Novosti Crna kronika

u međunarodnoj policijskoj akciji razbijena krijumčarska grupa

Šestorka uhićena u Splitu zbog 350 kg kokaina, drogu prevela iz Brazila

u međunarodnoj policijskoj akciji razbijena krijumčarska grupa

Akcija traje  već godinu dana, a policije više zemalja pratile su krijumčarenje iz Južne Amerike u Španjolsku i dalje po Europi, pa tako i u Hrvatsku i susjedne zemlje

U potpunoj medijskoj izolaciji, jučer je na području Splita nastavljena akcija uhićenja dilera i krijumčara droge, koja je, kako doznajemo, počela u četvrtak tijekom večernjih sati. 

Zasad je poznato da je na splitskom području u ovoj akciji međunarodnog karaktera uhićeno i pritvoreno šest osoba, no doznajemo da akcija još nije završena te da se mogu očekivati i nova uhićenja. Njihova imena još nisu poznata.

Prema onome što je “iscurilo” u javnost, čini se da su uhićenja povezana s prekjučerašnjim hapšenjem Miljenka Žaje Krojfa u Čapljini te dvojice braće, Petra i Ante Čosića koji su uhićeni u Tomislavgradu.

Naime, oni su uhapšeni zbog sumnje u upletenost u međunarodnu trgovinu drogom.

Čini se da je, s obzirom da je Krojf pušten nakon ispitivanja kod istražnog suca, u cijeloj priči on “sporedan” lik, te da je akcija na splitskom području pokrenuta na osnovi informacija dobivenih tijekom ispitivanja navedene braće.
– Akcija još traje, ne tiče se samo naše zamlje, nego su u sve uključene i službe više zemalja, među kojima je i američka DEA. Riječ je o stotinama kilograma kokaina, točnije o oko 350 kilograma koji su iz Brazila dopremani u Španjolsku. Droga se zatim distribuirala dalje po cijeloj Europi – kazao nam je izvor blizak istrazi koju već godinu dana provode policijske snage najmanje pet zemalja, među kojima je i naš USKOK.

S ovim “splitskim” i “hercegovačkim” uhićenjima, po svemu sudeći, povezano je i hapšenje šestorice Srba i Crnogoraca koji su prije nekoliko dana “pali” u španjolskoj luci Tarragona. Tu su akciju razbijanja lanca krijumčara kokaina vodile srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA), crnogorska policija i američka DEA.

Kod  uhićenih je pronađeno 77 kilograma kokaina. Prema onome što je objavio srpski “Blic”, u Španjolskoj su uhićeni Srbi Dražen Krasić (25) iz Kline, Dalibor Dramićanin (35) iz Inđije i Goran Crnomarković (33), te Crnogorci Vuk Popović (21), Ilija Brkanović (26) i Nikola Mrvaljević (31).
– U španjolskoj luci uhićeni su članovi posade broda “Perast” koji su dočekali drogu i koji su živjeli u području Tarragona – rekao je Stojić agenciji Beta.

Naveo je da je 43 kilograma kokaina zaplijenjeno na navedenom brodu “Perast” koji je u španjolsku luku stigao iz Argentine. Ostatak kokaina zaplijenjen je prigodom pretraga “sigurnih stanova”, a koji su krijumčari iskrcali noć prije uhićenja.
Stojićeve riječi o tome kako je BIA prije gotovo godinu dana došla do “početnih operativnih podataka da se sprema krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike k Europi” potvrđuju da je i u slučaju splitskih uhićenja riječ o istoj međunarodnoj akciji.

Na pitanje jesu li uhapšeni povezani s nekom od poznatih grupa krijumčara kokaina, prenosi “Blic”, Stojić je odgovorio da BIA na osnovi praćenja od godinu dana nije došla do takvih podataka.
– Droga je bila namijenjena za daljnju distribuciju, a krajnje odredište nije za sada poznato i istraga bi trebala utvrditi na kojem je tržištu trebala završiti – rekao je Stojić.

Španjolska policija priopćila je da je u akciji, osim droge, zaplijenjeno i sedam tisuća eura, nekoliko desetaka mobitela i dva vozila. Droga je iz Južne Amerike do Španjolske transportirana trgovačkim brodovima. Crnogorska policija je, pak, priopćila da je uhitila jednu osobu u međunarodnoj akciji protiv osumnjičenih za šverc droge iz Južne Amerike.

Crnogorski mediji navode da je riječ o Željku Martinoviću iz Cetinja, koji je uhapšen u travnju u Crnoj Gori zbog sumnje da je dio međunarodnog lanca krijumčarenja kokaina. U istrazi koja je počela u veljači, nakon dojave američke agencije DEA, utvrđeno je da je teret kokaina ukrcan na jedan trgovački brod pod zastavom Sv. Vincenta i Grenadina. Droga je ukrcana u Argentini pod nadzorom krijumčara koji su je dopratili do luke, a iskrcavanje je bilo planirano u luci Tarragona.

I brod i članovi posade bili su pod nadzorom, što je rezultiralo time da su srpski policajci dvojicu prepoznali. Preko njih se onda došlo do još četvorice pripadnika narkomreže koji su locirani u Španjolskoj. Prema onome što su doznali srpski mediji, mornari su trebali drogu prenijeti na kopno sakrivši je u ronilačka odijela, preko kojih bi onda navukli svoje mornarske uniforme.


VLADIMIR URUKALO


Krcati kamioni

Zanimljiv je i podatak da je 10. svibnja španjolska policija uhitila i 10 osoba koje su krijumčarile kokain u Veliku Britaniju. Droga je bila skrivena u duplom dnu teških kamiona koji su prevozili raznu robu, a nađena su 32 kilograma “bilog”. Vođa bande uhićen je na Ibizi gdje je pripremao teren za “pranje novca” zarađenog švercom, a koji je navodno trebao uložiti u luksuzni turizam. Ostali su “pali” u Barceloni.

Naslovnica Crna kronika