Novosti Crna kronika

Zaraženi HIV-om prijeti čuvarima pulskog zatvora

Zatvor u Puli                                    Arhiv /CROPIX/
Stari znanac rovinjske policije i pulskog zatvora, Rovinjac Roberto Riggi (42) koji je 14.srpnja u suludom pohodu po rovinjskim kafićima nožem rezao ruke prijeteći osoblju i gostima zarazom HIV-a do 23. kolovoza bit će u pritvoru pulskog zatvora. Tako je presudio Prekršajni sud u Rovinju, a PUI ga je višestruko kazneno prijavila, pa tako i za  prijetnju širenja zarazne bolesti.
Rezovi na rukama i dalje mu se saniraju pa ga zatvorski čuvari oprezno prate do zatvorske ambulante, gdje mu se previjaju povrede o čemu svjedoče zavoji na rukama i daje redovita terapija.

Premda ga zatvorski čuvari prate zaštićeni rukavicama za jednokratnu uporabu, on sam kada mu stavljaju lisice na ruke i njima zna priprijetiti svojom zaraženom krvlju. Iz krugova bliskih obiteljima zatvorskih čuvara saznajemo da su stoga dodatno opterećeni.

Ovaj zatvorenik smješten je sam u zatvorskoj ćeliji gdje se hrani iz posuđa koje sam pere i održava ćeliju, što je jedna od preventivnih mjera.

Državni tajnik Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović u pisanom odgovoru navodi da je u hrvatskim zatvorima bilo posljednjih godina slučajeva zatvorenika oboljelih od HIV/AIDS-a koji su upućivani u Referentni centar za AIDS pri Klinici za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ u Zagrebu, s kojim surađuje Zatvorska bolnica. Ako je potrebno liječenje na navedenoj Klinici, primjerice antiretrovirusnom terapijom, oboljeli zatvorenici tamo borave neko vrijeme, a dalje se liječe u Zatvorskoj bolnici ili u zatvoru.

Uprava za zatvorski sustav poduzela je niz mjera prevencije i zaštite zatvorenika i službenika u cilju minimaliziranja rizika prenošenja HIV-a i drugih uzročnika koji se prenose krvlju. Službenici u zdravstvenoj zaštiti i pravosudna  policija završili su edukaciju o primjeni standardnih mjera zaštite.

Pri Zatvorskoj bolnici u Zagrebu osnovan je Centar za HIV savjetovanje i testiranje, te edukacija zatvorenika o zaštiti i sprječavanju napredovanja spomenutih bolesti. Liječnici tog Centra obilaze zatvore i kaznionice, kao i epidemiolozi županijskih zavoda za javno zdravstvo. Damjanović pojašnjava da zbog čuvanja službene i profesionalne tajne, te zaštite osobnosti zatvorenika, ne može dati informacije o konkretnom slučaju.

Nakon izdržavanja i ove zatvorske kazne Riggi će se vratiti u Rovinj, te nastaviti ugrožavati mir i sigurnost svojih sugrađana. Da sustav i na njegvom primjeru nije zakazao, on bi vjerojatno već bio pod „krovom“ odgovarajuće ustanove.

                                                                                                      Branka Žužić / EPEHA

Naslovnica Crna kronika