Novosti Crna kronika

Odluka vrhovnog suda o smanjenju kazne Elvisu Šopiću osuđenom za ubojstvo zadarskog taksista igora ćustića izazvala brojne reakcije

Zbog fatalnih grešaka istrage i tužiteljstva ubojica će za 9 godina biti slobodan

Odluka vrhovnog suda o smanjenju kazne Elvisu Šopiću osuđenom za ubojstvo zadarskog taksista igora ćustića izazvala brojne reakcije

Županijskom sudu trebalo je tri godine da tek iz drugog pokušaja nakon aljkavo provedene istrage i krive procjene tužiteljstva slučaj dovede do kraja. Šopić bi, uz dobrog odvjetnika i dobro ponašanje, iz zatvora mogao izići i ranije

Iako je odluka Vrhovnog suda kojom je 24-godišnjem Elvisu Šopiću zatvorska kazna smanjena na dvanaest godina ogorčila obitelj ubijenog 30-godišnjeg taksista Igora Ćustića, to je maksimalna kazna zatvora koju je Šopić kao mlađi punoljetnik mogao dobiti za kazneno djelo ubojstva za koje je osuđen u ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zadru.

Podsjetimo, ubojstvo zadarskog taksista Igora Ćustića dogodilo se 29. siječnja 2008. godine na cesti u mjestu Korlat.

Nakon dvodnevne potrage policija je uhitila i za ubojstvo osumnjičila tada dvadesetjednogodišnjeg Elvisa Šopića.

Deset mjeseci poslije, u studenom 2008. godine, na Županijskom sudu u Zadru započelo je suđenje. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Babića nakon godinu dana suđenja Šopića je proglasilo krivim i osudilo na 30 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud ukinuo je presudu i naložio novo suđenje.
Početkom rujna 2010. Šopiću započinje ponovljeni proces koji je trajao četiri mjeseca. Šopić je nakon njega osuđen na 15 godina zatvora.

U veljači 2011. godine, Šopić je pušten iz pritvora odlukom Vrhovnog suda zbog toga što mu je istekao maksimalni pritvorski rok, tako da je Šopić najnoviju odluku Vrhovnog suda, kojom mu je za tri godine smanjena kazna, dočekao u rodnom Rašteviću.

To najnovije rješenje Vrhovnog suda ni po čemu nije sporno, već činjenica da je zadarskom Županijskom sudu trebalo tri godine da tek iz drugog pokušaja nakon aljkavo provedene istrage i krive procjene tužiteljstva slučaj dovede do kraja.

Obitelj Ćustić ogorčena

Drugim riječima, nakon određene dvanaestogodišnje kazne, Šopiću preostaje još iza rešetaka odslužiti 9 godina. Naime, u izrečenu kaznu uračunava mu se vrijeme provedeno u pritvoru (3 godine). Pretpostavimo kako bi Šopić, uz dobrog odvjetnika i dobro ponašanje, iz zatvora mogao izići i ranije.
Obitelj pokojnog Igora Ćustića zbog toga ni danas nema mira. Njegov otac Pilip Ćustić koji od početka prati suđenje smatra da pravda nije pobijedila jer se brojne neodoumice nisu sudski raščistile.

- Od početka mi je jasno da istraga nije napravljena kako treba i smatram da je to bio glavni kamen spoticanja tijekom cijelog suđenja. Upravo zbog toga na prvom suđenju nije utvrđen motiv, pa je presudu ubrzo oborio Vrhovni sud, iako je Šopić nosio pušku ispod jakne. Policija mu nije niti izuzela novac koji je, što je samo po sebi logično, bio ključni motiv ubojstva - navodi Pilip Ćustić dodajući kako je tijekom suđenja bilo još puno stvari koje su ostale nerazjašnjene.

- Iako sam laik, na nekim sam se ročištima jako iznenadio kada sam shvatio da se stvari ne izvode na čistac onako kako bi to trebale. Sada više nemam ni snage ni volje. Umorio sam se od svega - kazao je Pilip Ćustić, dodajući kako će se na odluku Vrhovnog suda sigurno žaliti.

Odvjetnik obitelji Milan Petričić očekivao je također da će se suđenje 24-godišnjem Elvisu Šopiću sigurno ponoviti s obzirom, kako je kazao, na evidentne propuste koji su se dogodili tijekom drugog suđenja.

- Osim grubih propusta u istrazi, ono što izaziva ogorčenje obitelji, a ima i pravne konzekvencije, jest nezakoniti sastav Sudskog vijeća u ponovljenom suđenju. Kako je tijekom novog postupka Šopić postao punoljetan, došlo je do izmjene Sudskog vijeća i pred troje tih sudaca porotnika, koji imaju većinu u Sudskom vijeću, Šopić u ponovljenom postupku nije nikada iznio obranu, niti je obrana pročitana - upozorio je Petričić, pitajući se kakav je to “kalibar” sudaca porotnika sudio, a da nikad u životu nije čuo Šopićevu obranu.

Puštanje iz pritvora

Odvjetnik Elvisa Šopića Smiljan Bakočević, pak, smatra kako Vrhovni sud u konačnici nije mogao drukčije odlučiti jer tijekom procesa nisu utvrđeni elementi prema kojima bi se Šopić osudio za kazneno djelo teškog ubojstva na posebno podmukao način.

- Od početka procesa upozoravao sam da nije riječ o teškom ubojstvu, no ono što je intrigantno jest činjenica da na ovu kaznu od 12 godina zatvora nije primijenjena niti jedna olakotna okolnost iako ih Šopić ima mnogo - izjavio je Bakočević, koji je prvi uočio da se Šopić drži u pritvoru više od maksimalnog zakonskog roka.

Navodno zbog pritiska javnosti Županijski sud je Šopića držao iza rešetaka iako je bio svjestan da mu je maksimalna pritvorska kazna istekla. Tek po nalogu Vrhovnog, a na preporuku Ustavnog suda, Šopić je 10. veljače pušten na slobodu, te se nakon tri godine pritvora vratio u rodni Raštević.

Iako je i tada javnost šokirala vijest da je pušten na slobodu, Šopić je iz zatvora trebao izići puno prije jer je maksimalno zadržavanje u pritvoru za kazneno djelo ubojstva za koje je Šopić osuđen dvije godine i šest mjeseci zatvora do pravomoćnosti presude.

BOŽANA SVILIČIĆ

KOBNI PROPUSTI U ‘SLUČAJU ŠOPIĆ’

Površnost istražnog suca

 Nakon što je policija otkrila počinitelja, otkrila oružje i otkrila mjesto i tijelo stradalog, dežurni istražni sudac Ante Anić na terenu je bio samo oko tri sata. Osim toga zamjera mu se što nije dovoljno istražio motiv, što je utjecalo na kvalitetu i rezultat vještačenja. Također nije pratio ni obdukciju ni rad patologa. TK izvadak Šopićeva mobitela koji je bio sastavni dio spisa nikada nije vještačen, iako se time mogla propitati Šopićeva namjera. Također nisu izuzete snimke kamera s benzinske crpke na kojima je Ćustić snimljen prilikom dolaska na crpku nekoliko sati prije ubojstva, a Šopiću prilikom uhićenja nije tražen novac. Pored svega, vatrogasci su dolaskom na mjesto događaja prije policije uništili dokaze vozeći preko tragova, zbog čega na mjestu ubojstva nije pronađena niti jedna kuglica sačme iako je Ćustić ubijen 21 komadom.

Kriva procjena tužiteljstva

Iako je zastupnik optužbe Radovan Marjanović nakon ubojstva Igora Ćustića podignuo optužnicu koja je Šopića teretila za teško ubojstvo na osobiti okrutan način to nije dokazano ni u prvom ni u drugom postupku. Tek u ponovljenom suđenju tužiteljstvo je izmijenilo optužnicu i optužilo Šopića za ubojstvo iz koristoljublja. Niti tada tužiteljstvo nije uspjelo dokazati stvake iz nove optužnice, pa je Šopić osuđen na 15 godina zatvora zbog običnog ubojstva.

Sudac pod pritiskom javnosti

Iako je bio svjestan da optužnica tužiteljstva nema svoje činjenično opravdanje, sudac Boris Babić osudio je Šopića na prvom suđenju na 30 godina zatvora. Ubrzo mu je Vrhovni sud ukinuo presudu obrazloživši to činjenicom kako je u pitanju pogrešna kvalifikacija kaznenog djela te kako nije u pitanju teško ubojstvo na osobito podmukao način, već tzv. “obično” ubojstvo, što je i prihvaćeno. Unatoč tome, a vjerojatno pod pritskom javnosti, sudac je držao Šopića u pritvoru više od maksimalnog roka, nakon čega je ponovno morao reagirati Vrhovni sud i to na prepruku Ustavnog koji je naložio Šopićevo puštanje na slobodu do pravomoćnosti presude.

Naslovnica Crna kronika