Novosti Biznis

odvratno varanje kupaca

'Rekli su nam da lažemo da je hrana svježa. Ta sr*** stoje po sedam dana': djelatnici američkih trgovina otkrili najprljavije tajne, a zbog priče o piletini okrenut će vam se želudac

odvratno varanje kupaca

'Rekli su nam da lažemo kupcima kad nas pitaju je li hrana svježa', jedna je od odvratnih tvrdnji koje su zaposlenici niza američkih prodavaonica i samoposluga podijelili na servisu Reddit u temi vezanoj uz 'prljave tajne o kojima kupci ništa ne znaju'.

Iznesen je niz detalja o sramotno lošim higijenskim uvjetima u trgovinama i zabrinjavajuće nemarnom odnosu prema lako kvarljivim namirnicama pa sve do otvorenih priznanja o varanju i zakidanju kupaca. U mnoštvu zabrinjavajućih svjedočanstava na ovu temu, ova su izazvala najburnije reakcije korisnika Reddita:

- Nikad ne peremo kolica za kupovinu. Umjesto nas to obavi kiša. I da, vozimo vreće sa smećem u njima', napisao je jedan sudionik rasprave, a drugi se nadovezao s pričom o prljavšitini, smeću i napola pojedenoj hrani koje kupci ostavljaju u kolicima.

'Jednom smo našli prljave pelene', dodao je.

Problematični naresci

- 'Ona kolica u obliku automobilčića u kojima se voze djeca svako malo netko popiški. Mi to samo prebrišemo krpom, ne trudimo se baš oko pranja'

-  'Pripazite kad kupujete nareske. Radio sam s nizom jako neodgovornih kolega koji po cijeli dan ne bi promijenili rukavice ili oprali ruke.

- 'Najodvratnije mi je kad moram slagati velika plastična pakiranja mlijeka. Dođu  i sva smrdljiva od usirenog mlijeka, jer se obavezno bar jedno pakiranje probije. To nikad ne isperemo'.

- 'Pokretna traka na koju prilikom plaćanja stavljate hranu je jako, jako prljava'.

Mali dlakavi 'podstanari'

- 'Ako vam se nešto otkotrlja ispod police, nipošto ne posežite za tim! Područje ispod polica prepuno je miševa.'

- 'Baš svaka trgovina ima i male 'podstanare'. Miševe, žohare, muhe... To što ih ne vidite ne znači da nisu tamo'.

-' Prije par godina u našem je dućanu nešto užasno smrdjelo, na mješavinu starog mesa i urina. Poslovođi se nije dalo gnjaviti s pomicanjem polica, pa nam jer rekla da objesimo par onih aromatiziranih borića da prikriju smrad. Nedavno je trgovina temeljito preuređena. Na mjestu s kojeg se tada širio onaj smrad našli su veliko štakorsko gnijezdo'

- 'Iz banana zabrinjavajuće često izlaze veliki crni pauci'

Kad kožica pozeleni...

- 'Sladoledi i zamrznuta hrana su se zasigurno nekoliko puta odmrznuli i zamrznuli prije nego ste ih kupili. Puštamo ih da stoje na paletama prije nego ih spremimo u hladnjače'.

- 'Današnja pileća prsa sutrašnja su pileća prsa bez kože. Koža brzo pozeleni, a mi ju samo uklonimo i meso prepakiramo'. 

- 'Jednostavno je neizvedivo svaki dan imati svježa jela na liniji gotove hrane. Ta sr*** stoje u vitrini i po sedam dana prije nego iz zamjene nova. Rečeno nam je da uvijek lažemo kupcima kad nas pitaju je li hrana svježa'

 -' Prodavaonice hrane pune su proizvoda kojima je istekao rok jer kad stavljamo nove proizvode na police samo gurnemo stare u stražnji dio police. Provjeravajte datume'.

 Zombi jabuke

- 'Dobro operite jagode i drugo bobičasto voće čim dođete kući i dobro ga posušite. U trgovinama se za to voće lako hvata plijesan, a radnici ga samo malo properu i bace najzahvaćenije bobice'.

- 'Jabuke mogu i do godinu dana stajati u hladnjači, mi ćemo ih svejedno pustiti u prodaju. Mislite da ste kupili sveže voće? Jabuka kupljene jučer možda ubrana u travnju prošle godine'.

Na ovo se nadovezao drugi korisnik Reddita, inače, kako se predstavio, poslovođa u jednoj američkoj trgovini, s tvrdnjom da su mu u dućan stigle jabuke koje su u hladnjači stajale pune dvije godine... Na ovu priču o 'zombi jabukama' se nadovezalo još korisnika Reddita, a jedan je objavio poučan video o tome kako se smežurane, stare jabuke 'vraćaju u život'. 

- 'Ako me kupac pita imamo li neki proizvod na skladištu , a ja znam da je negdje na dnu palete bez oklijevanja ću mu reći da nemamo'.

- 'Kad prodavač ode provjeriti ima li neki artikl u skladištu, u 9 od 10 slučajeva samo stoji tamo besposleno nekoliko minuta, a onda vam kaže da mu je žao i da ga više nema'

Prijevara s pecivima

- 'Mislite da za vas pečemo pravi kruh i peciva? Sve nam dolazi zamrznuto. Samo ih ubacimo u peć i stavimo na policu. Kolači i torte dolaze nam napola zgotovljeni, samo dodamo glazuru i ukrase'.

Na ovo se nadovezao bivši zaposlenik tvrtke koja je proizvodila krafne za velike lance trgovina. Ustvrdio je da se sve radi od istog tijesta, samo se glazure razlikuju, ovisno o tome za koji su dućan.

'Te krafne znale bi stajati zamrznute i po godinu dana, bez ukrasa i glazure'

- 'Puno je trikova kojima kupce možemo uvjeriti da nešto kupe. Jeste se ikad pitali zašto su žitarice pune šećera tako nisko na policama? Da ih djeca lakše nađu...

Vaga varalica

- 'U našem dućanu na odjelu ribarnice vaga je namjerno krivo namještena tako da zakida kupce. Savjertujem vam da ribu ponovno sami izvažete na odjelu voća i povrća, kako biste provjerili da vas nisu prevarili'.

Ako vam ovo nije dovoljno užasnih svjedočanstava, više ih možete pročitati ovdje, a evo za kraj jednog koje otkriva da su i kupci skloni odvratnom ponašanju:

-'Ljudi masovno kradu meso, to je namirnica koju nam najviše kradu. Po cijeloj trgovini nalazimo otvorena pakiranja mesa iz kojih nedostaje nekoliko komada... '

Naslovnica Biznis