Novosti Crna kronika

županijski sud u splitu traga za devetoricom kriminalaca koji se nalaze u bijegu i kojima nema traga

LICA S TJERALICA Splitski sud preko Interpola traži devet kriminalaca

županijski sud u splitu traga za devetoricom kriminalaca koji se nalaze u bijegu i kojima nema traga

Traže se,   među ostalim, po tri Splićanina i državljanina BiH i dva Makaranina

Traže se,  među ostalim, po tri Splićanina i državljanina BiH i dva Makaranina

Splitski Županijski sud putem međunarodnih tjeralica objavljenih na stranicama Interpola pokušava ući u trag devetorici kriminalaca od kojih su većina povezani sa zlouporabama narkotika.

Tjeralice su raspisane za braćom Marijom (26) i Antom Kuriljom (25) iz Makarske, Mirkom Matanovićem ( 40) rodom iz Dubrave u BiH, Antom Kapulicom (39) iz mjesta Prisoje u BiH, Ivanom Bašićem iz Broćanca u općini Posušje u BiH, Tonćijem Barišićem (31) iz Splita, Joškom Balićem (30) iz Splita, Rajkom Svrdlinom (34) iz Splita te Marianom Bešlićem (29), rođenim u Regensburgu u Njemačkoj.

Dakle, braća Kurilj svoje mjesto na tjeralici zaslužili su zbog umiješanosti u preprodaju marihuane, a Marijo i zbog pranja novca. Splitska policija, nakon višemjesečnog praćenja, uhitila je u studenom 2008. godine Marija Kurilja, no kod njega je tada pronađeno tek 60-ak grama marihuane, ali mu je zaplijenjen četiri godine star porsche cayenne kojeg je mjesec dana prije uhićenja kupio na ime roditelja.

Krađe, droga, pljačke...

Policajci, naime, nisu mogli više odgađati uhićenje jer su imali informacije da će Marijo otići iz zemlje. U vrijeme uhićenja brata, Ante je već bio na odsluženju kazne zbog istog djela, a obojica su registrirani kao ovisnici o drogama. Nakon privođenja, istražni sudac im je odredio pritvor, a iz ruku pravde “izmigoljili” su u studenom prošle godine. Pretpostavlja se da se nalaze na području BiH.

Mirka Matanovića traži se zbog krađa, a poznat je po tome što mu se 2002. godine sudilo zbog sudjelovanja u pljački milijun tadašnjih njemačkih maraka iz kuće pokojnog splitskog poduzetnika Ivana Zorice. Negirao je sudjelovanje u pljački navodeći da je ugledan biznismen koji ima lokale i građevinsku tvrtku u Beču.

Ante Kapulica zvani Doktor svoje mjesto među Interpolovim tjeralicama zaslužio je također zbog krađa za koje ga osim splitskog traže i sudovi u Čakovcu i Svetom Ivanu Zelini. Kapulica je postao poznat splitskoj javnosti kad je u rujnu 2009. godine iz automehaničarske radionice u Podstrani ukrao dodge nitro vrijedan 300 tisuća kuna. Uhićen je ubrzo u Posušju. Kapulica je, inače, 2006. godine pobjegao iz kaznionice u Turopolju gdje je služio kazne zbog krađa po Dalmaciji, Čakovcu i Sv. Ivanu Zelini.

Idući na listi, Ivan Bašić, traži se zbog zlouporabe narkotika. Bašić je povezan s još jednim licem s tjeralice, Tonćijem Barišićem zvanim Masa koji je upravo od njega kupovao kokain. Bašić je u tom lancu bio određen za transportiranje ranije nabavljenog heroina u Hrvatsku.

Zločinačka organizacija

Barišić je pobjegao netom prije pada njegove skupine, a Bašić je također nedostupan splitskoj pravdi. Joško Balić, pak, osuđivani je diler, a u bijegu se nalazi od kada je uhićena 16-člana dilerska skupina na čelu s braćom Joškom i Goranom Svalinom. Tereti ih se za krijumčarenje najmanje 26 kilograma heroina, posjedovanje oružja, miniranje te protupravnu zaradu najmanje 5 milijuna kuna.

Rajka Svrdlina splitski sud, pak, traži zbog prevare, a zanimljivo je da se njegov profil može naći na Facebooku, što znači da uredno komunicira sa svojim prijateljima.

Marian Bešlić, rođen u Njemačkoj, na listi se nalazi zbog krađa. Bešlić je bio uključen u spektakularni oružani prepad i pljačku 3,6 milijuna kuna ispred trgovačkog centra Tommy u Solinu u rujnu 2005. godine.

Jedini Splićanin koji se nalazi na aktualnim Interpolovim tjeralicama, a kojeg ne traži splitski već riječki sud, jest 42-godišnji Mladen Ćerina. Optužen je za sudjelovanje u međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja je iz Južne Amerike, konkretno Perua, Argentine i Ekvadora u Hrvatsku od 2005. do 2009. godine, prema optužnici USKOK-a, prokrijumčarila najmanje 38 kilograma kokaina. Time su zaradili oko milijun eura.

Naslovnica Crna kronika