Novosti Crna kronika

jedan od vodećih šefova ‘Ndranghete i sin pritvoreni u splitu

Šefovi talijanske mafije švercali tone kokaina i lagodno živjeli u Dubrovniku

jedan od vodećih šefova ‘Ndranghete i sin pritvoreni u splitu

Talijanski državljani Antonio Melato (56) i njegov sin Alessandro (26), uhićeni su u nedjelju rano ujutro nadomak zračne luke Dubrovnik.

Zaskočili su ih djelatnici PNUSKOK-a prije negoli su uspjeli sjesti u zrakoplov koji bi ih odvezao prema Zagrebu, a zatim su trebali krenuti dalje prema jednoj od istočnih zemalja. Kako doznajemo, stariji Melato navodno je jedan od vodećih šefova ‘Ndranghete, kalabrijske mafijaške organizacije koja se smatra čak i opasnijom, moćnijom i brutalnijom od zloglasne sicilijanske Cosa nostre.

Interpolova tjeralica Otac i sin uhićeni su na temelju raspisane tjeralice talijanskog Interpola, a doznajemo da se u uhićenja krenulo nakon što je u Španjolskoj, u sklopu velike međunarodne policijske akcije razbijanja međunarodnog narkolanca, uhićen i drugi Antonijev sin. Oni su tada shvatili da se i njima sprema ista sudbina, pa su već pripremili plan za bijeg, no u tome su ih spriječili naši policajci.

Kako doznajemo, otac i sin su, kad su doznali da se oko njih steže obruč, preko svojih privatnih kanala pustili informaciju da prodaju kuću na području Dubrovnika koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji uz samu obalu, a u kojoj su živjeli sve ove godine dok su boravili u Hrvatskoj. Navodno su ovih dana u tijeku i daljnja uhićenja članova ove kriminalne organizacije po Španjolskoj, Italiji i nekim južnoameričkim zemljama koje se tereti za organiziranje švercerskog lanca kokaina.

Kako smo neslužbeno doznali, čini se da su Melato senior i njegov sin već nekoliko godina mirno živjeli na području Dubrovnika, čak su se tamo i oženili. Imali su i dvije tvrtke koje se bave uslužnim djelatnostima, a koje su, kako sumnjaju istražitelji, služile kao pokriće za pranje “prljavog”, od prodaje droge zarađenog novca.

Sumnja se da su zajedno s nekim crnogorskim mafijaškim organizacijama organizirali lanac preko kojeg se iz Južne Amerike kokainom opskrbljivao jugoistok Europe. Navodno se radi o količini od oko šest tona kokaina koliko su planirali prebaciti na naše područje, no u kojem su vremenskom razdoblju to radili i koliko dugo ih je policija pratila, nismo uspjeli doznati.

Doznajemo i da stariji Melato, za vrijeme dok je živio na području Dubrovnika, nije uopće ničim odavao da posjeduje nekakvo bogatstvo niti je itko od onih u čijem se društvu kretao mogao misliti da se radi o mafijaškom bosu. Nakon uhićenja, obojica su privedena u splitski Županijski sud.

Zatim ih je ispitao istražni sudac te su ispitani uz pomoć prevoditelja za Talijanski jezik nakon čega je nad njima određen ekstradicijski pritvor. U svojim obranama negirali su da uopće znaju za Interpolovu tjeralicu te su se protivili postupku izručenja. Istražno ročište trajalo je više od tri sata te su zatim odvedeni u ćeliju na Bilice.

Za sada Županijski sud u Splitu i tužiteljstvo raspolažu samo s podacima iz raspisane tjeralice te će u nastavku postupka zatražiti od Italije originalne dokumente na temelju kojih se vodi kazneni postupak nad ocem i sinom. Od odvjetnika Jadrana Franceschija, koji brani mlađeg Talijana, doznajemo kako će uložiti žalbu na rješenje o izručenju, a isto će učiniti i njegov kolega Dragan Pištalo koji zastupa oca

Ekstradicijski pritvor može trajati do 40 dana tijekom kojih bi sud trebao zaprimiti originalnu dokumentaciju zbog koje je raspisana međunarodna tjeralica.

VLADIMIR URUKALO
KATARINA MARIĆ BANJE

Odvjetnik Franceschi: Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine

Splitski odvjetnik Jadran Franceschi i dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, koji u ovom slučaju brane dvojicu talijanskih državljana, najavili su da će idućeg tjedna podnijeti žalbu na odluku Županijskog suda o ekstradicijskom pritvoru.

"Moj klijent Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine, oženjen je i ima prijavljen boravak u Dubrovniku i smatram da nema potrebe za njegovim pritvaranjem radi postupka izručenja jer on nema razloga ometati postupak ekstradicije", izjavio je danas za Hinu Franceschi. Po njegovim riječima, dvojici osumnjičenika se umjesto pritvora može izreći blaža mjera, odnosno jamstvo ili mjera opreza.

Pištalo je istaknuo kako će nastojati svojem štićeniku Antoniju Melatu ishoditi izlazak iz ekstradicijskog pritvora, odnosno u ovom početnom procesnom postupku omogućiti mu obranu sa slobode.

U vezi uhićenja ove dvojice talijanskih državljana međunarodnu tehničku i stručnu pomoć talijanskim pravosudnim tijelima pružio je PNUSKOK, rekli su odvjetnici Franceschi i Pištalo.

Po njihovim riječima sada se čeka zahtjev Italije za izručenje njihove dvojice državljana, a po primitku tog zahtijeva Županijski sud u Splitu će odlučiti postoje li uvjeti za njihovo izručenje.

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last