Novosti Biznis

Najveća životna investicija

Hoće li zbog uvođenja eura porasti cijene nekretnina u Dalmaciji i treba li se upustiti u kupnju stana dok još imamo kune?

Najveća životna investicija

Pristupanje Hrvatske eurozoni očekuje se u idućih pet do sedam godina, ovisno o tome kad će Vlada poslati zahtjev za članstvom u eurozoni, i o daljnim ispunjenjima zadaća koje se od nas traže.

Najveća životna investicija većine građana Hrvatske svakako je kupnja nekretnine pa se postavlja pitanje i kako će uvođenje eura utjecati na cijene stanova i kuća.

Josip Tica, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, za Novi list je kazao da su cijene nekretnina u Hrvatskoj već izražene u eurima pa stoga ulazak u eurozonu ne bi treba na njih utjecati. Plaćanje prilikom kupnje odrađuje se u kunama, no cijena je uvijek istaknuta u eurima.

Sličnog je mišljenja i Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, koji navodi da je kuna samo sredstvo plaćanja nekretnina između pravnih osoba, i kad se kupuje kreditom.
  
Drugo je pitanje što će biti s novim projektima izgradnje nekretnina, koji će započeti nakon uvođenja eura. Mojca Kufner, voditeljica Odjela posredovanja i marketinga Zagreb nekretnina Unicredit Grupe, napominje da bi moglo doći do povećanja cijena novogradnji, ali zbog povećanja plaća radnika koji rade u građevini.

"Na to će investitore i građevinske tvrtke natjerati gola činjenica da za plaće kakve trenutno nude radnicima, u Hrvatskoj više nitko neće htjeti raditi – za isti posao u susjednim europskim zemljama mogu dobiti više puta veću plaću, pogotovo ako su stručni i iskusni", kaže Kufner za Novi list.

Ministar financija Zdravko Marić je gostujući na Novoj TV istaknuo kako građani neće imati nikakav trošak prilikom konverzije kunskih kredita u one u eurima, no ostaje i dalje pitanje porasta cijena.

 

Naslovnica Biznis