Novosti Crna kronika

u oba slučaja sumnja se na predoziranje heroinom

Split: u zatvoru mrtav Čipčić, u Karamanovoj 32-godišnja žena

u oba slučaja sumnja se na predoziranje heroinom

Mrtvo tijelo pritvorenika Branka Čipčića (28) iz Splita, koji je pritvoren 20. svibnja zbog pucanja na Fredija Ahmetija na Solinskoj cesti, pronašli su u njegovoj ćeliji u zatvoru na splitskim Bilicama u nedjelju u 6.49 sati pravosudni policajci prilikom primopredaje dužnosti.

Kako doznajemo, na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, zbog čega je isključena mogućnost da je Čipčić ubijen, uzrok smrti je zatajenje srca, a obdukcija koja će biti obavljena u ponedjeljak, te toksikološka i histološka analiza, pokazat će je li uzrok smrti predoziranje heroinom.

Samo sedam sati ranije u Splitu je pronađena još jedna mrtva osoba za koju se također sumnja da je umrla od prekomjernog uzimanja heroina. Radi se o 32-godišnjakinji Lj. Š. čije je tijelo pronađeno u subotu oko 23.40 sati pored ulaza u zgradu u Karamanovoj ulici. Bila je poznata kao konzumentica opojnih droga.

Prošlog tjedna još su dvije osobe na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske preminule najvjerojatnije od predoziranja, među ostalim i 25-godišnji

 mladić čije je tijelo pronađeno u petak na plaži hotela “Biševo” u Komiži. Kada se uzme u obzir da, po statistikama PU SD, u prva četiri mjeseca ove godine nije zabilježena niti jedna smrt uzrokovana prekomjernom konzumacijom droge, može se pretpostaviti da je niz takvih događaj u kratkom razdoblju uzrokovan ili nešto čistijim heroinom koji se pojavio na ulicama ili nedostatkom heroina zbog nekoliko većih policijskih akcija u posljednje vrijeme.

Predoziranja nakon većih policijskih akcija

Veće zapljene heroina gotovo u pravilu prati veći broj smrti zbog predoziranja. Naime, često uhićene dilere zamjenjuju dileri s manje iskustva, koji ne pogode uvijek pravi omjer heroina i supstancija koje mu se dodaju u uličnoj prodaji.

Ovisniku s duže staža već i manja količina čistijeg heroina može biti pogubna. Osim toga, u nedostatku heroina nije rijetkost da ovisnici skončaju svoj život intravenskim uzimanjem veće količine tekućeg metadona koji kao zalihu za vikend dobiju od liječnika.

Bogat dosje

Čipčić je imao bogat policijski dosje – zaradio je 15 kaznenih prijava većinom zbog razbojstava, zloporaba droga, iznude i napada na službenu osobu.

Događaj zbog kojeg je u svibnju završio iza rešetaka odvio se ispred trafike na Solinskoj cesti gdje se Ahmeti zaustavio svojim automobilom BMW da kupi cigarete. No, nije uspio niti izići iz automobila kada se pred vozilom pojavio Čipčić i drškom pištolja počeo udarati po vjetrobranskom staklu. Ahmeti je vozio u rikverc kada je Čipčić zapucao, ali je promašio.

To nije bilo prvi put da se obračunava s Ahmetijem, koji je također vrlo dobro poznat policiji – osam puta je kazneno prijavljen -  zbog krivotvorenja, prijetnji, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, razbojstava, otmice i teške krađe.

Sukob je kulminirao u veljači 2007. godine ubojstvom Lovela Matkovića, koji je bio Čipčićev prijatelj, i Marina Vukšića, a za čija ubojstva su optuženi Mate Vukušić i Goran Stanković, navodni pripadnici Ahmetijeva klana.

t. gattin zebić

Pronađen mrtav u krevetu

Tihomir Jakelić, upravitelj Zatvora u Splitu, priopćio je da je pritvorenik pronađen u pritvorskoj sobi prilikom primopredaje službe, da je ležao u krevetu i nije ustajao. Pozvana je Hitna pomoć i liječnica je konstatirala smrt. Zatvor je o tome izvijestio policiju, Općinsko državno odvjetništvo i dežurnu istražnu sutkinju Ljiljanu Stipišić, koja je potom obavila očevid. Jakelić je potvrdio da se isključuje nasilna smrt.

Jakelić je na istoj funkciji u splitskom zatvoru bio i ranije, a u siječnju 2002. godine je smijenjen nakon što je 24. siječnja te godine u zatvoru umro pritvorenik Matko Jonjić.

Statistike

8830 konzumenata svih droga u prva četiri mjeseca ove godine policija je evidentirala na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

2500 ovisnika o teškim drogama evidentirano je u istom razdoblju

5930 po statistici splitske policije je u prva četiri mjeseca uhvaćeno da uživaju kanabis

 

Naslovnica Crna kronika