Novosti Biznis

summit 16+1

S Kinezima u Dubrovniku potpisano sedam ugovora o suradnji; Poduzetnici zadovoljni poslovnim forumom

 summit 16+1

Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku. Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika, što je rekordan broj u povijesti ove inicijative. Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti Andreja Plenkovića i Lija Keqianga te još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Video je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rečenicom: "A znamo igrati i nogomet".

Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, "jačao veze zapada i istoka" i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini.

I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

Viktor Orban, mađarski premijer, među prvima je jutros došao na otvorenje poslovnog foruma i summita Kina+16 u hotel Rixos Libertas, ali se nije pojavio na rukovanju s premijerom Plenkovićem koji je oko 9 sati dočekivao visoke goste iz srednje i istočne Europe i Kine. Službenog objašnjenja nije bilo, a navodno je imao bilateralne sastanke.

Danas bi trebao stići i poljski premijer Mateusz Morawiecki, a svoj je dolazak tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom u četvrtak najavio i češki predsjednik Miloš Zeman.

Mediji pišu kako bi se inicijativi u petak mogao pridružiti i Aleksis Cipras, premijer Grčke koja već ima značajnu ekonomsku suradnju s Kinom. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke.

Na događajima sudjeluje više od tisuću sudionika, što je rekordan broj sudionika otkad ova inicijativa postoji.

Tijek događanja na summitu možete pratiti ovdje:

14:01 - U sklopu 9. Poslovnog foruma "16+1" u Dubrovniku u petak održavaju se i brojni bilateralni poslovni sastanci (B2B) gospodarstvenika iz srednje i istočne Europe i Kine, a jedan od sudionika, predsjednik kineske tvrtke Hangzhou Xin Yun Technology Co. Ltd. Daniel Xia, istaknuo je kako je skup sjajna prilika za povezivanje srednjih i malih poduzetnika s dvaju kontinenata. 

Xia je Hini kazao kako je na skupu njegova tvrtka koja se bavi proizvodnjom hardvera potpisala niz memoranduma o razumijevanju s europskim tvrtkama te održala nekoliko jako dobrih poslovnih sastanaka koji bi mogli dovesti do dogovora.

Rekao je da je Kinezima ovaj skup važan kako bi njihove tvrtke uvidjele stvarne zahtjeve tržišta u ovom dijelu Europe.

"Puno smo naučili o tome kako funkcioniraju tvrtke ovdje, ali su i naši partneri uvidjeli kako mi djelujemo. Pronašli smo zajedničke teme i mogućnost buduće suradnje. Nadamo se više ugovora u budućnosti pa ćemo češće dolaziti u Hrvatsku i ovaj dio Europe", rekao je Xia.

Šef financija bugarske tvrtke "Centroida" Vasil Rabuhčijev rekao je kako je na poslovnim sastancima pronašao više prilika za suradnju s kineskim partnerima.

"Naša tvrtka bavi se razvitkom softvera, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. Vodili smo dobre razgovore i uspostavili smo dobre poslovne veze. Ovaj skup je sjajna prilika. Ne možete uvijek očekivati da ćete ostvariti neki napredak ili potpisati ugovor o suradnji, ali dobijete drukčiji pogled na poslovanje u svijetu. Pritom nikad ne znate s kakvim ćete se partnerima susresti", rekao je Rabuhčijev.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima i poslovnu dimenziju. 

Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.

11:21 - 'Naš je cilj modernizirati dvije najveće hrvatske luke i željezničku mrežu za što se planira izdvojiti 3 milijarde eura do 2030. godine. Zbog svoje geografske pozicije Hrvatska je u prilici biti ključni faktor u razmjeni 16+1 zemalja', rekao je premijer Andrej Plenković

 

 

10:49 - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i ministar gospodarstva Darko Horvat potpisali su sporazume s kineskim sudioinicima summita.

'Danas je ovdje potpisano sedam memoranduma, sve su to manje-više infrastrukturni projekti. Siguran sam da će biti pretočeni u konkretne ugovore. Kina je spremna kroz Hrvatsku ući u srednju i JI Europu. U sljedeća dva tjedna u Hrvatsku dolaze i kineski brodograditelji na razgovore o hrvatskoj brodogradnji', rekao je ministar Horvat.

10:35 - Sudionici summita razgledavali su izložbu o suradnji u obrazovanju.

09:52 - Sudionicima se obratio i kineski premijer Li Keqian, rekavši da je ova inicijativa jako bitna te da je glavni cilj suradnja, posebice nakon što je o već sudjelovao na sastanku s čelnicima Europske unije u Bruxellesu.

'Svi mi imamo potrebu za rastom trgovine i da se naša gospodarstva povežu', poručio je kineski premijer i dodao da je suradnja glavni cilj ovoga skupa, prenosi N1.

Osvrnuo se i na izgradnju Pelješkog mosta, rekavši da je to  'svjetli primjer koji nas može inspirirati za daljnju suradnju. Most je projekt Hrvatske, financiran iz fondova Europske unije, a gradi ga kineska tvrtka. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva', rekao je Keqian, javlja HRT.

Poduzeća te veličine "pokazala su da su vrlo aktivna i plodna, a Kina im želi olakšati birokraciju", rekao je Li. 

Pošto je u Dubrovnik stiglo više od tisuću poduzetnika kineski ministar trgovine Zhong Shan proglasio ga je "rekordnim".

"Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se i međusobno konzultirati i surađivati", rekao je premijer Li. 

Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.

"Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba", rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda. 

"Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju", zaključio je kineski premijer.

09:47 Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, "jačao veze zapada i istoka" i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini.

I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

"Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijalu i apetitu za inovacijama", rekao je Plenković. 

Dodao je kako je Hrvatska domovina nekih svjetski poznatih izuma, te da je među 25. najboljih turističkih destinacija na svijetu s 20 milijuna gostiju prošle godine. Potencijal za dodatni rast leži i u kineskim turistima kojih je prošle godine bilo 250 tisuća.

Poručio je kako je cilj Hrvatske i modernizirati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura. 

"Moja država je odlično smješten sredozemni prolaz u srednju Europu", naglasio je Plenković okupljenima. 

Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država. 

Ranije je sudionike pozdravio i ministar gospodarstva Darko Horvat koji je istaknuo da mu je zadovoljstvo vidjeti rekordni broj sudionika.

Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži.

Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine. Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.

Oko 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT.

U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita i to u dva dijela – politički skup u vidu plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.

Naslovnica Biznis