Novosti Biznis

IZVJEŠTAJ UPRAVE

Započele pripreme za rasprodaju Agrokora: na popisu čak 267 nekretnina, jahta i čuveni Todorićev helikopter

IZVJEŠTAJ UPRAVE

U najnovijem mjesčnom izvještaju izvanredne uprave Agrokora, kaže se kako je u sklopu procjene poslovanja identificirano 143 trgovačkih društava u kojima grupa Agrokor drži udjele, a uglavnom je riječ o većinskima, piše Jutarnji list..

Najavljuje se također da će određena imovina biti prodana tijekom ove godine, te se intenzivno radi na pitanju prodaje imovine koja nije od značaja za temeljno poslovanje Agrokora, kao i na jačanju upravljanja nad nepokretnom imovinom.

U maloprodaji je 26 poduzeća (uključujući Konzum. Mercator i Tisak, te Velpro), u prehrani 33 poduzeća (uključujući Ledo, Frikom, Zvijezdu, Dijamant, Jamnicu i PIK Vrbovec), te u poljoprivredi 17 poduzeća ( uključujući Agrokor-trgovinu, PIK Vinkovce, Belje i Vupik).   U kategoriji 'ostali', koju su nazvali Agrokor imovinski portfelj, nalazi se 67 poduzeća, uključujući Agrokor d.d., 33 operativna društva, 25 holding društava za imovinu i/ili nekretnine, 14 'praznih' poduzeća bez poslovanja i imovine i dva investicijska holdinga.

Također, započela je, kažu, detaljna revizija dugoročnih strateških opcija za svako od 26 poduzeća koja predstavljaju 90 posto novčanih tokova ograničene grupe, a u fokusu je revizije poslovanja omogućiti restrukturiranje svih tih poduzeća da bi se ograničili gubici i „u konačnici poslovali profitabilno te ostvarivali pritok novca na način koji je u skladu sa standardima u industriji“.

Sastavlja se Agrokorov imovinski portfelj (AIP)  za dijelove grupe koji nisu očigledno povezani. U tu kategoriju spada 67 poduzeća, od kojih je 14 'praznih'.

„Uz povezana društva,  AIP je identificirao inicijalni popis imovine na kojemu se nalazi sveukupno 267 nekretnina, među kojima su i velike razvojne građevinske lokacije, stambene, trgovačke, poslovne i industrijske nekretnine, zemljišta i pokretna imovina (jahta i helikopter)“, stoji u izvještaju.„Operativna poslovanja ili imovina od kojih se očekuje određena vrijednost potom će biti uključeni u postupak prodaje. U tijeku je pravno i poslovno dubinsko snimanje određenih poduzeća kako bi ih se pripremilo za prodaju“, izvijestili su iz Agrokora.

Naslovnica Biznis