Novosti Crna kronika

džaba bilo konja vranih

Šibenčanka: Djetetu sam samo pomagala, sad ispadam zlostavljačica

džaba bilo konja vranih

Ljiljana Nakić-Petrina: Užasnuta sam, ali moja savjest je čista. Je li i njegove majke, ne znam...

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Policijskoj postaji Šibenik, 51-godišnja Šibenčanka Ljiljana Nakić-Petrina osumnjičena je za “zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe na štetu maloljetnika s tog područja”.

“Povedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičena, inače zaposlenica osnovne škole, poticala maloljetnika na aktivnosti koje su imale za posljedicu učestalo izostajanje s nastave i slabljenje školskog uspjeha, grubo zanemarujući dužnosti oko odgoja i skrbi maloljetnika.

Protiv osumnjičene će općinskom državnom odvjetniku za mladež u Šibeniku biti podnesena kaznena prijava” - sadržaj je jučerašnjeg priopćenja koje je stiglo na adrese šibenskih medija. Zunjujuće i nejasno priopćenje dovelo nas je do Ljiljane Nakić-Petrine, koja 22 godine radi kao psihologinja u OŠ “Vidici” u Šibeniku, jedne od osnivačica i voditeljice šibenskog konjičkog kluba i Udruge za terapijsko jahanje “Pegasus“.

Rad s konjima bio mu je terapija

– Ako je djetetu dati jesti i dopustiti mu da se ugrije zlostavljanje, onda jesam zlostavljač - komentira nam kroz suze Nakić-Petrina.

Ostala je u šoku kad su joj u rujnu u Policijskoj postaji u Šibeniku rekli da je pozvana na obavijesni razgovor zbog navodnog zapuštanja i zlostavljanja četrnaestogodišnjaka. Radi se o učeniku škole u kojoj Ljiljana radi, koji je 2011. godine počeo volontirati u “Pegasusu”. Budući da je živio u obitelji čiji se brak raspao i u kojoj nije imao uvjete za normalan život, volio je dolaziti i raditi s konjima, što mu je po riječima psihologinje bio i određeni oblik terapije i udaljavanje od obiteljskih problema.

Ljiljana je zbog bolesti u vlastitoj obitelji bila na bolovanju od ožujka, pa sve do kraja školske godine i, kaže, nije znala da dječak izostaje iz škole i ne izvršava svoje školske obaveze, jer je njoj govorio drukčije.

- U travnju sam se telefonom čula s kolegicom pedagoginjom u školi, upitala sam za tog učenika i kad sam doznala da ima problema s učenjem, u Udruzi smo s njim razgovarali i izričito od njega tražili da se uhvati knjige i učenja, da završi osmi razred, te da zbog takvog odnosa prema školskim obvezana više ne može dolaziti k nama. Policija me na obavijesni razgovor pozvala po prijavi koja je stigla iz Centra za socijalnu skrb Šibenik, a tu me je dječakova majka okrivila za njegove probleme u školi.

Hranili smo ga, dolazio je gladan

Nitko ga u “Pegasusu” nije zlostavljao, niti na bilo što loše poticao, što mogu potvrditi svi koji ovdje dolaze, a to je dvadesetak osoba.

Reći će vam što i ja: da smo ga hranili jer je dolazio gladan, da se dolazio ugrijati, volio je ložiti vatru na kaminu i odvoditi konje u staju. Na kraju, završio je u domu za maloljetnike, što mi je izuzetno žao, a to valjda dovoljno govori da je riječ o obiteljskom problemu. Užasnuta sam i još uvijek šokirana od ovih optužbi, ali moja savjest je čista. Je li i njegove majke, ne znam - rekla nam je Ljiljana Nakić-Petrina.

katarina rudan
Naslovnica Crna kronika