Novosti Biznis

Otišao Travis

Velika drama u Uberu: nakon niza afera pokretač i najvažniji čovjek tvrtke podnio ostavku!

Otišao Travis

Jedan od pokretača Ubera, Travis Kalanick, podnio je u srijedu ostavku i povukao se s čelne pozicije tvrtke!

Nakon čitavog niza afera koje su posljednjih mjeseci ozbiljno uzdrmale najpoznatiji svjetski startup, Kalanick je bio pod velikim pritiscima dioničara i ulagača u Uber koji su bili izrazito zabrinuti za budućnost tvrtke.

Brojne tužbe, 'toksična' radna kultura u Uberu, optužbe za seksualno uznemiravanje, ali i sami Kalanickovi ispadi uzdrmali su jedan od najvrjednijih svjetskih startupa, a u medijima se stvorila slika kako je za nastalu situaciju, baš kao i za sve drugo u Uberu, glavni i odgovorni upravo Travis.

Kalanick je Uber pokrenuo prije osam godina i bio je nesumnjivo najvažnije lice tvrtke, a prije nekoliko dana objavio je kako će se privremeno povući s čelne pozicije kako bi mogao oplakati majku koja je stradala u pomorskoj nesreći.

Tada je u pismu zaposlenicima rekao kako se osjeća odgovornim za situaciju i probleme u Uberu te kako će ovo vrijeme odsutnosti iskoristiti da se razvije kao osoba i kao lider.

No, dioničari njegovo obećanje očito nisu shvatili previše ozbiljno te je Kalanick, kako javlja New York Times, nakon višesatne drame i rasprava s investitorima, bio prisiljen podnijeti ostavku i upravljanje startupom kojeg je stvorio prepustiti nekom drugom.

Prema prvim informacijama, ključnu ulogu u svrgavanju, o čemu će danas pričati svi u IT zajednici, imala su četiri najveća ulagača u Uber koji su otvorenim pismom pozvali na njegovu smjenu čemu se čak ni poslovično snalažljivi i beskompromisni Travis nije mogao suprotstaviti.

Naslovnica Biznis