Novosti Crna kronika

SUROVI OBIČAJI

Na svadbi zavezali pijetla za auspuh automobila i vukli ga po cesti dok nije uginuo

SUROVI OBIČAJI

Nesretna životinja skončala na svadbenoj svetkovini u Kninu

Poznato je već da se svadbe na ovim prostorima često pretvore u raskalašene derneke na kojima se zna i pucati i razbijati i uništavati od alkohola. Ipak, potpisniku ovih redaka nije bio poznat običaj mučenja i ubijanja, i to na dan svetkovine ljubavi i zaklinjanja muškarca i žene na ljubav do smrti, na međusobno razumijevanje, poštovanje i vjernost.

U Kninu je tako u subotu na jednoj svadbi, najprije brutalno mučen, a onda i usmrćen pijevac. I to ne za dobru juhu. Ubijanje je ovdje bilo samo sebi svrha. Jadnu životinju su zavezali za auspuh automobila i vukli je po cesti dok nije uginula. Valjda sve to za plodan i dug bračni život.

Dio uzvanika na svadbi bio je zgrožen viđenim, posebice što se to događalo dok je u crkvi trajala svečana ceremonija sklapanja braka. Neki uzvanici, pak, misle kako sve i nije bilo tako strašno. Jedan od svjedoka događanja, svat koji je bio i jedan od organizatora svadbe, rekao nam je kako se sada u pričama po Kninu pretjeruje:

– Bio sam na ovom piru i garant znam šta se dešavalo, a pivac nije ni mučen, nego je samo bio privezan nakratko i nakon toga je spremljen u prtljažnik. Pivac je uginuo u nedjelju, dan poslije, kada se spremala juha od njega. I nije ga se nešto ni mučilo i zlostavljalo. Cijeli je problem nastao jer je pivac bio zavezan na barjak, a tako nije smio ući u crkvu. Zato su ga odvezali s barjaka i onda je tu bio privezan nakratko, dok se obavi ceremonija – kazao nam je taj uzvanik svadbe.

Našli smo i očevica, kninskog vatrogasca koji tvrdi da je životinja mučena.
– Taj uzvanik s pira laže. Jedan sam od brojnih očevidaca toga gnusnog događaja. Auto je bio parkiran kod ulaza u vatrogasni dom i najmanje pola sata smo promatrali prizor dok netko od gostiju nije primijetio da se svi prolaznici zgražaju pa je nesretnu životinju spremio u svoj auto, i to ne u ovaj za koji je bio zavezan – kazao nam je kninski vatrogasac.

Svi ovi događaji izazvali su oštre reakcije udruga za zaštitu životinja.
– Udruga “Spirit” osuđuje gnusno zlostavljanje i ubojstvo pijetla koje se odigralo u Kninu, gdje su počinitelji zavezali nesretnu životinju za automobil i vukli ga tako zavezanog dok nije umro. Mjerodavne institucije trebale bi reagirati i adekvatno kazniti počinitelje zločina nad životinjom – kazala nam je predsjednica udruge Spirit Monika Potočki.

IVICA ŠIMIĆ

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last