Novosti Biznis

godine čekanja

Poduzetnik koji je Keruma poslao u stečaj: Nitko neće odgovarati jer je on lagao na sudu, a onda poslije priznao. Dao bih mu deset šlepera robe gratis, samo da se bavi politikom, a ne biznisom

godine čekanja

Nakon šest godina uspješnog izbjegavanja stečaja, tvrtki "Kerum" bivšeg splitskoga gradonačelnika Željka Keruma presudio je proizvođač čipsa i flipsa "Kannan" zbog neplaćenog duga od 381 tisuća kuna.

Nakon godina čekanja, više od 800 vjerovnika moći će namiriti svoja potraživanja od prodaje Kerumovih nekretnina u Milni, Supetru, Splitu, Zadru, Zagrebu, Trogiru, Drnišu i Dubrovniku.

Željko Kerum progovorio o stečaju tvrtke, spomenuo i bivše radnike

Kerumu još prije četiri godine utvrđen dug od vrtoglavih 1,7 milijardi kuna, a tek sada nad njegovom je tvrtkom pokrenut stečaj

Kako je "Kanaanu" napokon uspjelo "Kerum" otjerati u stečaj?

– I ja se tome čudim. Uspjeli smo zahvaljujući našem učinkovitom pravosuđu, zbog kojega smo do pravde došli samo nakon šest i pol godina – ironično komentira Zvonko Popović, vlasnik tog proizvođača snacka iz Donjeg Miholjca, koji je Keruma tužio
2012. za dug od 381 tisuću kuna.

Tada su pokrenuli ovrhu, no Kerum je napisao prigovor u kojem je tvrdio da im ništa nije dužan. To je, naglašava Popović, bila laž.

– Odmah smo ukazali na to da je njegov prigovor nevaljan jer uopće nije obrazložen i bez dokaza je. Nakon sedam mjeseci čekanja Trgovački sud u Splitu prihvatio je tako manjkav, nezakonit prigovor, ukinuo ovrhu i nakon šest mjeseci zakazao je prvo ročište na koje nitko u ime tvrtke "Kerum" nije došao. Donijeli smo sve potrebne dokumente, ali sud je tražio još dokaza.
Tražili smo od Porezne uprave dokumentaciju u kojoj je vidljivo da je "Kerum" uzeo robu i odbio si pretporez, 25 posto, a ubrzo smo takvu potvrdu i dobili – prepričava.

No, vidjevši u kojem smjeru to ide, krajem 2012. "Kanaan" podnosi prijedlog za stečaj tvrtke "Kerum". Tada se opet pojavljuje bivši splitski gradonačelnik i govori da tvrtka ide u predstečajnu.

– "Kerum" nije imao uvjete za predstečajnu i mi smo to tvrdili od početka. Imao je uvjete za stečaj – konstatira Popović te ponovno ironično dodaje da nakon toga sud donosi odluku da se postupak parnice obustavlja zbog "višeg interesa".

U predstečajnoj nagodbi Kerum je priznao sve tražbine i sud je to prihvatio. Iako je "Kanaan" uložio prigovor, jer realno nije bilo uvjeta za predstečajnu, taj je postupak išao dalje. Zbog toga vlasnik "Kanaana" na cijeli proces gleda s dvije osnove.

– Jedan je legalan model u kojem se po sudu morate navlačiti više od šest godina, a drugi je predstečajni instrument u kojem je dovoljno da netko kaže da je dužan i sve se to prihvati bez preispitivanja. Mi govorimo o Kerumovu ukupnom dugu od 1,7 milijardi kuna, u kojem većinu imaju rodbina i prijatelji kako bi imali presudan utjecaj na tijek predstečajne. Instrument predstečajne nitko nije stavio pod povećalo i rekao da se čine malverzacije. Nitko nije imao hrabrosti za to niti će
itko odgovarati jer je Kerum lagao na sudu, a onda poslije priznao. Pa to je apsurd – kritičan je vlasnik "Kanaana".

Čak kaže da nije ljut na Keruma, nego više na one koji su njemu i sličnima omogućili da se kroz takav oblik zakonodavstva čine malverzacije.

– Ja bih sada dao još 380 tisuća kuna i poslao 10 šlepera robe gratis, samo da se Kerum bavi politikom, a ne biznisom jer mu to ide bolje. I da se konačno promijeni zakon, a ne da se pravosudne reforme svode na promjene sjedišta i naziva sudova – poručuje Popović.

Naslovnica Biznis