Novosti Crna kronika

kaD ĆE siniša caktaš zbog malverzacija u ćeliju?

Splitski direktor osuđen na 2 godine i 3 mjeseca ne ide u zatvor zbog - depresije

kaD ĆE siniša caktaš zbog malverzacija u ćeliju?

Ilustracija

Premda je Županijski sud u Zagrebu još 31. kolovoza prošle godine donio rješenje kojim se Siniša Caktaš, osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog financijskih malverzacija u slučaju propale TT banke, upućuje na izdržavanje kazne, on još do danas nije u zatvoru proboravio niti dana. Između njega i izdržavanja kazne ispriječila se – depresija.

Naime, Caktaš je sudu u rujnu prošle godine dostavio liječničku dokumentaciju, odnosno psihijatrijski nalaz Klinike za psihijatriju KB-a sestara milosrdnica u Zagrebu po kojem je, suočen s odlaskom u zatvor, obolio od depresije. Temeljem tog nalaza odgođen mu je odlazak na izdržavanje kazne.

Poslije je takva odluka, budući da se, po liječničkim nalazima, stanje pacijenta nije mijenjalo, produživana iako se Državno odvjetništvo svaki put usprotivilo zahtjevu. Posljednji put nalaze je Caktaš priložio prošle srijede, 28. studenoga, a sudac izvršenja Milan Došen odlučio je, na što od početka u svojim očitovanjima upozorava Državno odvjetništvo, zatražiti od Zatvorske bolnice u Zagrebu očitovanje o tome može li se zatvorenik s depresijom kod njih liječiti.

TT banka

No, čak i ako Zatvorska bolnica pozitivno odgovori na upit suda, sasvim je izvjesno da ni u tom slučaju Caktaš još neko vrijeme neće na odsluženje kazne. U međuvremenu je Vrhovnom sudu Caktaš podnio Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu usprotivilo se i ovom zahtjevu, navodeći da okolnosti na koje se Caktaš poziva nisu nove, odnosno nisu osnova za umanjenje kazne.

Međutim, sasvim je izvjesno da će se Caktašu odgoditi odlazak u zatvor sve dok Vrhovni sud ne odluči o njegovu zahtjevu, budući da će se praktički tek tada nedvojbeno znati koliko će zapravo Caktaš odslužiti kazne.

Suđenje Siniši Caktašu za malverzacije vezane uz TT banku, Mljekaru Split i Nova color trajalo je inače od sredine 90-tih do srpnja prošle godine. (Tjeralica za Zvonimirom Rilovićem, prvooptuženim, raspisana je još 1997. godine.op.a.) Svi pravni manevri možda i ne bi tako boli oči da se u cijeloj priči ne krije još nekoliko okolnosti.

Naime, ŽDO u Splitu se usprotivilo već prvom zahtjevu za odgodu odlaska u zatvor, navodeći da se te psihičke smetnje mogu liječiti u zatvorskoj bolnici, ali i upozoravajući sud u Zagrebu da je ŽDO u Splitu kratko nakon pravomoćne presude zaprimilo anonimnu prijavu da se “Siniša Caktaš hvali po Zagrebu kako nikad neće otići u zatvor”.

Nije uplatio dug

Druga okolnost je činjenica da ova presuda nije jedina koja leži za vratom Siniši Caktašu. Još četvrtog prosinca 2008. godine on je, po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu osuđen i na Općinskom sudu u Splitu, i to zbog utaje 1,5 milijuna kuna poreza. Kažnjen je s 11 mjeseci zatvora, ali uz dva uvjeta: da u sljedeće četiri godine ne počini novo kazneno djelo, te da u roku od godine dana uplati porezni dug.

Presuda je postala pravomoćna 21. travnja 2009. godine, no ni dan-danas Caktaš nije uplatio dug u državni proračun, a nije niti otišao u zatvor. Državno odvjetništvo i u ovom je slučaju bezuspješno pokušalo utjerati pravdu. Tako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu početkom lipnja prošle godine zatražilo opoziv uvjetne kazne, začinjeno očitovanjem Porezne uprave da novac nije uplaćen. No, tom zahtjevu još nije udovoljeno.

Sjednica sudskog vijeća o ovom pitanju trebala je biti održana 6. studenog ove godine, no nije održana zbog bolesti sudskog savjetnika.

MARIJO KAVAIN

Slučaj Anić, Bašić, Josipović...

Problematične, praktički nedokazive liječničke dijagnoze od stresu i depresiji kao razlogu odgode suđenja ili odlaska u zatvor već su godinama velik problem u hrvatskim sudnicama. Niz je suđenja koja se godinama odugovlače zbog ovakvih nalaza.

Tako je, npr. u postupku Antoniju Aniću, vlasniku splitske tvrtke Anić nekretnine, kojem se sudi za prevare kupaca stanova, iz raznih razloga suđenje odgođeno čak 21 put u pet godina, a najveći dio tih odgoda je određen zbog psihijatrijskih nalaza po kojima je Anić obolio od “smetnji iz depresivnog kruga” zbog kojih “nema intelektualnu i voljnu sposobnost za sudjelovanje u raspravi”.

Sutkinja je u tih pet godina već jednom odredila psihijatrijsko vještačenje koje je pokazalo da je on sasvim sposoban pratiti raspravu, no nakon nekoliko odgoda zbog drugih procesnih razloga, depresija se vratila. Na posljednjoj raspravi, održanoj 29. listopada ove godine, ponovno je određeno vještačenje. Zanimljivo je i da se ovakvi nalazi najčešće javljaju kod osoba optuženih za gospodarski kriminal, dakle za vrstu kriminala koja zahtijeva posebnu lucidnost i posebne vještine.

Primjerice, takve su smetnje godinama mučile Tihomira Bašića, vlasnika štedno – kreditne zadruge “Artis – kred” kojem se sudilo za štetu od 1,9 milijuna kuna. Od istih je smetnji patio i bivši predsjednik i sudac Općinskog suda u Gvozdu Zvonimir Josipović, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo zbog primanja mita. Na kraju je osuđen na šest godina zatvora, no tada je već bio pobjegao u BiH.


Dr. Mijo Milas: Može se liječiti iza rešetaka

Može li se liječiti depresija u zatvorskoj bolnici u Zagrebu? Dr. Miju Milasa, sudskog vještaka psihijatra, upitali smo ovo načelno pitanje bez navođenja imena i prezimena osobe o kojoj se radi. Dr. Milas nije imao puno dvojbi: Mislim da apsolutno može. Oni su ekipirani na način da apsolutno mogu liječiti takve pacijente – kazao je dr. Milas.

Po njegovu mišljenju, strah od zatvora je prirodan, ali se svi kroz život suočavamo sa stresnim situacijama, suočeni s nepoznatim što nas čeka, i na to se treba navikavati. Ako je zaista riječ o depresiji, onda odgoda može biti i opravdana, no ne može se odgađati unedogled, jer se s neminovnim treba suočiti, prije ili poslije. No, u ovim situacijama češće je riječ o neurotskoj depresiji – zaključuje dr.Milas.

Dr. Miroslav Goreta: Problematični nalazi

U knjizi “Psihijatrijska vještačenja”, dr. Miroslav Goreta istaknuo je kako su posljednjih godina vrlo problematični nalazi o procesnoj nesposobnosti, a koje dobivaju inače iznimno sposobni počinitelji raznih financijskih malverzacija. Radi se o optuženicima koji nikad prije nisu imali bilo kakve psihičke smetnje i koji izvan kaznenog postupka i nadalje odlično funkcioniraju - pojasnio je dr. Goreta.


Ubio 16-godišnju djevojku na cesti, slučaj otišao u zastaru

Nisu samo “osuđenici s kravatom” skloni depresiji i anksioznosti pri suočenju s odlaskom u zatvor. Na splitskom sudu nalazimo dva drastična primjera. Tako je, nakon što je suđenje trajalo deset godina jer je jedan od optuženih patio od paničnih napadaja, suđenje za prometnu nesreću na Braču u kojoj je poginula 16-godišnja djevojka palo u zastaru. Poznat je i slučaj dilera koji je osam puta odgađao odlazak u zatvor i to zbog stresa od pomisli na odlazak u zatvor.


Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last