Novosti Crna kronika

SLUČAJ REMORKER

Livaković, Mikulić, Boban, Berket, Kezele i Bunić u istražnom zatvoru

SLUČAJ REMORKER

Odvjetnik Zdravka Livakovića Nediljko Ivančević

NOVIJE

Sudac istrage u aferi Remorker Krešimir Devčić odredio je jednomjesečni pritvor šestorici osumnjičenih na koje je istraga proširena tijekom jučerašnjeg dana.

Riječ je o bivšem državnom tajniku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravku Livakoviću, bivšem predsjedniku uprave Hrvatskih autocesta Stjepku  Bobanu, članovima uprave Viadukta Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu, bivšem pomoćniku ministra mora, prometa i infrastrukture Milivoju Mikuliću i predsjedniku Uprave Zagorje Tehnobetona Miroslavu Buniću.

Oni su se tako pridružili prvoosumnjičenome u uskočkoj istrazi izvlačenja novca iz HAC-a, bivšem članu uprave HAC-a Josipu Sapunaru koji je u pritvoru od ponedjeljka.

Svi se terete za zlouporabu službenog položaja i ovlasti, a Sapunar i za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Prema riječima odvjetnika Ivana Berketa Mate Matića, sud je prihvatio prijedlog USKOK-a da se šestorici odredi pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

- Objektivno je stanje stvari da je sudac prihvatio prijedlog USKOK-a, a ako me pitate za moj subjektivan stav, smatram da bi sudac istrage morao imati puno detaljnije obrazloženi zahtjev za oduzimanje slobode nekome, nego što je ovdje slučaj – kazao je vidno nezadovoljni Matić.

Najavio je žalbu po primitku rješenja o pritvoru.
 

Komentirajući u ime USKOK-a odluku suca Devčića, tužiteljica Tamara Laptoš izrazila je zadovoljstvo odlukom.

- Prihvaćeni su naši razlozi da bi osumnjičenici na slobodi mogli utjecati na svjedoke – navela je tužiteljica Laptoš.

RANIJE

Direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele, uhićeni u akciji Remorker, porekli su na ispitivanju u Uskoku da su sudjelovali u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Mirko Batarelo, odvjetnik člana uprave Viadukta Damira Kezelea, kazao je da je njegov branjenik Uskokovim istražiteljima iznio aktivnu obranu te da će tijekom postupka dokazati da su sve radili po zakonu.

I direktor za financijske poslove Viadukta Ivan Berket porekao je krivnju, kazao je ispred sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici njegov odvjetnik Mate Matić.

"Definitivno je sve porekao. Bilo bi se apsurdno sada upuštati u bilo kakve varijante i dokumentaciju koja je u spisu. Onog časa kada uđemo u spis dati ćemo očitovanje i to će biti naša obrana", kazao je Matić.

Kezele i Berket prvi su od petorice jučer uhićenih u akciji Remorker danas prijepodne dovedeni na ispitivanje u Uskok. Oko 12,30 sati u Gajevu je doveden i bivši državni tajnik Zdravko Livaković koji je jučer prvi priveden u Zagrebu, nakon čega su mu u Zadru pretraženi stan i poslovni prostor.

Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević i danas je ponovio da će nekada najbliži suradnik ministra Božidara Kalmete iznijeti aktivnu obranu te da je nakon što se njegovo ime godinama povlači po medijima sretan što će dobiti priliku da se sve rasvijetli. Livaković je, kaže, uvjeren u svoju nevinost jer "zna da ništa nije uzeo".

"Kada netko 10 puta kaže da ste muško teško ćete 11. put reći da ste žensko", prokomentirao je Ivančević. Dodao je i da je njegov branjenik istražiteljima donio opsežnu dokumentaciju, kojom se, među ostalih dokazuje i da su troškovi gradnje cesta koje su se navodile kao primjer korupcije bili manji od ugovorenih.

Očekuje se da će Uskokovi istražitelji ispitati i bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te Milivoja Mikulića, još jednog državnog tajnika iz bivšeg Kalmetinog ministarstva.

Prvi osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor večeras bi trebali trebali dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suca Zdenka Posavca.

Osumnjičenike koji su danas dovedeni u Uskok u svom je istražnom iskazu prokazao financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, također uhićen u akciji Remorker. Sapunar je priznao da je Kalmetinim državnim tajnicima predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna, a do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna.

V. MARJANOVIĆ, (H)
Naslovnica Crna kronika