Novosti Crna kronika

Sretko Kalinić doveden u lancima i osuđen na 1,5 godinu zatvora

Na ekspresnom 20-minutnom suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić Zver (36) osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog posjedovanja dvije krivotvorene hrvatske putovnice, a koje je koristio u bijegu nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Na upit suca Rafaela Krešića da se izjasni o krivnji i dovođenju u zabludu državnih tijela jer je ishodio originalne isprave na prevaran način, Kalinić je odbrusio: „Ma napišite što god hoćete, baš me briga. Ne smatram se krivim ni za što“.

Međutim sudac mu je pojasnio da se mora očitovati, pa je Kalinić, a na sugestiju odvjetnika Gordana Pregleja koji mu je rekao da se tako nisu dogovorili na konzultacijama, odlučio priznati krivnju!

Rasprava je rekordno završila jer obrana nije imala dokaznih prijedloga, a tužiteljstvo je odustalo od saslušanja grafološkog vještaka tako da je višestruko osuđivani Kalinić trenutno u ekstradicijskom pritvoru u iščekivanju izručenja Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen na 30 godina za sudjelovanje u ubojstvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine te na 40 godina zbog još niza ubojstava i otmica.

Što se zagrebačkog slučaja tiče, prema optužnom prijedlogu Kalinić je prvu krivotvorenu putovnicu nabavio 25. kolovoza 2006. godine kada je došao u Odjel za upravno pravne poslove PUZ-a u Petrinjskoj ulici.

Podnio je zahtjev za izdavanjem hrvatske putovnice koja je glasila na ime Drage Cesara, a koji je potom, zajedno sa vizom, vlastoručno potpisao. Uz predani formular, na uvid je šalterskim službenicima priložio i lažnu osobnu iskaznicu ali i svoje fotografije.

Prema istom scenariju, Zver je i lani 25. siječnja u službenim prostorijama Generalnog konzulata RH u BiH podnio zahtjev za izdavanjem hrvatske putovnice na ime Milivoja Mandića. Priložio je domovnicu, osobnu iskaznicu i rodni list kao i potvrdu o odjavi prebivališta na Mandićevo ime.

Policija je klupko odmotala u lipnju ove godine kada je Kalinića ranio njegov 'zemunski kolega' Miloš Simović u Rakitju, a kojom prilikom su obje putovnice završile u rukama zagrebačkih plavaca tijekom očevida.

S obzirom da su lako ishođene putne isprave odmah bacile 'ljagu' na aljkavost zaposlenika PUZ-a, provedena je interna istraga tijekom koje, kako nam je rekla načelnica Jelena Bikić iz PU zagrebačke, „nisu utvrđene odgovornosti bilokoga od službenika PUZ-a“.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN
Foto: Neja Markičević / CROPIX

Slikanje

„Da sam znao, ne bih ni došao da me tu slikate“ – prokomentirao je kratko s razvučenim osmjehom na licu Kalinić čim je, po dolasku na sud pod jakim mjerama osiguranja i u lisicama, 'snimio' sedmu silu, odnosno fotoreportere i kamermane.

Vojno nesposoban

Odgovarajući sucu na pitanja tko je i što je, Kalinić je rekao da je završio srednju prometnu školu, da je razveden i da je bio u vojsci. Dok je nervozno tresao desnom nogom, pojasnio je da je '92. bio u Kominu kao pripadnik JNA, a potom i u vojsci Krajine, a na sučev upit gdje se vodi u vojnoj evidenciji, Zver je istaknuo da je proglašen vojno nesposobnim.

35 ubojstava

Prema pisanju srbijanskih medija, Kalinić je priznao policiji umiješanost u 35 ubojstava, a od ubijenih ljudi su, navodno, radili čak i gulaše. Upravo zbog upletenosti u toliko likvidacija, nadomak Zagreba ga je u lipnju, špekulira se, trebao smaknuti Zemunac Miloš Simović.

 

Naslovnica Crna kronika