Novosti Biznis

pravosudno-ugostiteljska trakavica

Kultno okupljalište polako se podiže iz pepela: novi početak obilježit će i novo ime, a vratit će se i marende

pravosudno-ugostiteljska trakavica
Preuređenje objekta na Firulama već je odmaknulo
Preuređenje objekta na Firulama već je odmaknulo

– Split će dobiti restoran s 300 mjesta na oko 800 četvornih metara, bez elitizma, ali s visokom razinom usluge i pristupačnim cijenama.

Neće biti chefova ni gastro trendova, samo dobra, jednostavna kuhinja s tridesetak tradicionalnih domaćih jela. Vratit će se i marende. Povremeno će se organizirati i gostovanja autohtonih regionalnih kuhinja uz prateću glazbu. Na vrh objekta vratit će se ploča s natpisom "Šumica", ali restoran će se službeno zvati "Grunwald". Kao "zelena šuma", ali i prestižni dio Münchena...

Tako poznati splitski ugostitelj Mirko Bradarić nostalgično prebire po svojim ugostiteljskim uspjesima i zaneseno priča o novom početku, vlastitom povratku i novom sjaju poznatog restorana s kojim je započeo veliki posao prije točno dvadeset godina, nakon prethodnog uspjeha s "Opatijom".

'Euphoria' na žaru

"Šumicu" ovih dana doslovno dižu iz pepela radnici tvrtke "Špica građenje" iz Trilja, pod Bradarićevom paskom, iako ne na njegov račun. Naime, nema ni godina dana da je restoran/klub, tada pod imenom "Euphoria", u gluho doba noći potpuno izgorio. Očevidom je utvrđeno da je uzrok otvoreni plamen ili žar, ali počinitelj još nije otkriven.

 
Bio je to, činilo se, i simboličan i definitivan kraj lokala koji je pamtio blistave dane, ali i mučne događaje što su se godinama smjenjivali na platou iznad uvala Ovčice i Firule.
 
Uspješnu "Šumicu" poželjeli su mnogi, a posebno vlasnički neriješeno vrijedno zemljište na toj elitnoj lokaciji, koje je raspaljivalo poduzetničku maštu. "Euphoria" – kratko vrijeme se zvala i "Mediteranium" – izgorjela je na vrhuncu vlasničkih sporenja i diskutabilnih najmova i podnajmova koji su se rasplamsali nakon propasti tvrtke "Bradarić-Šumica".
 
Priča počinje 1994. s organizacijskom jedinicom "Restoran Šumica" ugostiteljskog poduzeća "Laurus", koju obitelj Bradarić kupuje 1998. godine. Ubrzo su poželjeli i zemljište, zelenu površinu koja veže gradske plaže s rezidencijalnim dijelom grada. Nekad u privatnom vlasništvu starih splitskih obitelji, parcela je prešla u državno vlasništvo i desetljećima je bila dio javnog prostora grada.
 
Bradarići su tužili bivše vlasnike zemlje, koji od države nisu zatražili povrat. A prema optužnici koja je podignuta protiv njih samih, u dogovoru sa sudskim dostavljačem i dvjema službenicama sudskog protokola, koji su krivotvorili potpise nasljednika na sudskim pozivima, došli su u posjed vrijedne parcele. Bradarići i državni službenici bili su čak i osuđeni za malverzacije.

Građanski sporovi

Dok se optužnica vukla po sudovima, sporne parcele riješile su se u građanskim sporovima, i to tako da su bivši vlasnici tužili državu za povrat te su potom svoje terene prodali trećoj osobi. Prijepori oko zemljišta, podijeljenog na više vlasnika u idealnim dijelovima, time su se samo zakomplicirali jer i restoran je bio u nelegalnom objektu.

 

Svjedočili smo i mučnoj blokadi ulaza na plato, kada je Mirko Bradarić želio urediti vlasničke odnose s Gradom i naplatiti parking. U kaosu oko "Šumice" pamti se i nasrtaj mačetom jednog ribara na Bradarića zbog navodnog većeg dugovanja.

Ozbiljni problemi tvrtke "Bradarić-Šumica" kulminirali su 2013., a dvije godine kasnije, 16. lipnja 2015., tvrtka je otišla u stečaj koji nije okončan.

Nogometni reprezentativac i bivši igrač Hajduka Ivan Strinić prethodno je spasio tvrtku pozajmicom od 200.000 eura radi ulaganja u unaprjeđenje restorana. Desetogodišnji ugovor brzo je raskinut, a Strinić je, umjesto dobre zarade, s potraživanjem od pet milijuna kuna postao drugi najveći vjerovnik "Bradarić-Šumice" u stečaju, nakon Hypo banke.

Banka se jedina uspjela naplatiti jer se radi osiguranja dvaju kredita (910 i 69 tisuća eura, koji su manjim dijelom otplaćeni) upisala kao fiducijalni vlasnik zemljišta. Potraživanje je prebacila na tvrtku "H-Abduco", koja ga je prodala jednom solinskom odvjetniku, a on ga je prenio na tvrtku "Špinut" u vlasništvu Zorana Sikirice, bivšeg člana uprave Hypo banke.

Restoran je u međuvremenu legaliziran, a s obzirom na to da je tvrtka "Bradarić-Šumica" u stečaju upisana samo kao vlasnik jedne idealne šestine zemljišta (šestinu drži Grad, a četiri šestine Zoran Sikirica, sada kroz svoju drugu tvrtku "Fateor"), potrebno je obaviti formiranje građevinske čestice pod objektom, jer bez toga Trgovački sud ne može prodati zemljište, jedinu preostalu imovinu "Bradarić-Šumice". Nije tajna da je "Fateor" Zorana Sikirice spreman kupiti dvije šestine i uknjižiti se kao jedini vlasnik.

 

 

Etaža i garaža

Uostalom, "Fateor" je već za cjelokupnu površinu zatražio izmjenu GUP-a radi dogradnje etaže na restoranu, kako bi prenamijenio objekt u hotel visoke kategorije. Zatraženo je da se omogući izgradnja još jedne etaže kako bi budući hotel s prizemljem i dva kata imao 50 soba. Ulagač u "Šumicu" htio je izgraditi i podzemne garaže, zbog čega je tražio ukidanje zabrane gradnje ispod zelenih površina, uz obećanje da "neće uništiti ni jedno stablo".

Izmjene GUP-a zastale su smjenom vlasti pa je Zoran Sikirica odlučio sanirati vatrom uništeni objekt i staviti ga u funkciju. S obzirom na to da tvrtka "Bradarić-Šumica" ima stečajnog upravitelja, Bradarić se ovdje pojavljuje po drugoj osnovi.

– Tvrtka "Fateor" sklopila je ugovor o sanaciji objekta s izvođačem radova, a gospodin Bradarić iskazao je interes za najam prostora – objašnjava poslovni odnos Zoran Sikirica.

Dok poznati ugostitelj s bratom Stipom, danas nogometnim menadžerom i ocem nogometaša Rijeke Filipa, kuje planove o novom ugostiteljskom uspjehu, vlasnička drama u Šumici privodi se kraju.

Preostalo je formiranje građevinske čestice na kojoj se nalazi niski paviljon s restoranom (sve ostalo je zelena zona i to će se teško ikad promijeniti), a onda i kupovanje preostalih dviju šestina parcele. Zoran Sikirica time bi samo zaokružio pobjedu u dugogodišnjem ratu za zlatne kvadrate.

Čeka se novi gazda

O tome u kojoj je fazi taj tehnički posao i je li definitivno odustao od ideje o hotelu u Šumici, Zoran Sikirica znakovito kaže:

– Ne mogu na to odgovoriti jer sam u završnim pregovorima za prodaju tvrtke "Fateor" novim vlasnicima. Kada novi vlasnik preuzme tvrtku, siguran sam da ćete od njega dobiti sve potrebne odgovore.

Novi gazda lokala usred pošumljene površine na Putu Firula, gdje su se generacijama razvijali splitski urbani identiteti, morao bi donijeti konačni mir.

Naslovnica Biznis