Novosti Biznis

ulazak u eurozonu

Cijena kave ide u nebo, rastu troškovi za poduzetnike, a banke gube novce: evo što možemo očekivati od uvođenja eura

ulazak u eurozonu

Donoseći političku odluku da će strateški cilj ekonomske politike u idućim godinama biti uvođenje eura, Vlada je učinila prvi, ali važan korak u tom zahtjevnom procesu koji će trajati, optimalne procjene govore, pet do šest godina.

Cijene

Iako građani najviše strahuju da će uvođenjem eura doći do jednokratnog povećanja cijena, analize pokazuju da je učinak konverzije nacionalnih valuta na rast potrošačkih cijena u pravilu vrlo blag, prosječno 0,23 boda u novim državama članicama.

Pritom je rast cijena izraženiji u uslužnom sektoru, restoranima, kafićima te kod manjeg broja proizvoda koji se često kupuju.

Krediti

Svi oni krediti koji danas nisu vezani uz euro, u trenutku prelaska na euro bit će automatski i besplatno konvertirani u eurske, po konverzijskom tečaju koji će vrijediti za sve.

Kamatne stope

S obzirom na nižu rizičnost zemlje u eurozoni, očekuje se da će doći do smanjenja kamatnih stopa.

Konverzija

Građani i poduzeća više neće imati trošak konverzije, a banke će zbog toga kratkoročno imati negativan učinak jer će izgubiti prihode od konverzije. Davor Majtić iz HUP-a je pitao po kojem tečaju se može očekivati konverzija, a guverner Vujčić je kazao po sličnom koji danas imamo.

Tehnološke promjene

Trošak za tehnološke promjene – promjene softvera, kasa i sl. imat će svi, građani i poduzetnici i financijski sektor.

 

Naslovnica Biznis