Novosti Biznis

evisitor

Živimo li u paralelnim svjetovima!? Iznajmljivači kukaju, a svi ostali ispaljuju zbog gužvi po ulicama i plažama! Evo podataka koji jasno pokazuju je li drugi dio sezone u plusu ili minusu

evisitor

Turistički kolovoz nastavio je s minimalnim, ali ipak rastućim trendom u našem turističkom prometu.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je u kolovozu ostvareno 4,6 milijuna dolazaka i 32,1 milijun noćenja.

To je, kažu podaci, u usporedbi s kolovozom 2017. godine porast od 3 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima. Najviše noćenja ostvareno je u Istri (8,5 milijuna), na Kvarneru (6,1 milijun) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6 milijuna).

Valja, međutim, napomenuti kako u rezultatu Kvarnera sa čak 1,2 milijuna noćenja sudjeluju vikendaši u nekomercijalnom smještaju. Slijede Zadarska županija s 4,9 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 2,4 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 2,2 milijuna noćenja, Ličko-senjska s 1,1 milijun noćenja te Zagreb s 280 tisuća noćenja.

Medulin na 4. mjestu!

Najzadovoljniji prometom u kolovozu prema eVisitoru bili su hoteli najviše kategorije koji su imali 100-postotnu popunjenost.

Obiteljskim iznajmljivačima je promet rastao za 7 posto, dok su kampovi bili malo ispod lanjskih rezultata. Takvim ostvarenjima u kolovozu ukupan se turistički promet u prvih osam mjeseci povećao za 5 posto u dolascima kojih je bilo 15,7 milijuna i 4 posto u noćenjima kojih je bilo 88,5 milijuna. Top destinacije u prvih osam mjeseci po ostvarenim noćenjima su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin i Split.

- Krajem godine bit će dovršena izrada Satelitske bilance turizma pa ćemo imati stvarne pokazatelje o ekonomskim učincima turizma na gospodarstvo. Nadam se kako ćemo u javnom prostoru prestati brojati dolaske i noćenja koji ne mogu biti mjerilo uspješnosti jer podaci o dolascima ne govore o ostvarenoj vrijednosti koja je s njima dobivena, a ostvarena noćenja ne pružaju podatke o dnevnoj potražnji turista.

Naš sustav eVisitor pokazuje pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja od početka godine i izvan ljetnih mjeseci, no još je važniji rast prihoda od turizma, a u prvom kvartalu smo ostvarili povećanje prihoda od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ne želimo masovnost i razvijamo se u skladu s našom strategijom koja je usmjerena na održivost turizma - kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

- Tijekom kolovoza uspješno smo zadržali pozitivne trendove i predviđeni rast turističkog prometa. Ono što nas posebno veseli su vrlo dobre najave za ostatak turističke godine što potvrđuje sve bolju tržišnu poziciju Hrvatske u razdobljima pred i posezone. Do kraja rujna intenzivno na jedanaest ključnih svjetskih tržišta provodimo kampanje fokusirane na oglašavanje i promoviranje nautičkog i kulturnog turizma, eno-gastronomije i aktivnog odmora kroz avanturistički, sportski i cikloturizam, a početkom listopada provodimo on-line i print kampanje zdravstvenog turizma - najavljuje je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

ISTRA PRVA, SPLITSKA ŽUPANIJA DRUGA

Noćenja u prvih osam mjeseci:

1 - Istra 24 milijuna

2 - Splitsko - dalmatinska županija 16,6 milijuna

3 - Kvarner 16,2 milijuna

4 - Zadarska županija 12,5 milijuna

5 - Dubrovačko-neretvanska 7 milijuna

6 - Šibensko-kninska 6,1 milijun noćenja

POLJACI PRETEKLI ČEHE

Tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja s tržišta:

1. Njemačka 17 milijuna noćenja

2. Slovenija 9,3 milijuna

3. Austrija 6,3 milijuna

4. Poljska 5,6 milijuna

5. Češka 4,8 milijuna

 

Naslovnica Biznis