Novosti Crna kronika

čeka se analiza bioloških tragova

Policija ima tragove koji bi mogli dati DNK ubojice Meksikanke; Lozić: Pročešljat ćemo Marjan da vidimo ima li beskućnika

čeka se analiza bioloških tragova

Ako pronađemo nastambe, poduzet ćemo adekvatne korake – kaže Lozić

Obdukcijom tijela Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo (31), koja je u subotu oko podneva pronađena zakopana na splitskom Marjanu, te pregledom njezine odjeće, policijski stručnjaci došli su do bioloških tragova koji bi mogli poslužiti u otkrivanju počinitelja DNK analizom, piše Jutarnji.hr.

Pregledom tijela i noktiju te analizom predmeta koji su pripadali nestaloj djevojci pronađeni su tragovi koji su poslani na hitno vještačenje u zagrebački Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Dr. Ivan Vučetić”. Nalazi DNK pretrage trebali bi biti vrlo brzo gotovi.

Ako je ubojica osoba čiji je DNK već poznat, odnosno nalazi se u policijskoj bazi podataka, policija će slučaj moći vrlo brzo riješiti. Ako ubojičin DNK nije u bazi podataka, trebat će nešto više vremena da se dođe do počinitelja.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih istrazi, ubijena Meksikanka bila je gola u trenutku pronalaska, no noge joj nisu bile vezane samoljepljivom trakom, kao što se nagađalo u medijima. Ubijena je tako da joj je nožem prerezan vrat.

Istragu vodi Županijsko državno odvjetništvo, a na njoj, uz splitske kriminaliste, surađuju i zagrebački policajci te djelatnici Ravnateljstva policije, kao i vještakinja za sudsku medicinu KBC-a Split dr. Marija Definis-Gojanović, koja je pronašla i izuzela biološke tragove s tijela nestale Meksikanke.

Detaljni pregled tijela obavljen je i kako bi se ustanovilo jesu li točne sumnje da je 31-godišnja meksička turistkinja silovana prije ubojstva, kako se spekulira. S obzirom na to da je pronađena bez odjeće, sve upućuje upravo na takav razvoj događaja. Obdukcijom će biti ustanovljeno i vrijeme smrti. Poznato je da je ubojica tijelo Selene Margarit bacio u prirodni procijep, a potom ga zatrpao zemljom i granjem.

Policija je slučaju ubijene Meksikanke pristupila s gotovo neviđenom ozbiljnošću. Dio Marjana nedaleko od vrha Telegrin, na kojem je pronađen plitki grob s tijelom turistkinje, pretvoren je u policijsku zonu i nikome osim istražitelja tamo nije dopušten pristup, piše Jutarnji.hr.

Mjesto pronalaska tijela čitavu su noć osiguravale jake policijske snage. Tijelo Meksikanke, pronađeno oko podneva, pet sati kasnije kombijem pogrebnog poduzeća Lovrinac prebačeno je na Odjel za sudsku medicinu KBC-a Split, no istražitelji su dugo nakon toga ostali i pregledavali lokaciju “groba”.

Na teren su odmah nakon pronalaska tijela izašli i zagrebački stručnjaci trasolozi, koji su izuzeli sve stvari nestale Meksikanke i pokušali pronaći što više tragova koji upućuju na počinitelja.

Stručnjaci za očevid s kojima smo razgovarali kažu da način ubojstva sugerira da se dogodilo na mah te da nije profesionalno izvedeno. Policiji to uvelike olakšava posao, jer je ubojica navodno ostavio dovoljno tragova iza sebe. Problem je što je područje pronalaska tijela kontaminirano.

Naime, upravo se na tom mjestu vršila intenzivna potraga za Meksikankom, pa su deseci policajaca i HGSS-ovaca mjesto zločina više puta pregazili. Prema nekim informacijama, baš su se na tom mjestu i odmarali. Riječ je o lokaciji nedaleko od one na kojoj su drugog dana potrage pronađeni predmeti koji pripadaju nestaloj turistkinji - šešir i jedna japanka te ruksak s osobnim stvarima, a uočeni su i tragovi borbe.

Mnogo se nade polaže u okrvavljeni nož koji je navodno pronađen na mjestu događaja, a za koji se vjeruje da je oružje kojim je ubijena Meksikanka.

Njezin brat Emanuel prošao je poligrafsko testiranje, no to ga ne skida s liste sumnjivaca. Bivši policijski istražitelj s kojim smo razgovarali kaže da je teza o beskućnicima ili narkomanima s Marjana kao mogućim ubojicama prilično “nategnuta”, ako ne i besmislena.

- Na Marjanu se uglavnom nalaze heroinski ovisnici koji su jedva u stanju ustati, a kamoli boriti se s nekim, silovati i zakopati nekoga. Heroin ne potiče agresivnost, eventualno to čini kokain, a konzumenti kokaina nemaju sklonost okupljanju na Marjanu.

Policija, naravno, ide u tom smjeru jer se razgovara sa svima koji su mogli išta vidjeti, no ne vjerujem da će se tu naći ubojica. Uostalom, da je to učinio netko od beskućnika ili narkomana s Marjana pokrao bi njezine stvari, sigurno ne bi ostavio pronađeni novac i fotoaparat - kaže naš izvor.

U međuvremenu, iz policije i DORH-a koji rukovodi slučajem, nemoguće je dobiti ikakvu službenu informaciju.

Državno odvjetništvo jučer se oglasilo samo kratkim priopćenjem u kojem potvrđuju da je obdukcijom ustanovljeno da tijelo pronađeno na Marjanu pripada Meksikanki Selene Margarit.

Policija pazi na svaki detalj

Nakon što su dežurni zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i Odjel za očevide i kriminalističku tehniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske obavili očevid, izvršena je obdukcija pronađenog mrtvog tijela ženske osobe te je utvrđeno da se radi o državljanki Meksika Seleni Margariti Graciano Macedo (31) čiji je nestanak prijavljen 22. kolovoza 2012. godine, a koja je umrla nasilnom smrću.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti usmrćenja imenovane i pronalaženja počinitelja kaznenog djela ubojstva, priopćilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo.

S obzirom na to da je to, nakon stradavanja Australke Britt Lapthorne u Dubrovniku, jedan od rijetkih slučajeva sumnjive smrti turista, pazi se na svaki detalj.

(JL)

Lozić: Pročešljat ćemo Marjan da vidimo ima li beskućnika

Profesor Ivo Lozić, predsjednik Društva “Marjan”, rekao nam je da, obilazeći marjansku šumu, još nikada nije vidio nikakve nastambe od kartona, šiblja, gline ili nečeg sličnog u kojima bi živjeli beskućnici. Čak i lokalitet ispod spomenika Umbertu Girometti, gdje je pronađeno tijelo ubijene Meksikanke, naš sugovornik smatra urednim i ničim kontaminiranim prostorom. 

- Dvjestotinjak metara zapadno od Botaničkog vrta postoji kamena kuća Aržić u čijoj se blizini nalazi jedna spilja u kojoj je živjelo dvoje-troje pustinjaka. O tome saznanju svojedobno sam i pisao. To je jedino mjesto na Marjanu za koje znam da su u njemu živjeli ljudi. Istina, na Marjanu ima dosta finih starih kućica, ali one su zaključane i o njima brinu odgovorni iz gradske Javne ustanove za upravljanje Marjanom - kazao je prof. Lozić. 

Čelnik “Marjana” naglasio je da, koliko mu je poznato, nitko ne obitava niti povremeno navraća u stare objekte propalog poduzeća “Univerzal” koji se nalaze južno od ceste prema sjevernim vratima Marjana. 

- Spreman sam učiniti sve, zajedno sa svojim kolegama, da obiđemo takva mjesta na Marjanu ako ona postoje i da onda poduzmemo adekvatne korake - rekao nam je prof. Lozić. 

Aktivistica Duška Boban, koja je pokrenula Inicijativu “Za Marjan”, saslušala je naš upit, ali nas je zamolila da je uopće ne citiramo u kontekstu ove priče. 

M. DIDIĆ 


Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last