Novosti Crna kronika

Meksikanka Selene je vezana selotejpom, silovana i ubijena

Brat Emanuel čist od svake sumnje - prošao i poligraf; istraga se usmjeruje prema beskućnicima i narkomanima s Marjana

Meksikanka Selene je vezana selotejpom, silovana i ubijena

Nakon gotovo četverodnevne potrage po park-šumi Marjan, jedan od pripadnika Gorske službe spašavanja, jučer je oko 12 sati pronašao nešto sumnjivo za što se naknadno ispostavilo da je tijelo 31-godišnje nestale meksičke turistkinje Selene Margarit Graciano Macedo koje je bilo zakopano ispod zemlje na dubini od najmanje pola metra.

Da je to doista njezino tijelo moglo se neizravno zaključiti i iz izjave šefa GSS-a Vinka Prizmića koji je kazao da je, što se njih tiče, posao na Marjanu završen. Kako doznajemo, GSS-ovci su to područje u ovih nekoliko dana nekoliko puta detaljno “češljali” uz pomoć pasa koji bi, kad bi tu došli, bili uznemireni nekim mirisom.

Zakamufliran grob

No, grob odnosno prirodna udubina u koju je tijelo bačeno je bio toliko dobro zakamufliran i prekriven humusom vrlo pažljivo da niti psi niti spasioci ništa ne bi pronašli niti nakon detaljnog pretraživanja. Čak su neki od tragača i sjedili odmarajući se na tom mjestu, a da nisu bili ni svjesni da sjede na grobu.

Tek jučer, kad je pas opet reagirao, jednom od GSS-ovaca “vrag nije dao mira” te je počeo kopati i kopati da bi naposljetku došao do stravičnog otkrića. Iako policija nije željela niti pod koju cijenu otkriti točnu lokaciju na kojoj je pronađeno njezino tijelo, doznaje se da se ono nalazilo nekoliko stotina metara od marjanskog vrha prema Institutu, ispod spomenika Umbertu Girometti.

Vrlo blizu tog mjesta u petak su GSS-ovci i policajci pronašli i ruksak u kojem je bio njezin fotoaparat te nož s tragovima krvi. Također, doznajemo i da je u ruksaku osim već nabrojenih stvari pronađena i samoljepljiva traka, a upravo su trakom navodno bile oblijepljene ruke i noge nesretne Meksikanke. Tek će se očevidom utvrditi način na koji je ubijena, no pretpostavka je da je ubijena nožem.

Lokalitet na Marjanu kojeg čuva policija zbog očevida koji je još uvijek u tijeku nakon što je pronađeno tijelo nesretne Meksikanke Selen. Foto: Paun Paunović / CROPIX
Također, obdukcijom će se utvrditi i je li nesretnica možda seksualno zlostavljana prije nego li je usmrćena. Policija je odmah potpuno zatvorila cijelo područje, a iz pouzdanih izvora doznajemo i da već imaju neke sumnjive osobe za kojima tragaju.

Naime, iako se danima špekuliralo da je baš Selenin brat Emanuel, koji je i prijavio njezin nestanak, najsumnjiviji policiji, ispostavilo se, pak, da je on što se tiče policije apsolutno čist od bilo kakve sumnje. Naime, poligrafski je testiran i test je prošao pa su istražitelji zaključili da on nema veze s nestankom svoje sestre. Utučenog brata policajci su, kako doznajemo, jučer oko 10 sati odveli iz hostela gdje je odsjeo i to, pretpostavlja se, zbog toga da bi im pomogao u identifikaciji tijela.

Nakon što je s Emanuela Graciana Macede skinut “crv sumnje”, policija je svoju istragu usmjerila na “sumnjivu ekipu” koja se okuplja blizu mjesta gdje je otkriveno tijelo. Navodno se radi o nekolicini domaćih beskućnika i narkomana koji su tamo od kartona napravili svojevrsnu nastambu u kojoj borave. No, taj dio priče policija nije željela potvrditi.

Apel građanima i turistima

Odmah nakon stravičnog otkrića na tu lokaciju upućene su sve policijske snage koje su dežurale na marjanskom vrhu Telegrin gdje je bila baza potrage, a ubrzo su tamo stigli članovi ekipe za očevid splitske policije te tužiteljica Julijana Stipišić i patolog.

- Za sada nitko nije uhićen, a mi i dalje obavljamo više obavijesnih razgovora sa svim osobama za koje mislimo da bi nam mogle pomoći u rasvjetljavanju ovoga nemilog događaja.

Ovom prilikom molim sve turiste, šetače, prolaznike, sve one koji su se tog kritičnog dana, u srijedu 22. kolovoza iza 16 sati našli na Marjanu i koji eventualno imaju bilo kakva saznanja, informacije ili fotografije koje bi nam mogle pomoći u identifikaciji osoba koje su bile u okruženju Meksikanke, da nam se jave. Mogu potvrditi da smo pronašli pojedine predmete koji upućuju da se radi o nasilnoj smrti - kazao je jučer Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije splitske policije koji je pohvalio članove GSS-a za “izvanrednu organiziranost i napore koje su uložili pri potrazi i pomaganju policiji”.

No, iako je policija tvrdila da je pronalasku tijela prethodio “nesnosan smrad koji se širio” iz GSS-a to žestoko opovrgavaju.

VLADIMIR URUKALO

Nožem joj prerezan vrat?

Splitska je policija danas službeno potvrdila da je tijelo koje je jučer pronađeno u Park-šumi Marjan, tijelo nestale Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo za kojom se tragalo od srijede, izvijestila je danas PU splitsko-dalmatinska.

"Obavljeno je prepoznavanje i utvrđeno je da se radi o nestaloj 31-godišnjoj državljanki Meksika", stoji u službenom priopćenju splitske policije.

Na tijelu su pronađeni tragovi nasilne smrti, a policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom poduzima opsežne mjere i radnje na otkrivanju počinitelja i okolnosti smrti, dodaje se u priopćenju.

Provest će se DNA analiza, a u istraživanje su uključeni i policijski službenici Ravnateljstva policije, odnosno Uprave kriminalističke policije, te Centra za kriminalistička vještačenja i ispitivanja. Kako ne bi ugrozili istragu, policija i Državno odvjetništvo ne žele iznositi pojedinosti.

Zasad još nema osumnjičenih za zločin, a policija radi na otkrivanju počinitelja i prikuplja dokaze te ne želi komentirati medijske napise o pojedinostima istrage o nasilnoj smrti tridesetjednogodišnje Meksikanke.
Rezultati obdukcije tijela koja je počela sinoć na Odjelu patologije Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split još nisu poznati. Policija poziva sve koji mogu pomoći na bilo koji način da im se jave.

Radio Dalmacija neslužbeno doznaje kako joj je nožem prerezan vrat, a obdukcija će utvrdili je li bila silovana.

H / PSD

Tematski članak:

Nestala Meksikanka pronađena mrtva na Marjanu; policija moli pomoć građana - pogledajte njezinu posljednju fotografiju

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 14FirstPrevious[1]2345678910Last