Novosti Crna kronika

Podignuta optužnica protiv Miljenka Ptičeka

Miljenko Ptiček / Arhiv CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962. godine) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje službene isprave, objavilo je Državno odvjetništvo RH na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Miljenku Ptičeku, bivšem direktoru varaždinske komunalne tvrtke Parkovi.

Okrivljenika se u optužnici tereti za počinjenje više kaznenih djela, odnosno da je od lipnja 2005. do lipnja 2008. godine, kao direktor trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, naveo direktora drugog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa njegovom društvu i drugim društvima, za poslove koji uopće nisu obavljeni. Nakon plaćanja tih računa uzimao je za sebe 90 posto iznosa svakog računa, čime se je nepripadno okoristio za ukupno oko 265 tisuća kuna, a istovremeno je tražio deset posto od iznosa svakog pojedinog računa koji je plaćen za obavljene usluge, i time je dobio na ruke nepripadno ukupno oko 70 tisuća kuna, navodi DORH.

Ptičeka se tereti i da je od 2007. do 2010. godine sebi i drugima pribavio protupravnu korist u iznosu od najmanje 43 tisuće i 600 kuna, i to tako da je dugovanja fizičkih osoba za robu kupljenu u prodajnom objektu Parkova, usmjerio radi plaćanja na teret Grada Varaždina. Prodanu je robu prikazivao kao sredstva koja su utrošena za održavanje zelenih površina grada, a istovremeno je koristio rad zaposlenika, robu i mehanizaciju društva na uređivanju i održavanju okućnica i zelenih površina više fizičkih osoba, bez da je izdao račune i naplatio radove.

Uz to je u srpnju i kolovozu 2003. godine nagovorio direktora jednog trgovačkog društva da povuče ponudu na iznos od 20 tisuća kuna za obavljanje radova rušenja drveća i krčenja šikare za Grad Varaždin, obećavši mu da će mu za povlačenje ponude platiti 25 tisuća kuna. Nakon povlačenja ponude, Grad Varaždin je poslove povjerio društvu okrivljenika koje ih je naplatilo više od 81 tisuću kuna. Time je Ptiček Parkovima pribavio protupravnu korist od oko 61 tisuću kuna, za koliko je oštećen Grad Varaždin.

Ptičeku se na teret stavlja i da je u prosincu 2008. godine drugom trgovačkom društvu ispostavio lažni račun na iznos od oko 141 tisuću kuna, na ime iznajmljivanja radnika i strojeva za određene poslove. Direktoru tog društva rekao je da mora platiti takav račun jer im u suprotnom to društvo neće platiti ranije izvedene radove zbog čega je ovaj pristao platiti navedeni iznos, iako su računi biti fiktivni.

Tereti ga se i da je tijekom 2009. i 2010. godine kao direktor trgovačkog društva naredio da mu se na ime posebne nagrade za 2008. godinu isplati iznos od oko 623 tisuće kuna, iako je znao da nema pravo na isplatu tog iznosa, te da je od 2008. do 2010. omogućavao fizičkim osobama da konzumiraju jelo i piće u restoranu društva, naredivši da te račune plati trgovačko društvo. Time je sebi i drugim osobama pribavio nepripadnu korist od oko 55 tisuća kuna.

Na teret mu se stavlja i da je naredio izradu neistinitih radnih naloga i računa društva radi prikrivanja da je društvo izvodilo radove na njegovim privatnim površinama i površinama drugih fizičkih osoba na teret Grada Varaždina, navodi DORH na svojim internetskim stranicama.

Ptiček je uhićen krajem 2010. godine zbog sumnje da je kao direktor Parkova počinio brojne inkriminirajuće financijske i gospodarske malverzacije, nakon čega je istražni proces protiv njega proširen i na kaznena djela koja je navodno počinio kao direktor gradske tvrtke Aquacity. Iz pritvora je pušten u travnju prošle godine.

(Hina)
Naslovnica Crna kronika