Novosti Biznis

'milijun grešaka'

Mali dioničari posrnulog 'Agrokora' ogorčeni povjerenikom Ramljakom: 'Kompromitirao je cijeli proces. Pronašli smo dokument za koji nitko nije znao...'

'milijun grešaka'

Udruga manjinskih dioničara Agrokora sazvala je konferenciju za novinare na kojoj su otkrili nove dokumenate koji govore o neispravnom radu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, odnosno jamstava koja su ovisna društva izdavala u korist Agrokora.

Na press konferenciji u zagrebačkom hotelu International govorili su Miroslav Jeličić-Purko, potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara te odvjetnik Boris Ivančić.

- Prije nekoliko dana pronašli smo jedan dokument za koji nitko od njih nije znao, a podnesen je sudu jer su svi vjerovnici morali podastrti dokaze za svoje tražbine - kazao je Jeličić-Purko.

Iz dokumenta je vidljivo da Agrokorove kompanije kao što su Jamnica, Belje i Ledo nisu smjele preuzimati jamstva za kredite u njegovom punom iznosu.

- Temeljni kapital je ono što su osnivači unijeli u društvo i društvo ne smije vršiti isplate dioničarima - kazao je Jeličić-Purko, pa nastavio:

- Jučer smo bili svjedoci isplata Texo Managementu od 12 do 13 milijuna kuna na godinu. Uvijek je pitanje dobiva li se se vrijednost na novac. Ja ne znam na što oni misle, jer je Ramljak potpisao da neće usporavati jamstva po roll-up kreditu, a ovdje vidimo da je on to bio dužan. Po izvješću Hanfe, sve hrvatske tvrtke za savjetovanje su lani imale prihod od 11 milijuna kuna. Kako je moguće da samo jedna zarađuje 13 milijuna kuna? - upitao se potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara.
'Nije ovo 1948. i nacionalizacija'

Naglasio je kako je očito da postoji izrazito velik sukob interesa u samom prijedlogu i nacrtu nagodbe, barem onakve kakvu je predložio Ramljak.

- U slučaju da se ostvari nagodba ovakvog tipa, u Nizozemskoj će se trgovati ulozima u vlasništvu malih ulagača. Tko će spriječiti da se tamo napravi drugi val štete?- upitao se Jeličić-Purko.

- Čitav plan nagodbe uprave počiva na pogrešnim temeljima i sud to mora prihvatiti i otkloniti. Mislim da bi situacija onda bila drugačija - kazao je Jeličić-Purko.

Naglasio je kako 'nije bilo nužno da mirovinski fondovi izgube milijardu kuna, nije bilo nužno da branitelji iz Belja izgube svu svoju mirovinu'.

- Mi ćemo izraditi jedan dokument koji će se moći usprediti s ovom nagodbom koju je Ramljak predstavio medijima - najavio je predsjednik Uprave manjinskih dioničara Agrokora.

- Ovo nije 1948., ovo nije nacionalizacija, ovo nije Informbiro, mi živimo u demokratskoj državi - kazao je na kraju svog obraćanja Jeličić Purko.

Na njega se nadovezao odvjetnik Boris Ivančić.

- Ramljak nije dorastao ovom poslu, i on ne može dalje voditi ovaj proces. Ne trebaju nam ni strani savjetnici, pa zar u Hrvatskoj nemamo domaće pameti? - upitao se Ivančić te naglasio kako je apsolutno uvjeren da je Lex Agrokor trebalo donijeti.

- Lex Agrokor je bio nužan, u to uopće ne dvojim. Ivica Todorić je još od 2012. godine bio u raljama duga - kazao je Ivančić.

- Problem Ramljaka je što nikada nije radio sa svojim novcem. Nikad, nego uvijek samo sa tuđim - naglasio je Ivančić.

- On (Ramljak) ima neki plan koji je samo njegov. S njim se uopće ne može komunicirati - požalio se Ivančić.

- Nema ni neke svrhe s njim sjesti i razgovarati jer je on previše kompromitirao cijeli proces. S njim se ne da uopće razgovarati - zaključio je odvjetnik Boris Ivančić.

Naslovnica Biznis