Novosti Biznis

USPJEŠAN BIZNIS

'Tommy' - najjači u splitskoj aglomeraciji po prihodu i dobiti

USPJEŠAN BIZNIS

Fina je objavila analizu rezultata poslovanja poduzetnika na području splitske aglomeracije koju, osim našega grada, čine Solin, Kaštela, Omiš, Sinj i Trogir, te općine Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana.

Taj dokument, koji se temelji na godišnjim financijskim izvješćima, iznjedrio je podatak kako je u 2014. na tom području djelovalo 9019 poduzetnika s 56.268 zaposlenih, što je prosječno 6,2 radnika po poduzetniku. Među njima je, očekivano, najviše poduzetnika s područja Splita, njih 6427, a najmanje ih je u Lećevici – samo devet.

Odluku o ustrojavanju Urbane aglomeracije donijelo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a pred kraj prošle godine.

Temelj odluke je Zakon o regionalnom razvoju, koji je omogućio stvaranje urbanih aglomeracija oko četiri najveća hrvatska grada: Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, uz mogućnost širenja i na druge veće sredine, s ciljem ostvarenja EU-ove strategije do 2020. godine.

Namjera je da se urbanim sredinama poveća konkurentnost na globalnom tržištu, te da se osiguraju dodatna sredstva iz europskih fondova, a na raspolaganju im je 345 milijuna eura.

Poduzetnici sa šireg područja našega grada tijekom 2014. ukupno su uprihodili 32,4 milijarde kuna, a i tom su rezultatu najviše pridonijele splitske tvrtke sa 67,3 posto ili 20,5 milijardi kuna. Slijede Solinjani s 10,3 posto udjela (3,1 milijardu kuna), te poduzetnici iz Kaštela s 8,5 posto (2,6 milijardi kuna).

Neto dobit poduzetnika s područja aglomeracije iznosila je 348,1 milijun kuna, a što se tiče samoga grada, najveći prihod i dobit ostvario je trgovački lanac "Tommy", koji zapošljava oko 2200 radnika. Trgovački lanac u vlasništvu Tomislava Mamića, prema Fininu izvješću, zaključio je poslovnu 2014. s više od 59 milijuna kuna dobiti, a prihod mu je iznosio preko dvije milijarde kuna.

Prosječna plaća u splitskoj aglomeraciji 4370 kn

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika Urbane aglomeracije Split u 2014. godini iznosila je 4370 kuna, odnosno 5,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Za usporedbu, prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini države iznosila je 4878 kuna.

Naslovnica Biznis