Novosti Biznis

okrupnjavanje

Milijunska hotelijerska akvizicija u Splitu: dva 'velikana' u istim rukama, postignuta je odlična cijena

okrupnjavanje

Nakon što je u rujnu 2015. godine preuzela hotel "Le Meridien Lav", odnosno tvrtku "Grand hotel Lav" u Podstrani, međunarodna investicijska korporacija "Odien" je posredstvom svoje investicijske tvrtke specijalizirane za ulaganja u hotele i resorte preuzela hotel "Radisson Blu Resort" iz Splita ili nekadašnji hotel "Split", točnije tvrtku "Memento Spalato" koja je vlasnik tog hotela.

Preuzimanje je u fazi provođenja financijskih transakcija. Iako naš pouzdan izvor tvrdi da je postignuta odlična cijena, njezin iznos nismo uspjeli doznati.

Memento Spalato: Nismo vlasnici Radisson Blue Resorta

Uglavnom, u iščekivanju novih hotelskih postelja na splitskom području, što bi se trebalo ostvariti kad se dovrši gradnja nekih hotela koji su trenutačno u različitim fazama izgradnje te kad se rasplete trakavica oko hotela "Marjan", na splitskom se području dogodilo prvo veće okrupnjavanje u hotelskom segmentu.

Naime, dva najveća hotela, hotel "Le Meridien Lav" i "Radisson Blu Resort", sada imaju istog vlasnika. Oba su se na tržištu pozicionirali, između ostalog, kao hoteli u kojima se održavaju značajna poslovna okupljanja, odnosno u MICE segmentu, za što je hotel "Radisson Blu Resort" na pretprošlim Danima hrvatskog turizma dobio i nagradu kao najbolji hotel u tom segmentu.

Doduše, da bi se nešto slično moglo dogoditi, prije dvije i pol godine u Globusu je najavio Michael Saran, 50-godišnji menadžer "Odien grupe", inače menadžer turskog podrijetla.

I hotel "Split", današnji hotel "Radisson Blu Resort", prošao je privatizacijsku trakavicu na hrvatski način. Do ovog preuzimanja vlasnik mu je bio ukrajinski poduzetnik Segej Distregov preko tvrtke "Memento Spalato".

Nakon turističke sezone trebalo bi se realizirati i operativno preuzimanje u sklopu kojega će se i odlučiti, između ostalog, koji će hotelski lanac upravljati hotelima. Moguće je zbog važećih ugovora s lancima, koji u slučaju "Radissona" traju još osam godina, da njima nastave upravljati postojeći lanci.

Zanimljivo je da je nedavno dovršeno ulaganje novi paviljon "Fikus Hotela Radisson Blu Resorta" s 54 sobe i 15 apartmana, koji je izgrađen na mjestu srušene zgrade nekadašnjega kompleksa hotela "Split".

Aneks zgrada hotela je srušena, a na njezinu je mjestu izgrađena nova zgrada s pet katova. Ovom vrijednom investicijom hotel "Radisson Blu Resort" dobio je novu terasu s ugostiteljskim sadržajima te niz novih sadržaja.

Dotadašnjih 250 smještajnih jedinica obnovljeno je u prvoj fazi 2010. godine, u sklopu čega su izgrađeni i uređeni ugostiteljski objekti, bazen, spa i fitness centar, te devet dvorana namijenjenih za poslovne sastanke i kongrese.

Portret 'Odien grupe'
"Odien grupa" je, kako piše na njezinim stranicama, vodeća regionalna tvrtka za upravljanje nekretninama i imovinom u srednjoj i istočnoj Europi. Ulaže u kvalitetne nekretnine i razvija nekretninski posao.

Na splitskom području razvija i nekretninski projekt "Split Gardens", koji uključuje izgradnju 176 stambenih jedinica, uključujući i ugostiteljske i druge sadržaje. Građevinsko zemljište udaljeno je 500 metara od mora, a dvije trećine stambenih jedinica imat će pogled na more.

Posluje i u prijenosu, distribuciji i maloprodaji električne energije kućanstvima i tvrtkama. U Češkoj, Hrvatskoj i Turskoj zapošljava više do 500 radnika. Također upravlja i private equite fondom.

"Odien" najviše ulaže u srednju i istočnu Europu i aktivan je u raznim segmentima.
"Odien" je također investitor u "Saran Media & Entertainment", koji je vodeći distributer, producent i emitira za vrhunske sportske i zabavne sadržaje u Turskoj, Caucusima i središnjoj Aziji.

 

Naslovnica Biznis