Novosti Biznis

rezervirano

Invazija na Jadran: u rujnu nam stiže milijun i pol gostiju

rezervirano

Ako se do sada još niste odmorili, u rujnu ćete teško do slobodnog mjesta u jadranskim hotelima! Naime, prema svim informacijama iz hotelskih kuća od Istre do Dubrovnika, već prije više od mjesec dana uglavnom je zaustavljena prodaja jer su kapaciteti mahom popunjeni, a u rujnu se očekuje dolazak oko 1,5 milijuna turista. Ostala je, kažu nam hotelijeri, tek tu i tamo poneka soba slobodna na nekoliko dana, a već se više nego dobro puni i cijeli listopad.

Zahvaljujući ugovorima s turoperatorima koji imaju svoje letove prema splitskom, dubrovačkom i pulskom aerodromu, sezona će u avioprijevozu trajati sve do studenog, pa je očekivati ponavljanje lanjskog rekordnog babljeg ljeta. Time bi se, slažu se turistički radnici, trebali nadoknaditi minusi turističkog prometa iz predsezone i lošeg početka srpnja, što rujnu i listopadu daje posebno važno mjesto u turističkom poslovanju.

- Posezona je tradicionalno odlična na dubrovačkom području jer se u isto vrijeme preklapaju turoperatorski programi koji traju do kraja listopada, a istovremeno počinje razdoblje velikih kongresa, skupova i “incentive” programa. Posebno je važno što se zbog velikog interesa za te termine u rujnu cijene mogu zadržati na razini onih iz “špice” sezone u kolovozu, pa će i prihod biti dobar. Rujan i listopad definitivno će nadoknaditi sve što smo do sada u sezoni izgubili – kaže Goran Hrnić iz “Gulliver Travela”.

Popravljene ‘crne rupe’

Podsjetimo, najveći svjetski turoperator TUI u nekim je razdobljima dosadašnjeg dijela sezone imao “minuse” i do 15 posto, da bi ih tijekom rujna i listopada u cijelosti poravnali s lanjskim rezultatima. Tako je nekim partnerima hrvatskog turizma u Europi postao važniji rujan od srpnja - tvrde turistički radnici.

- U hotelima u Tučepima za rujan je zaustavljena prodaja i ponovit ćemo lanjsku rekordnu godinu, jer više od toga se i ne može. Imamo puno grupa, alotmanskih programa, a od idućeg tjedna počinju i velike autobusne ture iz Austrije i Njemačke. Kraj sezone će nam popraviti sve rupe u dosadašnjem prometu, a prihodi bi mogli biti i za nekoliko postotaka bolji od lanjskih – kaže nam Ivo Visković, direktor marketinga “Bluesun Hotela Tučepi”.

Jednako dobra je i prodaja hotelskih kapaciteta i na drugim dijelovima obale, ali će rujanski turistički promet opet u orbitu vinuti Dubrovnik i Split, kao neosporne zvijezde ovogodišnje sezone do samog njezina kraja. U tim gradovima, naime, teško je naći u cijelom rujnu slobodnu sobu!

Od najavljenih 1,5 milijuna turista koliko ih je već platilo svoje odmore u rujnu ove godine, njih čak 900 tisuća odmarat će se u Istri, na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok će sve druge regije zajedno imati još oko 600 tisuća gostiju. Polovica svih gostiju bit će smještena u hotelima, dok će drugu polovicu posezonskih gostiju podijeliti kampovi i privatni smještaj, ovisno o vremenskim prilikama.

Ružica MIKAČIĆ 

Dubrovački rekordi

•• Dubrovnik je ove godine ostvario dvomilijunto noćenje dvanaest dana ranije nego lani, odnosno 23. kolovoza. Najviše noćenja u kolovozu, kao i od početka godine, ostvareno je u hotelima, i to 1.264.515. U privatnom smještaju bilo je 35 posto više noćenja, odnosno 427.125 ostvarenih tijekom kolovoza. Rujan i listopad u Dubrovniku su odlični turistički mjeseci, obilježeni skupovima i kongresima, među kojima su i kongres UEFA-e u rujnu, zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u listopadu, godišnja konvencija najvećeg britanskog udruženja putničkih agencija ABTA i mnogi drugi.

Naslovnica Biznis