Novosti Biznis

KAKO DALJE?

Agrokor u rukama vjerovnika, prodaja tvrtki ili stečaj: ovo su scenariji koji očekuju koncern čiji gubici se broje u milijardama

KAKO DALJE?

Revidirano konsolidirano izvješće Grupe "Agrokor" donijelo je prvi put i službeni stav izvanredne uprave o predstojećem financijskom, operativnom i vlasničkom restrukturiranju koncerna.

Ono se mora postići u okviru nagodbe vjerovnika, a prema kojem se može očekivati da će nagodba sadržavati "produljenje ročnosti duga, pretvaranje dugova u vlasništvo, prodaju netemeljne imovine i poduzeća 'Agrokora', te prodaju nekih kompanija koncerna strateškim investitorima".

Sve do srpnja, ili stečaj

Podsjetimo, Ante Ramljak, izvanredni povjerenik "Agrokora", nedavno je ustvrdio kako će do kraja godine predložiti plan restrukturiranja i nagodbu vjerovnicima "Agrokora", a nakon toga će oni dati svoje primjedbe, te bi čitav proces trebao biti gotov do srpnja iduće godine, inače koncern ide u stečaj.

Svako nagađanje o tome kako će nagodba doista izgledati i koliko će biti otpisivanja vjerovnika, naravno, visoko je spekulativan posao u ovom trenutku, ali Koordinacija proizvođača dobavljača "Agrokora" već je službeno ustvrdila da neće prihvatiti otpise veće od 15 posto.

– Iako su na svojoj koži najviše osjećali financijske probleme koncerna, članovi Koordinacije proizvođača i dobavljača šokirani su razmjerima dubioza prikazanih u konsolidiranom financijskom izvješću. Dobavljači su ključni za funkcioniranje "Agrokora", jer bez njihove redovite opskrbe koncern neće izdržati do nagodbe, što znači da nitko neće vratiti svoj novac – poručili su iz Koordinacije proizvođača i dobavljača.

Prema onom što nam je rečeno u neslužbenim razgovorima s dobavljačima, taj stav se odnosi samo na otpis prema dobavljačima, dok se za sada ne može spekulirati kakav će biti stav financijskih vjerovnika, ali oni će vjerojatno morati pristati na veći otpis, a spekulacije govore i o 50-postotnom otpisu.

Ovdje je riječ o tome da je dobavljačima koji su pristali na uvjete plaćanja koji su imali i prije 10. travnja, plaćeno do 40 posto njihovih potraživanja koja su dospjela do 10. travnja, a ta se plaćanja u okviru "lex Agrokor" tretiraju kao avansno plaćanje, što znači da i ta plaćena potraživanja dobavljača ulaze formalno u "predstečajnu" masu u kontekstu "lex Agrokor".

Međutim, ako "Agrokor" ode u stečaj, tada tih 40 posto plaćenih potraživanja neće biti dio stečajne mase, pa dobavljači sada mogu imati jaču poziciju u pregovorima, jer su barem 40 posto svojih dugova već naplatili. Sve to uz napomenu da je malim dobavljačima i OPG-ovima plaćeno sto posto potraživanja, odnosno starog duga.

Također, treba napomenuti kako će dobavljači u stalno vijeće vjerovnika ući s početnom svotom od oko 14 milijardi kuna potraživanja, jer se avans ne računa u "realnu" naplatu, i to je ona "kvaka 22" koja dobavljačima daje snagu u pregovorima oko nagodbe vjerovnika.

Spekulacije, pak, o tome koliko bi mogao iznositi otpis dugova su vrlo nezahvalne, jer postoji nekoliko scenarija restrukturiranja, od kojih svaki nosi različite parametre i rezultate, a sve to će ovisiti i o budućem poslovanju koncerna i pripadajućih poduzeća.
Službene brojke pokazuju kako su ukupne obveze "Agrokor grupe", prema revizorskom izvješću, na kraju 2016. godine iznosile 56,28 milijardi kuna. Međutim, dugoročni i kratkoročni krediti iznose oko 40 milijardi kuna, a preostale obveze dobavljača (koje još nisu plaćene) oko pet do sedam milijardi kuna. Upravo će te obveze, kao pripadajuća jamstva pojedinih poduzeća "Agrokora", biti glavni predmet pregovora u nagodbi vjerovnika.

Glavni scenariji

Mogući glavni scenariji su načelno već bili raspravljani: prvi govori o tome da "Agrokor" ostane cjelovit, da ga preuzmu vjerovnici i da se otplata duga prolongira na dulje vrijeme i uz manje kamate, uz otpis dijela glavnice.

Drugi scenarij, koji je vjerojatniji, pretpostavlja da od "Agrokora" ostane "Konzum" i "Mercator", koji će preuzeti grupa vjerovnika, da se prodaju ostale kompanije, te da se dio preostalog duga koji preostane također otpiše. Podtip drugog scenarija je da se "Konzum" i "Mercator" prodaju strateškom partneru, uz također otpis dijela preostalog duga.

Naravno, uz sve te scenarije postoji veliki broj varijanti (kao što je Ramljakova neizravna najava da bi PIK-ovi trebali ostati u vlasništvu domaćih tvrtki), a ona najgora bi bila da ne dođe do nagodbe među vjerovnicima i da kompanija ode u stečaj.

Iako, i u tom slučaju bi sistemski rizik za gospodarstvo bio mnogo manji nego da se stečaj dogodio naglo u travnju ove godine, jer je dobavljačima plaćeno 40 posto potraživanja i dio njih će mnogo lakše podnijeti stečajni udar nego što bi to bio u stanju prije nekoliko mjeseci.

 

Naslovnica Biznis