Novosti Biznis

MALI VODIČ ZA VELIKU INTEGRACIJU

Odzvonilo malim ribarima - evo što od 1. srpnja čeka poduzetnike i obrtnike

MALI VODIČ ZA VELIKU INTEGRACIJU

Krajem 2014. ukida se kategorija ribolova za osobne potrebe, nakon čega ćete se moći registrirati kao rekreativac

Najveće domaće tvrtke odavno se pripremaju za ulazak na tržište od 500 milijuna ljudi. No, i malim poduzetnicima i obrtnicima krajnje je vrijeme da počnu razmišljati o konkurenciji koja im uskoro dolazi. Oni koji su dosad svoje poslovne probitke ostvarivali pozivom nekom svom “rodijaku”, morat će se prilagoditi novim standardima. I dakako, učiti i učiti o novom tržištu.

Uostalom, naš izvoz u članice EU-a (“težak” oko šest milijardi eura) čini gotovo neznatnih 0,013 posto ukupnog uvoza EU-a, tako da vjerojatno i ne može biti gore... U posljednjem nastavku donosimo novine koje čekaju poduzetnike i obrtnike:

- Granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj potpuno će se ukinuti tek nakon ulaska Hrvatske u sustav Schengena, a to se neće dogoditi prije 2015. godine.

Tko će dobiti konkurenciju?

Izvoznicima će od 1. srpnja poslovanje biti bitno pojednostavljeno jer će postati dio tržišta koje podrazumijeva slobodno kretanje robe: reduciraju se zapreke slobodnoj trgovini.

- Ukidaju se prepreke za pružanje dijela usluga, no s druge strane tvrtke iz drugih članica neće morati biti registrirane u Hrvatskoj da bi kod nas pružali usluge.: dakle, novu konkurenciju mogu očekivati svi koji se bave prodajom nekretnina, oglašavanjem, putničke agencije, hotelijeri, ugostitelji, arhitekti, pravni i porezni savjetnici, revizori, turistički vodiči, sportski i rekreacijski centri, kao i svi koji se bave rent-a-carom, pomoćnim uslugama u kućanstvu (čišćenje, dadiljanje...), organizacijom sajmova, uslugama u građevinarstvu, instalacijama...

- Od 1. siječnja 2015. plaćat će se PDV na građevinsko zemljište.

- Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje za trošarine na cigarete do 31. prosinca 2017. godine, kada će i Hrvatska morati oporezivati cigarete na istoj razini kao i druge članice EU-a. To, naravno, ne znači da cigarete i prije toga neće poskupjeti.

- Na snazi je i dalje privremeno ograničenje ribarenja za strane ribare unutar teritorijalnog mora svake članice EU-a, tj. unutar 12 nautičkih milja od polazne crte.

Prolazak kroz Neum

- Ako ste tzv. mali ribar, taj status ćete moći zadržati do kraja kalendarske 2014., nakon čega se ukida kategorija ribolova za osobne potrebe. No, nakon toga moći ćete se registrirati u podvrsti rekreacijskog ribolova

- Članice EU-a ne smiju kod oporezivanja diskriminirati tvrtke iz drugih članica EU-a. U pravilu, tvrtke iz bilo koje članice EU-a smiju se slobodno natjecati na području javne nabave u drugim članicama Unije.

- Velika većina poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla moći će se uvoziti i izvoziti iz BiH kao i prije ulaska RH u Europsku uniju. No, to ne vrijedi za životinje (izuzev kućnih ljubimaca) i recimo školjke, što će proizvođače iz Malostonskog zaljeva prisiliti da robu transportiraju do Trpnja pa onda trajektom do Ploča. Odobreno nam je da vozila s robom čija vrijednost ne prelazi 10.000 eura mogu prolaziti nesmetano kroz neumski koridor, dok će sva ostala prolaziti pojednostavljenim režimom: teret će se plombirati, pa ako plomba ostane neoštećena nakon prolaska kroz Neum, smatrat će se da roba nije niti napustila prostor EU-a.

- Od 1. srpnja dodjelu državnih potpora u RH nadzirat će uglavnom Europska komisija.

- Podsjetimo: Hrvatskoj je u financijskoj perspektivi 2014. - 2020. na raspolaganju 11,7 milijardi eura, a samo u drugoj polovini ove godine 449 milijuna eura iz strukturnih fondova EU-a u koju naša zemlja ulazi 1. srpnja.

Politička i građanska prava

- Hrvatski će državljani nakon ulaska u EU moći pisati peticiju Europskom parlamentu te se žaliti Europskom pravobranitelju u slučaju lošeg rada europske administracije

- Hrvatski će državljani nakon ulaska u EU imati pravo dobiti odgovor od Vijeća EU-a, Europske komisije, Suda pravde EU-a, Europskog revizorskog suda, Ekonomskog i socijalnog odbora, Odbora regija ili Europskog pravobranitelja na jednom od službenih jezika. Dakle, i na hrvatskom.

Hrvatski će državljani imati pravo na pokretanje Europske građanske inicijative. Ako skupe više od milijun potpisa, od kojih će propisani broj potpisa biti iz najmanje četvrtine članica EU-a, imat će pravo predložiti Europskoj komisiji da predloži zakon EU-a.

- Pravo na glasovanje i kandidiranje na izborima za Europski parlament i na lokalnim izborima nakon ulaska Hrvatske u EU imat će i građani EU-a koji su nastanjeni izvan svoje zemlje u drugoj članici Unije, kao i naši ljudi koji žive u drugim zemljama.

Bit će lakše putovati

- Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU-a, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24. službeni jezik Unije.

- Kada članica EU-a nema diplomatsko-konzularno predstavništvo u nekoj državi nečlanici EU-a, druga članica EU-a koja tu ima diplomatsko-konzularno predstavništvo treba osigurati zaštitu tim građanima EU-a iz druge članice Unije uz jednake uvjete kao i vlastitim državljanima. Dakle, kad na putu recimo izgubite putovnicu, a nema našeg veleposlanstva, idete u prvo veleposlanstvo neke članice EU-a.

goran kotur

Dr. Jurčić: Nismo se baš pripremili!

Hrvatska se nije pripremila za praktično i korisno djelovanje u EU-i. Država se koncentrirala na prevođenje propisa, a kao što znamo, tu nije bilo ni nekog pregovaranja, jer u EU nema pregovaranja, nego usklađujete propise sa standardima EU-a. Usporedna analiza našeg i europskog gospodarstva bila bi prvi korak. Stare zemlje Europe, Njemačka ili Francuska, svake dvije godine analiziraju efikasnost vlastite industrije u odnosu na europsku i gledaju gdje su opasnosti za njihove industrije i gdje su potencijali za razvoj... Standard će nam pasti, cijene energenata i komunalija ići će prema gore.

V. MATIJANIĆ

Naslovnica Biznis