Novosti Crna kronika

Na moru pokraj paških vrata pronađen nestali 49-godišnji Zagrepčanin

Zadnje vijesti: Pronađen Zagrepčanin

U moru kod Dinjiške na otoku Pagu u nedjelju oko 11 sati pronađen je živ i zdrav 49-godišnji Zagrepčanin koji je nestao u subotu navečer nakon što se gliserom dugim šest metara između hridi Šestakovci i uvale Gorička bezusupješno pokušao probiti do paških vrata.

Njegov gliser lociran je iz zraka, nakon čega je ka lokaciji upućena najbliža ekipa HGSS-a koja se već nalazi na terenu. Prema posljednjim informacijama brod Lučke kapetanije uspio se probiti po jakom vjetru do nepristupačne uvale. Nautičar je prebačen na plovilo Kapetenije.b.s.

Ranije vijesti

U koordinaciji sa Nacionalnom središnjice za traganje i spašavanje na moru, policija i HGSS Zadar tragaju za 49-godišnjakom iz Zagreba koji je u subotu u popodnevnim satima nestao na moru kod paških vrata.

Zagrepčaninu se gubi svaki trag nakon što se gliserom dužine 6 metara iz uvale Telašćica uputio u pravcu Paga. Zadnji put se mobitelom oko 18 sati javio rekavši da se nalazi u Velebitskom kanalu na poziciji između Goričke Drage i uvale Šestakovac nakon. Traganje otežava jaka bura.

U potragu za 46-godišnjim Zagrepčaninom uključile su se i dvije brodice lučkih kapetanija Zadar i Senj, a Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci uputila je zahtjev Obalnoj straži za pretraživanjem iz zraka, a nakon čega je zrakoplov poletio u 9.30 sati, navodi se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Središnjica je sinoć oko 20.23 zaprimila poziv preko Centra 112 Zadar kojem se javila supruga nestalog muškarca rekavši da joj se suprug nalazi na gliseru u Velebitskom kanalu te se pokušava vratiti u Pag iz smjera Zadra.Nakon što je s nestalim uspostavljen kontakt mobitelom utvrđeno je da se nalazi između hridi Šestakovci i uvale Gorička, te se bez uspjeha pokušao probiti do Paških vrata. Središnjica mu je predložila da se skloni u uvalu Gorička ili uvalu Movra, no nije želio riskirati i okrenuti brodicu zbog straha od potapljanja zbog jakog sjeveroistočnog vjetra i visokih valova. Održavao je poziciju uz sjeveroistočnu obalu otoka Paga, ali mu je ponestalo goriva - priopćila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, navodeći kako se kontakt preko mobitela s nestalim Zagrepčaninom nije mogao više ostvariti nakon 22.30 sati.

U potragu se, , u 21.17 sati uključio i trajekt Jadrolinije „Sveti Juraj“ koji inače plovi na liniji Prizna-Žigljen, a koji je pretraživao područje do 22.45 sati dok su to dozvolili vremenski uvjeti i vidljivost.

- Plovila kapetanije i policije, te privatne tvrtke za spašavanje Sea help iz Zadra nisu se mogli uključiti u akciju zbog jake bure i visokih valova - izjavila je glasnogovornica dodajući kako je središnjica sinoć zatražila i uključivanje spasilaca Gorske službe spašavanja Zadar koji su tijekom noći pretraživali obalni pojas sjeveroistočne strane otoka Paga termovozijskim kamerama.

B.S.

Naslovnica Crna kronika