Novosti Crna kronika

Bjelolasica: požar progutao glavnu zgradu Hrvatskog olimpijskog centra (FOTOGALERIJA)

Krovište zgrade kotlovnice, koja se nalazi u sklopu objekta u kojem je smještena recepcija, uprava i restoran Hrvatskog olimpijskog centra na Bjelolasici, noćas oko 2,15 sati je zahvatio požar kojeg su vatrgasci lokalizirali tek jutros oko 8 sati.

S vatrenom stihijom koja je progutala glavni objekt HOC-a bori se 65 mahom ogulinskih vatrogasaca koji su sa 14 navalnih vozila, nažalost bezuspješno pokušavali obuzdati požar.

U teškim uvjetima, na čak -19 Celzijevih stupanjeva, vatragoasci, kojima stiže pojačanje iz Karlovca, još uvijek gase vatrene izboje koji se mjestimice i dalje pojavljauju na zgarištu.

Prema prvim neslužbenim informacijama s mjesta događaja šteta na glavnoj zgradi HOC-a je ogromna, urušilo se krovište objekta, a požar je devastirao i druge djelove objekta.

Od oko 150 gostiju, od kojih i stotinjak učenika iz Gline koji su na Bjelolasici boravili u sklopu škole u prirodi, na sreću nitko nije stradao.

- Dali je to kraj Bjelolasici? Teško je sada reći. Šteta je neprocjenjiva, ne znam kada će se i hoće li uopće HOC nakon ovoga oporaviti. Vjerpjatno to znači kraj posla za više od stotinu ljudi koji je zapošljavao ovaj centar. Žalosno i tužno - rekao je gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić, dodavši da su u tijeku razgovori sa Vladom čija je jedna od mjera oporavka gospodarstva i ulaganje u HOC.

O tragediji na Bjelolasici izvješten je ministar Radovan Fuchs koji bi danas također trebao obići mjesto događaja.

Gostiju na Bjelolasici više nema. Jutros između 7 i 8 sati i posljenji ljubitelji zimskih radosti u paničnom su bijeu napustili HOC.

Direktor HOC-a Maro Mišić rekao je kako je izgorjela zgrada u potpunosti bila tehnički ispravna, sa svim atestima kao i da je bila osigurana. Ni on, niti itko drugi se danas nije usudio predviđati u kojem će se smjeru nastaviti priča o Bjelolasici. Da HOC ima kapaciteta svjedoči i prošlogodišnji prihod od 25 milijuna kuna.

No, očaj u očima stotinjak radnika pravi su dokaz bezizgladnosti trenutne situacij. Svi će oni, kako je otvoreno rekao i direktor Mišić, dobiti otkaz jer više nemaju gdje raditi.

Smještajne jedinice su ostale netkanute požarom, no za funkcioniranje centra neophodno su potrebni su popratni sadržaji koji su nestali u plamenu, a HOC od jučer i bez vode, telefona i interneta. Djelatnici, čije su se plaće kretala oko 3000 kuna, jučer su pomagali vatrogascima spašavajući inventar, stolice, stolove i namještaj nadajući se da ipak nije sve izguljeno. No, rečenica jedne djelatnice, "Sada će me hraniti sin i snaha", najbolje svjedoči o tome da im je itekako jasno što ih najvjerojatnije očekuje.

d. tuškan
foto: mariio pušić /cropix

Naslovnica Crna kronika