Novosti Crna kronika

REAGIRANJE

«Vozač-ubojica s Avenije Dubrava pao u filmskoj akciji: bježao, razbijao policijske aute …» II.

Obraćam Vam se temeljem punomoći zaprimljene od Gine Hamidovića iz Zagreba, I Crikvenička br. 1., koju Vam dostavljam u privitku.

Temeljem članka 2. Zakona o elektroničkim medijima (NN 153/09;84/11) a u vezi članka 22. stavak 2. i članka 40. Zakona o medijima (NN 59/04;84/11) pozivam Vas da objavite ispravak informacije objavljene na portalu Slobodne Dalmacije dana 5. ožujka 2012. godine pod naslovom «Vozač-ubojica s Avenije Dubrava pao u filmskoj akciji: bježao, razbijao policijske aute …»

U članku se izvještava o uhićenju osobe koju je policija uhitila 2. ožujka 2012. godine, te se iznosi:
«Radi se najvjerojatnije o vozaču koji je doveo ubojicu, koji je identificiran kao Gino Hamidović (21) do automobila Hašima Osmanovića (33) koji je ubijen u svom automobilu na Aveniji Dubrava u srijedu navečer.»
U tekstu se navodi kako je «… ubojica Gino Hamidović, uhićen u nedjelju u Zagrebu, pucao sa mjesta suvozača».
U tekstu se navodi «I dok je uhićenje samog ubojice u Zagrebu proteklo mirno, uhićenje njegovog 45-godišnjeg pomagača nije išlo glatko.»

Na prikazani način u tekstu se iznosi tvrdnja da je Gino Hamidović počinio kazneno djelo protiv života i tijela – ubojstvom, predviđeno odredbom članka 90. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Uz uvažavanje pune slobode izvještavanja i pristupa informaciji za ukazati je kako se nužno ograničenje toga prava sastoji u poštivanju prava osoba na koju se odnose informacije.

Temeljno pravo osobe protiv koje se vodi kazneni postupak se ogleda kroz presumpciju nedužnosti čiji značaj determinira i njeno uvrštenje u odredbe Ustava Republike Hrvatske.

Oborivost te pretpostavke ovisi isključivo o utvrđenjima sudova sadržanim u odluci koja ima svojstvo pravomoćnosti.
Mediji su u obvezi, realizirajući svoje pravo na slobodu izvještavanja, javnosti ponuditi točne informacije.
Stoga je za ustvrditi kako je netočna informacija da je Gino Hamidović ubojica, odnosno osoba koja je lišila života Hašima Osmanovića kako se to tvrdi u predmetnom članku.

Gino Hamidović je osoba koje je osumnjičena da je počinila kazneno djelo a što predstavlja kvalitativno bitnu razliku.
Netočnim načinom izvještavanja povrijeđuju se prava osobnosti Gine Hamidovića i prejudiciraju odluke nadležnih sudova čime se ugrožava njegovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje.

Stoga cijenimo potrebnim da objavkom ispravka barem djelomično ispravite propust u izvještavanju.

Gino Hamidović, p.p.
Odvjetnik
Silvano Radobuljac,
Zagreb, Martićeva 8

Naslovnica Crna kronika