Novosti Biznis

NEĆEMO SE RIJEŠITI KUNE

Za eurom nitko neće plakati... osim Njemačke

NEĆEMO SE RIJEŠITI KUNE
Raspad euro-zone nije nikada bio bliži, ocjenjuje The Wall Street Journal. Newyorški dnevnik navodi kako je euro pao na najnižu razinu prema dolaru u posljednjih devet godina.

Prošla godina trebala je biti godina izlaska iz dužničke krize i očekivalo se vraćanje privrednog rasta na zdrave temelje. Ipak, nije sve išlo po planu, pa WSJ pita što je krenulo naopako. Kao jedan od faktora naveden je utjecaj usporenog privrednog rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju. Tu je i ukrajinska kriza te sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji, kao i uzvratne mjere Moskve.

Američki list navodi kako su se sankcije naročito loše odrazile na Njemačku. I Reuters navodi kako agresivno rezanje cijena robe i usluga nije uspjelo trgnuti ekonomiju euro-zone u posljednjem kvartalu minule godine.

- Euro-zona će na 2014. gledati kao na godinu u kojoj je recesija izbjegnuta na granici statističke pogreške. Naše istraživanje sugerira kako nema garancije da u 2015. ne vidimo daljnje ekonomsko i gospodarsko poniranje - izjavio je Chris Williamson, glavni ekonomist Markita, za Reuters.

Iz svih pokazatelja jasno je da euro-zona ima puno problema. Ipak, je li zaista na pomolu Raspad euro-zone?

- Mislim da je možda pretjerano konstatirati da bi se euro-zona mogla tako brzo raspasti. Ona će se, vjerojatno, rastakati postupno, pri čemu će definitivnu odluku o tome donijeti tri zemlje, prije svih Njemačka, a potom Francuska i Italija - odgovorio je dr. Drago Jakovčević, redovni profesor s Katedre za financije Ekonomskog fakulteta.

- Od ove tri zemlje samo Njemačka ima koristi od euro-zone jer jedino ona ima gospodarski prosperitet. Sve druge zemlje, uključujući i države periferije, bilježe stagnaciju ili negativne stope rasta. Tome svakako pridonosi i posljednje krizno žarište Rusija/Ukrajina jer ne treba smetnuti s uma da rusko tržište pokriva velikim dijelom izvoz Njemačke. Pri tome recipročne sankcije, odnosno Putinova zabrana uvoza iz te zemlje, može značajno poremetiti ili usporiti tempo gospodarskog rasta Njemačke - dodaje Jakovčević.

Profesor ukazuje kako, s druge strane, i sama Rusija zbog drastičnog pada cijena nafte ne može više apsorbirati onu količinu i vrijednost izvoza koju je to tržište moglo apsorbirati u godinama prije krize.

- Pogodnosti koje bi sve zemlje euro-zone mogle iskoristiti razvijajući se na niskoj cijeni energenata mogle bi se istopiti zbog ruskih problema, kao i usporavanja gospodarskog rasta Kine - zaključio je dr. Jakovčević.
L. WRIGHT


Naslovnica Biznis