Novosti Biznis

naglasak na kvaliteti

Prilika za dizanje zvjezdica: obiteljskim iznajmljivačima najpovoljniji krediti na tržištu!

naglasak na kvaliteti

Obiteljski iznajmljivači koji već imaju registriran smještaj i bave se tom djelatnošću, prvi put će ove godine moći dobiti povoljne kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak kao fizičke osobe.

I to ne bilo kakve kredite, nego vjerojatno najpovoljnije na tržištu ovog trenutka: radi se o namjenskim kreditima do maksimalne protuvrijednosti od 50 tisuća eura, s rokom otplate do 10 godina, s počekom od tri godine i kamatnom stopom koja će biti manja od tri posto.

Najavljeno je to u nekoliko navrata od Ministarstva turizma i samog HBOR-a, a potvrđeno ovih dana s posebnim naglaskom na činjenicu da će takve kredite privatni iznajmljivači moći koristiti isključivo za podizanje kvalitete svojih smještajnih kapaciteta, a nipošto za gradnju novih, a bit će dostupni u drugoj polovici ove godine. Krediti se neće davati za povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, a odobravat će se putem poslovnih banaka i to fizičkim osobama s rješenjem o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu.

Dizanje zvjezdica

- Najavljen nam je prvi nacionalni program HBOR-a za kreditiranje fizičkih osoba, što je do sada bilo nemoguće za iznajmljivače. Kamate uz subvenciju lokalnih županija i ministarstva ne bi trebale biti više od 3 posto, rok otplate 10 godina i sve to bi bila vrlo prihvatljiva financijska injekcija kojom bi obiteljski iznajmljivači mogli podići kvalitetu svojih apartmana. Ne pričamo više o rastu kapaciteta u obiteljskom smještaju, nego o podizanju njegove kvalitete. Znamo da je najveći broj kapaciteta u obiteljskom smještaju u Hrvatskoj s dvije i tri zvjezdice, neki su kategorizirani prije dvadeset i više godina i na njih se najviše odnosi rekategorizacija - najavila je nedavno na Forumu iznajmljivača Danijela Čavlović, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Bolje mogućnosti kreditiranja obiteljskih iznajmljivača oko kojih već više od godinu dana pregovaraju Ministarstvo turizma i HBOR, usko su povezani sa skorim donošenjem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji će na drukčiji način regulirati obiteljski smještaj.

Zakon bi, naime,trebao propisati obaveznu rekategorizaciju obiteljskog smještaja, kako bi se on uskladio sa sadašnjim uvjetima dobivanja "zvjezdica". Naime, dio od oko 90 tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj svoje registracije napravilo je prije više desetljeća, ulagali su malo i od tada do danas nitko nije provjeravao u kakvom su oni sada stanju i koliko kategorija koju su odavno dobili odgovara aktualnim uvjetima kategorizacije.

Prema informacijama iz Ministarstva turizma, obiteljskim iznajmljivačima koji su svoje objekte kategorizirali prije 2007. godine dat će se rok za usklađivanje s uvjetima o kategorizaciji smještaja u domaćinstvima.

 

Prema najavi ministra Garija Cappellija, taj će rok biti pet godina, nakon čega će smještaj koji nije zadovoljio kriterije pravilnika nakon 2007. godine, moći i dalje poslovati, ali ne pod oznakom kategorije koju je nosio do roka za usklađenje.

- Kako bi se ujednačila kvaliteta privatnog smještaja i gostima ponudila što bolja usluga, Ministarstvo turizma i HBOR u suradnji s poslovnim bankama pripremaju program kreditiranja kojim bi se po povoljnim uvjetima kreditiralo uređenje, adaptacija, rekonstrukcija i opremanje objekata (sobe, apartmani, studio apartmani, kuće za odmor), ali i izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena.

Sredstva su predviđena i za izgradnju i opremanje infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju, te za razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja koji pridonose većoj popunjenosti i produljenju sezone.

Bitno je naglasiti da će cilj ovog kreditnog programa biti isključivo podizanje kvalitete privatnog smještaja te se ovim sredstvima neće financirati izgradnja novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta - kazala nam je Iva Saraga, voditeljica poslovnih komunikacija i marketinga HBOR-a.

Najviše u Splitskoj županiji

Inače, novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, zbog kojega će iznajmljivači morati napraviti rekategorizaciju smještaja, bi trebao biti upućen u saborsku proceduru do početka glavne turističke sezone, a stupio bi na snagu krajem godine, kad će biti dostupni i HBOR-ovi krediti.

Pored programa kreditiranja koji je u pripremi za privatne iznajmljivače, HBOR već niz godina povoljnim sredstvima kreditira investicije u turizmu, a namjena tih kredita je produljenje turističke sezone te se najčešće radi o ulaganjima u poboljšanje i proširenje smještajnih kapaciteta, uvođenje novih usluga i sadržaja.

Od 2012. godine podržano je gotovo 1300 projekata u turizmu s iznosom od gotovo 8,3 milijarde kuna. Tijekom 2017. godine odobreno je više od 630 milijuna kuna za 249 projekata u turizmu. Više od 85 posto iznosa kredita bilo je odobreno za ulaganja u jadranskoj regiji pri čemu prednjači Splitsko-dalmatinska županija s iznosom od gotovo 280 milijuna kuna, govore podaci HBOR-a.

Naslovnica Biznis