Novosti Crna kronika

slučaj iz vrginmosta

Troje Srba oslobođeno za pjevanje četničkih pjesama, za psovanje 'ustaške majke' sutkinja poručila: To je neko drugo kazneno djelo!

slučaj iz vrginmosta
Vlado Vrga (53) i njegova supruga Seka Vrga (40), te Siniša Damjanović (22), svi iz sela Podgorje kod Vrginmosta oslobođeni su u ponedjeljak na Županijskom sudu u Sisku optužbe da su javno poticali na nasilje i mržnju. Protiv četvrtookrivljenog iz ove grupe Žarka Lapčevića (42) optužba je ranije povučena.

Oslobođenu trojku optužnica je teretila da su u dva navrata, u noćima sa 23. na 24. i sa 30. na 31. srpnja 2011. godine, tijekom zabave u mjesnom društvenom domu ne samo preglasno reproducirali glazbu, nego je to bila glazba neprimjerenog sadržaja, kojom se veliča srpstvo, četništvo, tzv. krajina i mržnja prema Hrvatima. Jozefa Džoja, Hrvatica iz Podgorja, čija je kuća tik do društvenog doma prigovorila im je s prozora svoje kuće zbog preglasne glazbe neprimjerenog sadržaja, te je zvala policiju.

To je naljutilo sudionike zabave te su se neki od njih okupili pred njezinom kućom, prijetili su joj i psovali hrvatsku majku, vikali da ide marš iz srpske kuće u Bosnu iz koje je došla, da je ovo Srbija u kojoj Hrvati nemaju što tražiti. Odmah nakon toga incidenta obitelj Džoja iselila je iz Podgorja i APN-ove kuće u tome selu u stan jednog obitejskog prijatelja u Vrginmostu, gdje su i sada. U Podgorju je ostala samo još jedna hrvatska obitelj.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sutkinja Županijskog suda u Sisku, Melita Avedić, naglasila je kako je nedvojbeno utvrđeno da su na zabavama u mjesnom domu u Podgorju puštane i neke pjesme neprimjerenog sadržaja, ali nije dokazano da ih je puštao drugookrivljeni Siniša Damjanović. Isto tako nije utvrđeno da je prvookrivljeni Vlado Vrga uopće bio na spornoj zabavi, a Seka Vrga viđena je jednom kada je donosila kolače.

Također je utvrđeno da je oštećena Jozefa Džoja zbog preglasne i neprimjerene glazbe zvala policiju, te je utvrđeno da su joj neki od mještana Podgorja i sudionika zabave, među kojima su bili Seka Vrga i Siniša Damjanović, psovali ustašku majku i vikali da žive u srpskoj kući, da idu u BiH odakle su i došli.

- Međutim, to je neko drugo kazneno djelo, prijetnja ili uvreda, a ne javno poticanje na nasilje i mržnju, obrazložila je sutkinja Avedić.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Marijan Zgurić najavio je žalbu na oslobađajuću presudu. Zanimljivo je da su tijekom rasprave bili preslušani i CD-ovi iz zbirke koju je policija oduzela od organizatora zabave. Među pjesmama je bilo i onih koje veličaju četništvo, velikosrpstvo i krajinu.

M. Piškor
Naslovnica Crna kronika