Novosti Biznis

u hrvatskoj premalo zalagaonica, pa cvate ilegalna posudba novca

Diskretno se u zalog daju zlatni nakit i vozila

u hrvatskoj  premalo zalagaonica, pa cvate ilegalna posudba novca

Dvojica, s kojima smo kontaktirali telefonom, posao vode iz Zagreba, a mjesečno se plaća i 10 posto provizije na založenu vrijednost. U Šibeniku, uz već stalne klijente, legalno djeluje zalagaonica u kojoj najbolje ide zlato

Dvojica, s kojima smo kontaktirali telefonom, posao vode iz Zagreba, a mjesečno se plaća i 10 posto provizije na založenu vrijednost. U Šibeniku, uz već stalne klijente, legalno djeluje zalagaonica u kojoj najbolje ide zlato

Ako hoćete založiti auto, za njega dajem pola njegove tržišne vrijednosti. Ne smije biti na kredit ili na firmu, za sve ostalo ćemo se lako dogovoriti – kazao nam je “vlasnik” jedne od mnogobrojnih ilegalnih hrvatskih zalagaonica koji živi i radi u Zagrebu i na internetu nudi zajam u zamjenu za auto, motor ili nekretninu uz, naravno, kako najčešće stoji uz takav oglas, povoljne uvjete.

Sastanci, auto u garaži...

No, vlasnik kojega smo nazvali, te se predstavili kao netko kome hitno treba novac, ima još nekoliko uvjeta. S obzirom na to da čovjek živi u Zagrebu, objasnio nam je kako auto moramo sami dovesti do metropole na točno dogovoreno mjesto ali i da ne postoji određeni rok, na, recimo, tri mjeseca za povrat posuđenog novca.

No zato, kako nam je objasnio, ako bi s njim pao dogovor o suradnji, jednom mjesečno, radi ubiranja provizije, obvezno bi se sastajali. I drugi vlasnik “zalagaonice”, s kojim smo kontaktirali na mobitel, svoj posao vodi iz Zagreba, a kada smo mu objasnili da trebamo 50 tisuća kuna, kazao nam je da to ovisi o tipu automobila koji dajemo u zajam, ali budući da smo ponudili auto star šest-sedam godina, bio je spreman dati nam nekih 15-ak tisuća kuna.

Naravno, i on nam je ponudio i garažu za auto, ali i dodatne troškove - odvoz i dovoz auta, ali normalno i proviziju u obliku mjesečne tarife od deset posto na založenu vrijednost, u ovom slučaju auta.

S obzirom na to da nam je bilo problematično odvoženje automobila u Zagreb, vlasnik se brzo snašao te prokomentirao da to i nije toliki problem, pogotovo autocestom jer, dodao je, ako mogu doći ljudi iz Metkovića i Trogira, zašto bi nama iz Splita to bio problem. Iako ih se može nabrojiti na prste jedne ruke, u oglasima se u zamjenu za zalog nude i nekretnine ali i zemljišta.

Jedan takav smo i nazvali, no vlasnik baš i nije bio oduševljen što mu nudimo (za ovu priliku izmišljeno) zemljište u Kaštelima, koje se prostire na oko 860 metara četvornih, vrijedno oko petsto tisuća kuna, jer, kako nam je objasnio, on mora iz Zagreba dolaziti u Kaštela a često se susretao s tim, kako nam se povjerio, da zemljište uopće nema uredne papire i da nije u vlasništvu klijenta koji u zamjenu za novac “posuđuje” nešto svoje.

Ponuda i potražnja na crnom je tržištu, tražeći različite oglase po internetu i oglasnicima, podjednaka jer se u manje-više istoj mjeri nudi i potražuje novac te u zajam daju i nude zlato, dijamanti, tehnička roba, vozila i plovila, i sve to, kako je u oglasima navedeno - brzo, diskretno i sigurno.

Bunde i skupe krpice

- Prije desetak godina uzimali smo i aute, umjetničke slike, tehničku robu ali jednostavno nije bilo tržišta pa u posljednje vrijeme radimo samo sa zlatom – kazala nam je Tanja Glasnović, suvlasnica jedine legalne (što smo je mogli pronaći) zalagaonice u Šibeniku.

Zlato uvijek ide dobro a već sada, tvrdi, imaju i stalne klijente koji godinama kod njih navraćaju.

- Dnevno u prosjeku imamo oko 20-ak mušterija a princip je takav da od ponuđenog isplaćujemo 80 posto loma cijene zlata. Klijenti potpišu ugovor, ovisno na mjesec, najviše tri i, ako i nakon 90 dana ne dođu, založeni predmet ide na prodaju. Mjesečna provizija iznosi šest posto - govori nam suvlasnica.

Nekolicina ih čak, kroz smijeh će, u šali ponudi i svoje žene na neko vrijeme, no svrati, veli, i ljepši spol informirati se uzimaju li možda bunde i slične skupe krpice.

U Srbiji kao i kod nas

U Srbiji je situacija slična kao i kod nas. Legalne se zalagaonice, i to samo one u kojima se u zamjenu za novac “posuđuje” zlato, mogu nabrojiti na prste jedne ruke, dok ilegalno tržište, kako nam je u telefonskom razgovoru kazao jedan od vlasnika legalne zalagaonice, nudi apsolutno sve - u većoj mjeri nakit ali i automobile te kuće i stanove.

Slovenija i Njemačka: kao gljive poslije kiše

U Sloveniji, pojavom financijske krize, zalagaonice su nikle kao gljive poslije kiše a ljudima nude zajam na gotovo sve. Novac je tako moguće dobiti za vrijednosne papire ili životna osiguranja ali i za banalnije stvari, recimo CD player.

Njemačke zalagaonice imaju rekordne zarade, a u prošloj su godini zaradili čak 500 milijuna eura, odnosno deset posto više nego 2007. godine.

Naslovnica Biznis