obitelj Lapthorne razmišlja o utemeljenju Zaklade u čast Britt Lapthorne, s ciljem davanja potpore Australcima čiji su članovi obitelji i druge bliske osobe nestale daleko od kuće.

Gabrijela Bijelić / epeha

Obitelj preuzela tijelo Britt Lapthorne

Obitelj je preuzela tijelo Britt Lapthorne, potvrdio je njezin otac Dale, ističući kako sada carina obavlja svoj dio posla, te će kad to bude gotovo on i

sin Darren s posmrtnim ostacima stradale kćerke otputovati u Australiju. On očekuje da će Hrvatsku napustiti u utorak ili srijedu, ovisno o tome koliko će brzo hrvatska carina obaviti svoj posao.

- Tijelo će u Australiji preuzeti policija savezne države Victoria koja će obaviti „five stars“ istragu. Ponovno će napraviti DNA-analizu i obdukciju, odnosno sve što je potrebno da bi se utvrdio identitet, kazao je Dale Lapthorne u ponedjeljak u Dubrovniku.

Branimir Kvartuč

Naslovnica Crna kronika