Novosti Biznis

za ovogodišnji urod, pa i voće oštećeno u tuči, dogovoren je otkup

Zajamčene cijene: za kilo mandarina 2,8 kuna

za ovogodišnji urod, pa i voće oštećeno u tuči, dogovoren je otkup

Zaštićeni poljoprivrednici  /  Denis Jerković / CROPIX
Više od pet tisuća tona, tučom oštećenih, mandarina u dolini Neretve otkupljivat će se po zaštitnoj cijeni od 1,8 kuna za kilogram. Dogovorili su to predstavnici otkupljivača i proizvođača s resornim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

Osim za nižu klasu kvalitete, Ministarstvo je utvrdilo i zajamčenu otkupnu cijenu za mandarine od 2,8 kuna, uz poticaj otkupljivačkom poduzeću od 50 lipa po svakom legalno otkupljenom kilogramu. Riječ o takozvanom pokrivanju troškova otkupa kako bi otkupljivači bili konkurentni na domaćem i eventualno inozemnom tržištu.

Trenutačno je u dolini Neretve registrirano devet otkupljivačkih poduzeća, koja će nakon javnog natječaja sklopiti ugovore s Ministarstvom poljoprivrede uz precizne uvjete otkupa.

Naime, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je poduzeće Vrni otkupljivalo mandarine, koje ni nakon godinu dana nije platilo neretvanskim poljoprivrednicima, stručne službe Ministarstva, doznajemo, pokrenut će dodatni postupak provjere likvidnosti svih poduzeća koja sudjeluju u ovogodišnjem otkupu.

Tako će se izbjeći neželjene situacije u kojima su izigrani poljoprivrednici koji su u dobroj vjeri predavali mandarine poduzeću koje ih je kasnije prevarilo, a od Ministarstva je više puta pokušavalo naplatiti poticaje. Udruga voćara Mandarina iz Opuzena, koja broji više od 500 članova iz donjeg Poneretvlja, aktivno je sudjelovala u pregovorima o uvjetima ovogodišnjeg otkupa.

- Dogovoreni otkup oštećenih mandarina veliki je uspjeh naše udruge, jer nakon tuče koja je poharala ovo područje procjenjujemo da će oštećenih mandarina, dakle onih druge klase, biti i do 700 vagona, koje će se tako uz pomoć države moći prodati - kazao je Alenko Šešelj, predsjednik te udruge.

Prema dosadašnjim procjenama, ovogodišnji urod mandarina zbog katastrofalne tuče početkom kolovoza neće prijeći tridesetak tisuća tona, što je upola manje u usporedbi sa prošlom godinom, kada je na plantažama od Metkovića do Ploča zabilježen rekordan urod ovoga karakterističnog neretvanskog voća.

stanislav soldo / EPEHA

Doma i vani

Najveći otkupljivač mandarina u Neretvi, poduzeće Agro Fructus, koje posluje u sustavu koncerna Agrokor, ove jeseni namjerava od poljoprivrednika, svojih kooperanata, otkupiti oko 18 tisuća tona, koje će distribuirati diljem Hrvatske a dio će i izvesti na zahtjevno europsko tržište.

 

Naslovnica Biznis