Novosti Biznis

Dionica hrvatskih telekomunikacija čini 70 posto neto imovine fonda branitelja

Fond hrvatskih branitelja: isplata trećine dobiti utjecala na cijenu

Dionica hrvatskih telekomunikacija čini 70 posto neto imovine fonda branitelja

Zašto je vrijednost udjela u Fondu hrvatskih branitelja (HB) u jednom danu proteklog tjedna pala osjetnije nego dionica HT-a, koja je uglavnom u plusu, a čini glavninu portfelja?

Pitanje je to našeg čitatelja, hrvatskog branitelja, koji pomno prati kretanje vrijednosti udjela u tom fondu. Da je dobro primijetio, pokazuje i odgovor koji smo dobili iz Erste-investa, koji upravlja imovinom braniteljskog fonda.

 “Na temelju Zakona o Fondu HB-a, na sjednici 21. siječnja 2009. Upravni odbor Fonda HB-a donio je u suglasnosti s Vladom RH odluku o raspodjeli predujma jedne trećine dobiti za 2009. S tim datumom nastala je obveza prema Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rada, te za Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ta je obveza stvorila određeno ‘osjetnije odstupanje’, odnosno utjecala je na cijenu udjela”, kazali su u Erste-investu. Od početka godine, udio dionica HT-a činio je oko 70 posto neto imovine Fonda HB-a. Ostatak portfelja čine instrumenti novčanog tržišta, u prvom redu depoziti prema domaćim financijskim institucijama i trezorski zapisi Ministarstva financija RH.

Sukladno strukturi portfelja, može se primijetiti da kretanje cijene dionice Hrvatskog telekoma u značajnoj mjeri utječe na kretanja cijene udjela Fonda HB-a, navode u Erste-investu, čiji je predsjednik Uprave Josip Glavaš.

U ponedjeljak 25. siječnja vrijednost udjela u Fondu HB-a bila je 734,12 kuna, 22. siječnja 733,83 kune, dan prije 734,67 kuna. Istodobno, od četvrtka do utorka cijena HT-a kretala se od 295 do 296 kuna.

ljubica vuko

Naslovnica Biznis