Novosti Biznis

OPTIMISTIČNI ANTE

Ramljak nakon sastanka s čelnicima ruske Sberbanke: Novi krediti? I domaće i strane banke nude nam više novca nego što nam treba!

OPTIMISTIČNI ANTE

Sastanak je bio vrlo otvoren i konkretan, mi smo iznijeli detalje procesa restrukturiranja Agrokora, predstavili smo im stanje u kompaniji, razgovarali o novom modelu financiranja. Predstavnicima Sberbanka smo ponudili sudjelovanje u financiranju, rekao je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor nakon sastanka s drugim čovjekom ruskog Sberbanka Maksimom Poletaevim, piše Jutarnji list.

Ramljak tvrdi kako se sad očekuje odgovor ruske banke na Agrokorov zahtjev za kreditiranjem:

- Vidjet ćemo ovih dana njihov konačni stav, svaki njihov odgovor ćemo poštovati, ali o konkretnim iznosima nismo razgovarali, dodao je Vladin povjerenik za Agrokor.

- Razgovori o financiranju Agrokora idu u dobrom smjeru, možete očekivati da vam uskoro iznesem imena kreditora i konkretne brojke, u cijelom procesu trebale bi sudjelovati i domaće i strane banke, koje nam nude i više novca nego nam što treba. Volio da i Sberbank bude u tom klubu, ali to neće spriječiti druge banke da kreditiraju Agrokor, rekao je Ramljak.

Ramljak je rekao da na sastanku predstavnici Sberbanka nisu tražili jamstva države:

- Formalno takav zahtjev nismo nikad dobili. Na takav bi zahtjev bilo teško odgovoriti, rekao je.

Odgovarajući na upit novinara o nedavnim izjavama šefa Sberbanka kako neće davati nikakva sredstva Agrokoru dok ne postignu dogovor s hrvatskom Vladom, rekao je:

- Normalno je da Sberbank iskazuje svoj zabrinutost. No, sve smo im objasnili, mislim da su zadovoljni otišli sa sastanka jer su dobili informacije i financijske pokazatelje o pojedinim kompanijama, koji su dobri s obzirom da se približava ljetna sezona...

Plenković: Nije bilo riječi o tome da država preuzima teret dugova Agrokora

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako niti u jednom trenutku razgovora s predstavnicima ruske Sberbanke nije bilo riječi o tome da bi država preuzela teret dugova Agrokora, te je naglasio kako je interes Sberbanke u vezi Agrokora bio isključivo poslovnog, odnosno komercijanlog karaktera te "nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati ozračje širih geopolitičkih i geostrateških interesa".

"Niti u jednom trenutku nije bilo riječi o tome da bi država preuzimala dugove kompanije. Prije svega, Zakon o izvanrednoj upravi je sasvim jasan. Naša je osnovna misao bila sve vrijeme da moramo stabilizirati hrvatsku ekonomiju i naš financijski sustav. Ono što radi izvanredna uprava je da se dogovori s kreditorima nova, svježa likvidnost koja bi na jedan duži rok osigurala normalno poslovanje kompanije, a da u procesu restrukturiranja sve kompanije u sustavu Agorkora generiraju nove prihode i na taj način se prione cjelovitom postupku restrukturiranja", rekao je premijer Plenković novinarima na svečanosti Oružanih snaga i Kopnene vojske u KD Vatroslava Lisinskog.

"Ovo je bio moj prvi susret s drugim čovjekom Sberbanke i mislim da smo vrlo otvoreno razgovarali. Ono što je za hrvatsku javnost najbitnije u ovoj šumi informacija - interes Sberbanke u vezi Agrokora je bio isključivo poslovnog, tojest  komercijanlog karaktera i nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati neko ozračje širih geopolitičkih, geostrateških interesa, a to je ono što je najvažnije. Na taj način i u takvom kontekstu Sberbanka, jednako kao i drugi kreditori razgovara s izvanrednom upravom i razgovara o daljnjem sudjelovanju u procesu restrukturiranja Agrokora",  naglasio je Plenković.

Upitan hoće li hrvatske banke odobriti Agrokoru kredit, premijer je odgovorio kako se ti pregovori intenzivno vode te da je siguran da hoće.

Hina

Naslovnica Biznis