Novosti Biznis

POVJERENIK ZA BIZNIS

Jedan diplomat non-stop na usluzi ulagačima

POVJERENIK ZA BIZNIS

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova jedan je od ključnih ljudi za uklanjanje prepreka investicijama /Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odredit će jednog zaposlenika iz sektora „gospodarske diplomacije“ koji će biti zadužen za komunikaciju s investitorima i kojima će se strani, ali i domaći investitori moći obratiti u slučaju bilo kakvih problema s domaćom birokracijom, ishođenjem dozvola, tumačenjem poreznih pravila i sličnih „zavrzlama“. Potvrdio nam je to Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova i koordinator Povjerenstva za internacionalizaciju gospodarstva Hrvatske.

’Njihov’ čovjek

Time smo djelomično iskoračili iz uobičajenog programa rada gospodarske diplomacije, ali sve je usklađeno s drugim ministarstvima i državnim agencijama. Na taj potez smo se odlučili nakon što smo prošlog tjedna organizirali radni ručak s predstavnicima uprava nekoliko hrvatskih tvrtki u vlasništvu stranih kompanija, koje su proizvodno i izvozno orijentirane.

Na tom sastanku je bila i ministrica Vesna Pusić tako da smo u izravnom razgovoru s investitorima mogli dobiti informacije o tome što ih muči i kako im pomoći, te im kazati što mi možemo napraviti.

Stoga smo odlučili ovlastiti jednu osobu u Ministarstvu vanjskih poslova koju će investitori zvati ako se suoče s nekim problemom koji ne mogu riješiti - rekao nam je Klisović. Tako će „povjerenik za investitore“ biti na „usluzi“ investitirima od „0 do 24“ sata, a ako nakon njegove „intervencije“ državna ili lokalna tijela ne riješe probleme, tada će „povjerenik“ alarmirati Klisovića, a on u krajnjem slučaju ministricu Pusić koja će na užem kabinetu Vlade predstaviti taj problem i pokušati pronaći rješenje.

Podsjetimo, i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, u nekoliko su navrata govorili kako će svaki veći investitor dobiti „svog“ čovjeka određenog od resornog Ministarstva koji će ga „voditi za ruku“ i rješavati birokratske i druge probleme, a sada je sličan „projekt“ realiziran prije svih ostalih u Ministarstvu vanjskih poslova.

Međutim, kako smo već rekli, Klisović ističe da je to dogovoreno s ostalim ministrima i agencijama i da tu nema problema – iako je malo čudno da taj zadatak na sebe preuzima Ministarstvo vanjskih poslova, pored resornih ministarstva i agencija za investicije. No, u ovom slučaju bi mogla važiti izreka “od viška glava ne boli”.

Radni ručak

Prema riječima Klisovića, direktori najvećih domaćih tvrtki u stranom vlasništvu (Pliva, Ericsson Nikola Tesla, Siemens, Dukat, Vivera, Omco Croatia) su na radnom ručku prošlog tjedna kao najveću zamjerku izdvojili nesigurnost poslovanja zbog prečestih poreznih i drugih propisa koji utječu na poslovanje tvrtke.

Jednako tako su naveli kako imaju velikih problema i u suradnji s lokalnim upravama i da na toj razini „padaju“ brojne investicije, jer su „raznorazne prepreke“ nepremostive.

FrenKi Laušić

Klisovićev akcijski plan

Savjet Povjerenstva za internacionalizaciju gospodarstva Hrvatske u kojem se nalaze ministri financija, gospodarstva, poduzetništva, poljoprivrede i dvoje potpredsjednka Vlade održao je svoju prvu sjednicu prošlog četvrtka. Na njoj je Klisović članovima Povjerenstva predstavio Akcijski plan gospodarske diplomacije.

Naslovnica Biznis