Novosti Biznis

IDITE U IT SEKTOR

Gazde vole muškarce: za isti posao imaju u prosjeku 12 posto veću plaću od kolegica

IDITE U IT SEKTOR

Podaci su to servisa MojaPlaća koji je objavio da je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5529 kuna za treće tromjesečje ove godine i bila je dva posto deblja od isplaćene u istom lanjskom razdoblju kada je iznosila 5397 kuna.
Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5242 kune u trećem kvartalu ove godine, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

Iz servisa MojaPlaća navode da se najviše zarađuje u top menadžmentu čije su prosječne plaće 121 posto iznad prosjeka za zemlju, slijedi sektor tehnologije i razvoja u kojem su plaće 71 posto više od prosjeka, za 36 posto su više u području ljudskih potencijala te su plaće 34 posto iznad prosjeka za cijelu zemlju u informacijskim tehnologijama.
Na drugom kraju ljestvice su radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji čije su plaće čak 45 posto niže od prosječne, pomoćna zanimanja plaćena su 40 posto ispod prosjeka, dok radnici u uslužnim djelatnostima primaju 38 posto tanje plaće od prosječnih.

Radnici u sektoru gdje se zaposleni uvijek traže, u turizmu i ugostiteljstvu, zarađuju 21 posto nižu plaću od prosjeka.
Visina plaća itekako ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, pa su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu deset posto više od prosjeka i iznose u prosjeku 6073 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5279 kuna ili pet posto manje od prosjeka.

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu iznosi 5534 kuna, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi tri posto više od prosjeka i iznose 5716 kuna. Ekonomisti za ovo imaju jednostavno objašnjenje: plaće kod stranih vlasnika veće su jer su stranci vlasnici tvrtki u profitabilnim djelatnostima poput telekomunikacija i financijske industrije.

Što je veća tvrtka, veća je i plaća, kako raste broj zaposlenih rastu im i plaće, pa se u onima s manje od deset zaposlenih isplaćuje plaća 13 posto ispod prosjeka što na kraju iznosi 4791 kunu, dok je u tvrtkama s više od tisuću zaposlenika plaća četiri posto viša od prosjeka i iznosi 5727 kuna.

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 12 posto višu plaću od žena, kažu u ovom servisu i dodaju da su muškarci u prosjeku zarađivali 5845 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5205 kuna. U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna neto plaća muškaraca viša je za jedan posto, a žene imaju istu plaću kao i prethodni kvartal.

U istraživanju o visini plaća koje obuhvaća 332 radnih mjesta iz 36 djelatnosti, ovaj servis je ispitao očekivanja o visini plaće te ističu kako su ispitanici realni te u prosjeku očekuju 5361 kunu, tri posto manje od prosječne plaće.

- Kroz servis MojaPlaća ispitanici koji pokazuju interes za rad na drugom radnom mjestu moraju odgovoriti koliku plaću očekuju, a zatim se taj podatak uspoređuje s realnim podacima o plaći u tom sektoru. Rezultati ovog upitnika pokazuju da muškarci u većoj mjeri podcjenjuju plaću za željeno radno mjesto nego žene. U prosjeku, muškarci očekuju četiri posto nižu plaću od one koja je realna, dok su žene točnije u procjeni i očekuju samo jedan posto nižu plaću od one koju zaposlenici u tom sektoru realno i dobivaju - objašnjavaju iz servisa MojaPlaća.

Naslovnica Biznis