Novosti Biznis

riječane očekuju unosni poslovi sa MORH-om

Brodogradilište Kraljevica se vraća na vojni program

U Brodogradilištu "Kraljevici" danas je predstavljen novi program remonta i izgradnje brodova za libijsku ratnu mornaricu, vrijedan više od 120 milijuna eura, koji će to brodogradilište ostvarivati u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom "Adria-Mar".

O suradnji dvaju poduzeća govorili su predsjednik Uprave "Kraljevice" Irvin Badurina i direktor "Adria-Mara" Mladen Šarić.

Dva libijska ratna broda već su na remontu u Kraljevici, a ako taj posao bude uspješno obavljen, bit će ugovoren remont još osam ratnih brodova.

Brodogradilište "Kraljevica" i "Adria-Mar" zajedno opremaju i ophodne brodove koje je izgradio "Adria-Mar", a u polovici ove godine očekuje se početak gradnje prva dva od četiriju novih brodova za libijsku obalnu stražu.

Brodove, kakve će graditi za Libiju, "Kraljevica" će ponuditi i za Hrvatsku obalnu stražu. Tim poslovima brodogradilište počinje prelaziti, odnosno vraćati se na vojni program, na koji bi, budući da je u programu gradnje do 2012. još šest trgovačkih brodova, posve prešlo 2012.

Osim toga sljedeći tjedan u "Kraljevici" očekuju potpisivanje predugovora za posao vrijedan oko 200 milijuna eura - gradnju pramčanih dijelova za 17 francuskih vojnih fregata.

Govoreći o suradnji s "Adria-Marom", Badurina je ocijenio da novim poslovima "Kraljevica" povećava iskorištenost pogona i stvara nove vrijednosti, a da "Adria-Mar" postaje jedan od mogućih strateških partnera u budućoj privatizaciji brodogradilišta.

(H)

Naslovnica Biznis