Novosti Crna kronika

havarija u kaštelanskom zaLJEVU

Pijan potopio koću u Lori, iscurila nafta

havarija u kaštelanskom zaLJEVU


Pijani zapovjednik ribarice Kuzma Mijo Margeta (54) iz Metkovića se s još tri člana posade u ponedjeljak oko 2 sata zabio u greben Galija u blizini ratne luke Lora, a oštećenje je bilo tako veliko da se 27 metarska ribarica, vlasništvo braće Dragana (30) i Zorana (28) Kuzmića iz Splita potopila za manje od pola sata na vezu lukobrana u Lori gdje su uspjeli doploviti.

Kapetan Margeta, braća Kuzmić i još jedan član posade su isplovili iz lučice Brižine u Kaštelima prema Veloj Luci, te su ribarili u Kaštelanskom zaljevu kada su u 2.10 sati udarili o greben Galija koji nije označen svjetlosnom signalizacijom.

U havariji je oštećen pramčani dio ribarice, a voda je počela prodirati u brod. Kapetan Margeta je preko obalne radio postaje Split Radio zatražio pomoć vatrogasaca kako bi ispumpali more iz ribarice, a uspio je vlastitim pogonom Kuzmu dovesti do lukobrana Lore gdje ju je privezao.

Prethodno je dojavio Lučkoj kapetaniji da se vraća u Brižine, no zbog brzine prodora vode je ipak otplovio do nabliže obale, tj. u Loru. Ribarica je potonula nakon što su se svi neozlijeđeni iskrcali na obalu u 2.40 sati prije dolaska vatrogasaca, a uspjeli su spasiti samo dokumentaciju plovila.

Kapetan je izjavio da se u spremniku nalazi oko 600 litara dizel goriva, a na ribarici oko 500 litara ulja koji su zatvoreni, tako da do jutra nije došlo do oštećenja mora.

No, nešto prije 8 sati je počela nafta istjecati iz spremnika, pa je u Lori pristiglo specijalno plovilo Ciana čiji su radnici postavili oko ribarice eko branu u radijusu od 200 četvornih metara.

Očevid je zajednički provela Vojna policija, Pomorska policija i Lučka kapetanija, a posada broda kao i Margeta kojem je očitano 2,09 promila alkohola u krvi su odvedeni na saslušanje kako bi se utvrdili ostali uzroci pomorske nesreće. Vlasnici broda braća Kuzmić su kontaktirali Croatia osiguranje kako bi dogovorili vađenje broda iz mora.

ANDREA KUZMIĆ / EPEHA

Naslovnica Crna kronika