Novosti Biznis

kako?!

Prodaja magle iz Porezne uprave: u zlatnoj sezoni 5 milijuna fiskaliziranih računa manje

kako?!

Informaciju kojom su se pohvalili iz Porezne uprave kako je u prvih 11 mjeseci ove godine broj izdanih računa u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane manji za 1 posto nego lani, dok je ukupan iznos računa u toj djelatnosti veći za 12 posto, malo je tko u turističkom sektoru shvatio kao uspjeh. 

Jer, iako se s nestrpljenjem čekalo da se sazna koliko je to država više uprihodila temeljem PDV-a koji je za usluge pripreme hrane i pića podigla s 13 na 25 posto u ovoj godini, podaci koje je poslala Porezna uprava cijelu su stvar dodatno zamaglili.

Naime, u izvješćima Porezne uprave o naplaćenim računima i prihodima, pod djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane nalaze se svi računi izdani za smještaj u hotelima, kampovima i bilo kojem obliku privatnog smještaja, te računi ugostitelja.

A klasične ugostiteljske usluge u prihodima smještaja, pripreme i usluživanja hrane čine tek trećinu, dok više od 70 posto prihoda dolazi od “segmenta” smještaja.

Kruške i jabuke

Porezna uprava, odgovarajući na naš upit o naplati PDV-a za ugostitelje, navela je podatak kako je lani u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilo 380.494.595 fiskaliziranih računa u iznosu od 20.263.992.055 kuna, dok je ove godine do kraja studenoga broj fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu manji za oko 5 milijuna, odnosno izdano je 375.234.837 računa, a njihov ukupan iznos je 22.600.827.173,40 kuna.

Tako su prihodi od PDV-a za cjelokupnu tu djelatnost u prvih devet mjeseci lanjske godine iznosili 811,9 milijuna kuna, dok za prvih devet mjeseci 2017. godine iznose 1,6 milijardi kuna što je rezultat promjena zakonskih propisa, odnosno podizanja PDV-a s 13 na 25 posto za usluge hrane i pića, ali i veće potrošnje, kažu u Poreznoj upravi.

No, sve te brojke valja staviti u kontekst činjenice da je u turističkom smještaju rekordne 2017. godine na tržište stavljeno najmanje 30 tisuća novih obiteljskih apartmana, baš kao što je obnovljeno četrdesetak hotelskih objekata visoke kategorije s tisućama postelja.

Svi ti novi kapaciteti jednostavno su za posljedicu morali imati povećan turistički promet i nove prihode iz te djelatnosti zbog rasta broja kreveta, većih cijena, bolje popunjenosti i duže sezone.

Zato i dalje najviše čudi kako je s turističkim prometom, koji je od siječnja do studenoga doveo 16,3 milijuna samo stranih turista (14 posto više), s 89,3 milijuna noćenja (12 posto više), broj izdanih računa u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane manji za 1 posto nego lani?!

Kako iz dvoznamenkastog rasta turističkih dolazaka i noćenja imati “minus” u broju izdanih računa, pitanja su koja se logično postavljaju, a ponovno navode na već poznatu mogućnost koju je zakon ostavio “početnicima” u djelatnosti da u prvoj godini rada budu oslobođeni plaćanja PDV-a. Što su oni obilato iskoristili.

Još je jedan neobičan detalj u evidencijama Porezne uprave. Ti podaci iskazuju se, naime, prema registriranom području glavne djelatnosti, neovisno o tome kojim se još sporednim djelatnostima porezni obveznici bave, kažu u Poreznoj upravi.

Tako, na primjer, porezni obveznik kojemu je područje glavne djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, a uz tu djelatnost se bavi i sporednim djelatnostima, poput trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i slično, PDV obrascima iskazuje kao obveze nastale temeljem obavljanja svih tih djelatnosti pa se ne zna koliki dio otpada na ugostiteljstvo, koliki na smještaj, a koliki na, primjerice, njegov popravak automobila kojim se bavi kao sporednom djelatnošću.

U Poreznoj upravi ističu da se radi smanjenja regresivnog utjecaja PDV-a snižena stopa PDV-a od 13 posto proširila na isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada, gdje se u prvih devet mjeseci ove godine bilježi smanjenje prihoda od PDV-a za 804,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Iz navedenih podataka je vidljivo kako je povećanje stope PDV-a na ugostiteljske usluge kompenzirano smanjenjem stope PDV-a na električnu energiju i odvoz komunalnog otpada, kažu u Poreznoj upravi.

Najveći namet u EU

Iz tih makroekonomskih kretanja vidljivo je da je porezna reforma s ukupnim poreznim rasterećenjem većim od 2,5 milijardi kuna pozitivno djelovala na povećanje raspoloživog dohotka stanovništva i rasterećenje gospodarstva, što je izravno utjecalo i na povećanu osobnu potrošnju, zaposlenost i investicije, a time i na prihode državnog proračuna, zaključuju u Poreznoj upravi, očigledno zadovoljni naplaćenim PDV-om od 25 posto na jelo i piće koje su konzumirali milijuni naših gostiju, za razliku od cijelog turističkog sektora u zemlji nezadovoljnog najvećom stopom PDV-a na te usluge u Europskoj uniji.

Brojka do brojke

Broj fiskaliziranih računa za razdoblje od 1. siječnja do 30. studenoga 2016. godine za sve djelatnosti iznosi 2.155.076.758, a iznos računa 145.519.073.685,65. Za razdoblje od 1. siječnja do 30. studenoga 2017. godine broj fiskaliziranih računa iznosio je pak 2.166.154.284, a iznos računa 156.687.132.796,47, podaci su Porezne uprave.

Naslovnica Biznis