Novosti Crna kronika

lučajna žrtva ili terorist?

Muškarac ozlijeđen u eksploziji je Vojislav B., 53-godišnji paraglider i samotnjak kojeg se susjedi pomalo boje

lučajna žrtva ili terorist?
U središtu pažnje hrvatske javnosti u petak se našao Vojislav B, muškarac ozlijeđen u eksploziji na autobusnoj stanici u Zagrebu. Je li Vojislav tek slučajni prolaznik i nedužna žrtva ili zagrebački bombaš koji je nestručno rukovao improviziranom eksplozivnom napravom, pitanje je na koje do kraja dana nismo dobili odgovor. Istražitelji u petak, piše Jutarnji list, status Vojislava B. nisu željeli pojasniti. Do zaključenja izdanja policija ga je tretirala službeno samo kao svjedoka.

No, cjelodnevni pretres njegova stana u Gospodskoj ulici u Stenjevcu, samo 100-tinjak metara od autobusnog stajališta na kojem je jučer oko ponoći odjeknula snažna eksplozija, ukazuje da postoji sumnja u neke njegove, zasad nepoznate, aktivnosti. Nakon prve eksplozije koja je u srijedu odjeknula u Podsusedu, policija je ispitala više od 100 osoba, a tijekom današnjeg dana obavili su obavijesne razgovore sa 15-ak osoba.

- Ozlijeđeni muškarac nema status osumnjičenika, već status svjedoka. Ugrožena je sigurnost građana, no nismo došli do zaključka da se radi o terorizmu. Ne možemo potvrditi je li za dvije eksplozije odgovorna ista osoba. Izuzeti su materijalni tragovi koji su poslani na vještačenje - objasnila je Jelena Bikić, glasnogovornica MUP-a, novinarima u Heinzelovoj, gdje je u sjedištu krim policije uspostavljen stožer za istragu eksplozija.

A cijela drama počela je točno u ponoć i šest minuta kada je u Centar 112 stigao anonimni telefonski poziv.

- Na autobusnoj stanici je bomba. Eksplodirat će - rekao je muški glas s druge strane.

Samo trenutak kasnije na stanici na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice odjeknula je snažna detonacija. Stanari obližnjih kuća prvi su istrčali na ulicu da vide što se dogodilo.

Na autobusnoj stanici na pločniku ležao je muškarac i glasno zapomagao. Eksplozija se dogodila samo kilometar dalje od one koja je šokirala Zagrepčane u srijedu.

U Centar 112 ponovno je stigao poziv.

- Muškarac je ozlijeđen na autobusnoj stanici - rekla je u slušalicu jedna građanka.

- Vidio sam ga kako jauče, po njemu se rasprsnula plastična kupola rasvjetnog stupa. Hitna je stigla za šest minuta - kaže prvi susjed.

Ubrzo je stigla i policija, blokirala promet i zaustavila vlakove. Na prugu su izašli naoružani policajci sa psima tragačima za eksplozivom.

Specijalci s dugim cijevima blokirali su izlaze iz grada. Za to je vrijeme ozlijeđeni muškarac prebačen u Vinogradsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen, tj. da ima površinske rane po rukama i tijelu. Riječ je o Vojislavu B., 53-godišnjaku, inače strastvenom zaljubljeniku u paragliding i ekstremne sportove.

Čim su mu liječnici sanirali rane, policija ga je ispitala, pa postavila stražu ispred njegove bolničke sobe i krenula u pretres stana. Forenzičari, istražitelji i psi do kasnih su se poslijepodnevnih sati zadržali na petom katu zgrade u Gospodskoj ulici u kojoj živi. Osim stanara, u zgradu nisu puštali nikoga.

“Ubiti isključivo one koji nose oružje, sve drugo je zločin protiv samoga sebe i prirode.” i “Nemoj uraditi nekome nešto što ne bi volio da on uradi tebi!”, citati su koje je Vojislav B. često označavao kao omiljene na svom Facebook profilu.
53-godišnji paraglajder

Ovaj 53-godišnjak, koji za sebe kaže: “Ne spadam u masu, ja sam individualac i svoj mislilac”, strastveni je zaljubljenik u paragliding i ekstremne sportove. Predsjednik je Paragliding kluba Nebeski jahači iz Bistre, a tim se ekstremnim sportom bavi više od 10 godina.

“Obožavam avanture svake vrste. Uživam u ekstremnim situacijama. Volim ugodno, opušteno i posebno društvo sklono šali i zafrkanciji. Nadasve cijenim ljude neograničena duha čije su granice vrlo daleko. Sklon sam svim vrstama rizika i avanturizma”, napisao je na svom Facebook profilu.

Zahvaljujući paraglidingu proputovao je cijeli svijet, skakao je s mnogih litica, od Brazila do Južnoafričke Republike, i jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji posjeduje dozvolu za paragliding udvoje, a s njim u tandemu do 2005. letjelo je više od tisuću ljudi.

Susjedi ga opisuju kao povučenog i pomalo neobičnog stanara. Kažu da je često razmotavao svoje padobrane na pločniku ispred ulaza. Vojislav je, tvrde, porijeklom iz Banje Luke i u zgradu se doselio prije desetak godina, u stan u kojem mu živi nevjenčana supruga.

- Čudan je i pomalo ga se bojim. Iz njegova stana uvijek je dopirala buka i vika. Jednom sam mu prigovorila pa se derao na mene i prijetio. Zbog toga sam mu pozvala policiju - kaže jedna od susjeda s njegova kata.

Druga pak kaže da su i večer uoči eksplozije iz njegova stana dopirali galama i glasan smijeh. Vojislav B. navodno nije zaposlen, a vozi Harley Davidson i bijeli automobil, navodno sličan onome koji je viđen u blizini autobusne stanice neposredno nakon eksplozije. Neki su susjedi spomenuli da je Vojislav bivše vojno lice i da je imao psihičkih problema jer je prije dvije godine pao prilikom paraglidinga i teško se ozlijedio.

Tijekom današnjeg jutra mnogi su nam stanari rekli da nisu čuli samo jednu eksploziju nego najmanje tri. Policija je to demantirala i rekla da je riječ najvjerojatnije o odjeku. Međutim, prema informacijama do kojih je Jutarnji došao, navodno je riječ o sasvim drugačijem scenariju.

- Čim su psi krenuli na prugu dvjestotinjak metara istočno, prema stanici Vrapče, nanjušili su još dvije eksplozivne naprave pričvršćene za tračnice. Sva sreća da je bomba na stanici eksplodirala jer je odmah nakon eksplozije policija zaustavila promet. Kad su bili sigurni da su spriječili tragediju, provjerili su eksplozivne naprave i odlučili da je najbolje da ih kontrolirano detoniraju pod tzv. zvonima. Stoga su neki stanari čuli još dvije detonacije - objašnjava nam naš izvor.

Policija je službeno demantirala ovu informaciju, dodajući da je došlo samo do jedne eksplozije i da niti jednu drugu napravu nisu pronašli na pruzi.

Policija je očevid oko autobusnog stajališta provodila od jedan u noći sve do danas u podne, a nakon što su se osigurali da u blizini nema drugih naprava, otvorili su željeznički promet. Skupili su sve fragmente naprave, vatrogasci su oprali ulicu, pa su samo svinuta žičana ograda pokraj autobusne stanice i raspuknuta lampa svjedočile o dramatičnoj detonaciji.

Vojislav B. nakon detonacije bombe prevezen je u KB Sestre milosrdnice u Zagrebu, gdje mu je pružena potrebna liječnička pomoć. U ranim jutarnjim satima stigli smo u bolnicu da provjerimo kakvo je stanje ozlijeđenog u eksploziji. Na hitnom prijemu odmah su nam rekli da je pacijent primljen na kirurški odjel, no na tom odjelu bili su šturi s informacijama.

- Nije kod nas, pitajte na drugom odjelu - govorili su nam koga god smo pitali za pacijenta. Osoblje i zaposlenici znali su da je ozlijeđeni nakon eksplozije stigao u njihovu bolnicu, ali nisu znali gdje je točno i kakve je ozljede zadobio.

Ušli smo i u traumu, gdje nam je medicinska sestra rekla da se obratimo nekom drugom jer ona nije nadležna za davanje informacija. Nekoliko sati nakon toga doznali smo da se Vojislav B. doista nalazi na kirurgiji, i to na odjelu za traumatologiju. Kada smo ponovno došli, odjel je bio pun policije. Jedan policajac čuvao je čekaonicu ispred traumatologije, a još troje plavaca bilo je iza zatvorenih vrata.

Oko 2 sata pridružili su im se i kolege u civilu koji su u rukama imali fascikle. Izgledalo je kao da su u bolnicu stigli da bi ispitali ozlijeđenoga.

Nakon sat vremena vrata traume su se otvorila i dva bolničara vozila su pacijenta na pregled u drugu zgradu. U tom trenutku policajac je pitao tko smo i što radimo ovdje, te je izričito zahtijevao da kažemo koga čekamo. Za to je vrijeme Vojislav B. ležao na pokretnom ležaju, sa zelenom bolničkom kapom i maskom za lice.

- Nešto me žulja po licu - promrmljao je, a lift se otvorio. Pokušali smo doznati kamo je pacijent odvezen, no bez uspjeha. Policija je još uvijek čuvala odjel za traumatologiju.

Vojislav B. politički se deklarira kao “ljevičar, pomalo ekstreman”, a po religijskoj pripadnosti je ateist i “ne voli ljude koji se dijele po vjeri, naciji ili boji kože”.

Prijatelj i kolega koji ga dugo poznaje o njemu govori samo pozitivno i ne može vjerovati navodima nekih medija da su njega osumnjičili za postavljanje bombe u Stenjevcu.

- Nemoguće. To je apsolutna laž. Svi prijatelji zovu ga Ljudina jer je stvarno takav. Ne vjerujem da bi on nešto tako napravio. Pa njega svi zovu Ljudina zbog toga što je uvijek spreman svakome pomoći. Njega samo letenje zanima - rekao je danas njegov kolega paraglider.

(JL)

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last