Novosti Biznis

Igra brojki i slova

Gdje su nestale tri milijarde? Evo kako je Todorić lažirao bilance i sebi isplaćivao novac

Igra brojki i slova

U kontroli poslovanja Agrokora pronađeno je tri milijarde kuna vrijednih računa troškova i obveza koncerna koji su datirani od 2010. do 2015., a koji nisu bili knjiženi u financijskim izvješćima i bilancama, neslužbeno doznajemo od povjerljivih izvora.

Tako je Agrokor poboljšavao svoju bilancu i otvarao mogućnost za prikazivanje veće dobiti nego što bi bilo moguće da su ti računi knjiženi, a dio te dobiti bio je isplaćivan i na račune najvećeg, 90-postotnog dioničara Agrokora, odnosno njegove tvrtke Adria Group Holding BV iz Nizozemske, koja ima 95 posto dionica koncerna, a čiji je vlasnik firma Agrokor projekti, u vlasništvu Ivice Todorića.

Osim toga, zahvaljujući takvim friziranim bilancama (ako su naše informacije korektne) koje nisu uključivale proknjižene račune troškova i obveza, Agrokor je dobivao kredite i plasirao korporativne obveznice.

Naglo upisivanje

Ako su naše informacije točne, to bi moglo rezultirati raznim pravnim postupcima protiv Agrokora, odnosno odgovorih osoba u koncernu. Ovdje se, naime, ne radi o ispravcima vrijednosti imovine i investicija, na primjer, zbog različite procjene vrijednosti brendova i famoznog goodwilla, nego o "tvrdim" troškovima i obvezama, računima koji nisu bili prikazivani u godišnjim bilancama.Naš izvor tvrdi kako je uprava koncerna (ne znamo je li to učinio Ivica Todorić ili Antonio Alvarez, koji je tada nakratko preuzeo upravljanje nad Agrokorom) prije same aktivacije "lex Agrokor", dakle neposredno prije 7. travnja 2017., upisala 2,2 milijarde kuna troškova u bilancu 2016., navodno na ime troškova organizacije inicijalne javne ponude Agrokora.

Time je, lako moguće, uprava pokušala opravdati dio od tih tri milijarde kuna neprikazanih troškova, ali je problem u tome što se, kako kažu naši izvori, ti računi, ukupno vrijedni tri milijarde kuna u rasponu od 2010. do 2015., nisu odnosili na IPO, nego na druge aspekte poslovanja.

Konačni rezultati revizije bit će poznati krajem tjedna, nije još sigurno hoće li to biti u četvrtak ili petak, pa ćemo tada dobiti cjelovitu priču, ali ovaj je podatak dovoljan, ako je istinit, za najavu velikih nevolja za Todorića i one koji su bili odgovorni za takav "propust".

Uz to, ovdje se radi samo o računima Agrokora, a ne pojedinih tvrtki iz koncerna, tako da je moguće da su određena poduzeća provodila sličnu "politiku", ali ta nam informacija nije bila dostupna.

Kada je riječ o profitu, odnosno dividendama koje je Agrokor isplaćivao u tim godinama, službeni podaci iz Agrokora govore kako je od 2009. do 2015. isplaćeno 806 milijuna kuna, od čega je na račun Todorićeve tvrtke išlo 95 posto tog iznosa. Pritom su najznačajniji iznosi isplaćeni u 2014. i 2015., po 281 i 190 milijuna kuna.Iako tri milijarde kuna, relativno gledano, nije pretjerano veliki iznos u višegodišnjim ukupnim prihodima Agrokora, sasvim je sigurno da se ne radi o nezanemarivim iznosima, te da su djelomično utjecali na visinu profita i isplaćene dividende, a još više su utjecali na povjerenje kreditora.

Na ovom mjestu treba napomenuti kako je tjednik Nacional objavio da je anonimnim putem dobio kopiju pisma, datirano 27. travnja 2016., u kojem se revizori iz tvrtke Baker Tilly, službeni revizori Agrokora do 2016., obraćaju upravi i dioničarima društva Konzum d.d.

U članku se navodi kako Baker Tilly službeno izražavaju sumnju u fer iskazane vrijednost brenda Kozmo i drugih tvrtki, ali se jednako tako ističe kako to ne oslobađa odgovornosti tu revizorsku kuću za moguće propuste o revidiranju financijskih izvješća Agrokora i njegovih kompanija.

Hrvatska revizorska komora je, pak, na pitanje novinara odgovorila kako je zadnji izravni nadzor nad revizorskim društvom Baker Tilly provela 2014./2015., te da je tada izrečena mjera uklanjanja nepravilnosti u primjeni zahtjeva određenih međunarodnih revizijskih standarda i dijela zahtjeva Međunarodnog standarda kontrole kvaliteta.

Igra brojki i slova

"Tu je potrebno napomenuti da se tijekom izravnog nadzora ne pregledavaju svi revizijski angažmani koje je revizorsko društvo ugovorilo za određenu godinu, nego se za nadzorni pregled formira uzorak revizijskih angažmana. U predmetnom nadzoru Baker Tilly, nalaz nadzora proizlazi iz pregleda obavljenih revizija financijskih izvještaja određenih članica koncerna Agrokor za 2013.", stoji u odgovoru Hrvatske revizorske komore.

Dakle, uočene su određene nepravilnosti, ali ne tolike da se reviziji da negativno mišljenje. Nema sumnje da će rad tvrtke Baker Tilly Hrvatska doći pod povećalo svih zainteresiranih aktera u ovoj priči, pogotovo nakon što se objavi izvješće, a bit će zanimljivo tada čuti i njihovu konkretnu obranu.

Još jednom valja podsjetiti na to kako će, osim "brojki i slova" koje će iznijeti revizor, moguća prekršajna ili kaznena odgovornost Ivice Todorića i drugih odgovornih ljudi u Agrokoru ovisiti o interpretaciji tih brojki i slova, pogotovo kad su u pitanju vrijednosti imovine.

No, kad je riječ o neprikazivanju konkretnih računa troškova i obveza u bilanci Agrokora, tu se radi, ako su naši podaci točni, o "tvrdim" malverzacijama, koje će Todoriću i društvu biti teško prikazati kao "grešku u obračunu", "krivu procjenu" ili "drugačiju metodu prikazivanja vrijednosti imovine".

Naslovnica Biznis